Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Hollanda'dan Ne Alıyoruz,...

İş Dünyası "Normalleşme" İstiyor

Türkiye-Hollanda ilişkilerin yara alması her iki ülke iş dünyasını da olumsuz etkileyecek.

yapi.com.tr
İş Dünyası "Normalleşme" İstiyor

Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe ile Yeşim Ardıç'ın haberine göre, yaklaşık 400 yıllık siyasi ilişki geçmişimizin bulunduğu Hollanda ile başlayan siyasi gerilimde tansiyon düşmez ve gerginlik ekonomik ilişkilere sıçrarsa, bu tartışmalardan en çok reel sektör etkilenecek.

Türk şirketlerinin en fazla yatırım yaptığı ülkeler arasında birinci sırada. Türk şirketlerinin Hollanda yatırımları 12.5 milyar dolar civarında. Hollanda Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlarda da ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de son 12 yılda 21 milyar dolarlık Hollanda yatırımı oldu. Türkiye’de 2 bin 711 Hollandalı şirket var. Türkiye, ihracatının yüzde 2.5’ini Hollanda’ya yapıyor. Bu ülkeden yaptığı ithalatın, genel ithalatı içindeki payı da yüzde 1.5 seviyesinde.

İş dünyası bir an önce 'normalleşme' istiyor

Hollanda’nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemesiyle patlayan siyasi gerginlik tırmanma eğilimi gösteriyor.

Bu gerginliğin siyaset alanında ekonomik alana kayması riski de var. Rusya ile krizin seyri hatırlatılarak, Hollanda – Türkiye ilişkilerindeki gerginliğin de benzer bir seyir göstermesi halinde iki ülke ekonomisinin de etkileneceği ifade ediliyor. DEİK Türk Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin ise krizin diplomasiyle çözülerek bir an önce normalleşmeye geçilmesini istedi.

Türk yatırımları 12.5 milyar doları buluyor

TÜİK, Hazine ve Merkez Bankası (MB) verilerine göre, Hollanda uluslararası doğrudan yatırım analizlerde hem Türkiye’nin en çok yatırım yaptığı ülke, hem de Türkiye’ye en çok yatırımın geldiği ülkelerden biri. MB verilerine göre Türkiye’ye 2016’da 6.9 milyar dolar doğrudan yatırım gelirken, bunun yüzde 13.9’u (956 milyon dolar) Hollanda’dan geldi ve bu ülke ilk sırada yer aldı. Türkiye’de sadece son 12 yılda 21 milyar dolarlık Hollanda yatırımı aldı. Toplam doğrudan yabancı yatırımlar (141.5 milyar dolar) içinde Hollanda 25.1 milyar dolarla yüzde 17.75 paya sahip.

Geçen yıl Türk sermayesinin en fazla doğrudan yatırım yaptığı ülkeler arasında Hollanda, ABD’den sonra 816 milyon dolarla ikinci sırada yer alsa da bu ülke, toplamda Türk şirketlerinin en fazla doğrudan yatırım yaptığı ülkeler listesinin başında yer alıyor. Türk şirketlerinin Hollanda yatırımları birikimli olarak 12.5 milyar dolar civarında. Hollanda bu rakamla açık ara birinci sırada.

İhracatımızda 10’uncu ithalatımızda 16’ncı sırada

Hollanda ile ticari ilişkiler yatırımlar kadar olmasa da yine üst düzeyde seyrediyor. Türkiye’nin Hollanda’ya yaptığı ihracat, son 10 yılda 2.1 milyar dolar ile 3.5 milyar dolar arasında değişti ve en yüksek değerini de 3 milyar 589 milyon dolarla geride bıraktığımız 2016 yılında gördü. Hollanda geçen yıl Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10’uncu ülke oldu. Türkiye geçen yıl Hollanda’dan 3 milyar dolar ithalat gerçekleştirirken, bu rakam 198 milyar dolarlık ithalat içinde yüzde 1.5 pay aldı. Hollanda en çok ithalat yaptığımız 16’ncı ülke oldu. Yaklaşık 500 bin Türk’ün yaşadığı Hollanda ile bozulan ilişkiler her iki tarafın da iş dünyasını tedirgin ediyor. Bu konuyla ilgili en somut değerlendirmeyi yapan Türk Hollanda Dostluk Derneği Başkanı Edip Hilmi Aktaş, konuyu “Siyasetin bedelini dostluk ödemesin” şeklinde özetledi.

‘Düşünün Antalya’da mutlu bir Hollandalı’

Hollanda aynı zamanda, Türkiye’nin en önemli turist kaynaklarından birisi olma özelliği de taşıyor. Hatta 1980’lerin başında TRT ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’nin tanıtımı için Suavi Karaibrahimgil’e yaptırdığı şarkıda “Düşünün Antalya’da mutlu bir Hollandalı” bir dize bile vardı. 2012 yılında 993 bin 179 Hollandalının geldiği Türkiye’ye, 2013’te 1 milyon, 2014’te 1 milyon 19 bin Hollandalı turist ağırlandı. Hollandalı turist sayısı 2015’te 943 bine, 2016’de ise 717 bine geriledi.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Kriz bir an önce aşılmalı

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da Hollanda hükümetinin tutumunu eleştirirken, bu diplomatik krizin bir an önce aşılması yönündeki beklentisini iletti ve sorunun ikili ilişkilere zarar vermemesini diledi. Türkiye’de faaliyet gösteren 2 bin 500 civarında Hollanda firması bulunduğunu, Hollanda’da ise 23 bin civarında Türkiye kökenli girişimcinin faaliyet gösterdiğini belirten Zeytinoğlu, “Siyasi ve ekonomik bakımdan önemli birer müttefik olan Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin en yakın zamanda düzeltilmesi iki tarafın da yararına” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED’den yapılan açıklamada da, Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerinin en kısa sürede diplomasi ve uluslararası kurallar çerçevesinde, sağduyu ile çözülmesini, yaşanan üzücü olayların tekrarlanmamasını temenni ediyoruz” denildi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: Sükunet ve suhuletle müzakere edilmeli

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin Aile ve Sosyal Yardım Bakanı’nın Hollanda’da polis zoru ile ülke dışına çıkarılması ve Türk vatandaşlarına yapılan müdahaleyi sert bir şekilde kınadı. Vardan yaptığı açıklamada, “Bakanımızın, diplomatik misyonumuzun ve vatandaşlarımızın maruz kaldığı bu çirkin muamele, dünya tarihine Hollanda’nın kara bir lekesi olarak yazılmıştır. Temenni ederiz ki bundan sonra süreçte akl-ı selim galip gelir; sükunet ve suhuletle meseleler müzakere edilerek, ileride telafisi zor durumlardan uzak kalınabilir” dedi. Özyeğin: Seçim öncesi geçici siyasi davranış DEİK Türk-Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin, Hollanda’nın tutumunu seçim öncesi geçici bir siyasi davranış olarak değerlendirdi ve kalıcı olmadığını umut ettiğini belirtti. Özyeğin, “Hollanda’nın içinde bulunduğu siyasi atmosferin geçmesine paralel, onların da makul bir noktaya geleceğine inanmak istiyorum” dedi.

Türk-Hollanda Dostluk Derneği Başkanı Edip Hilmi Aktaş: Siyasetin bedelini dostluk ödemesin

Türkiye ile Hollanda arasında, 400 yılı aşan bir ilişkiler bütününün söz konusu olduğunu belirten Türk- Hollanda Dostluk Derneği Başkanı Edip Hilmi Aktaş, günümüzde bireysel ve uluslararası dostlukların oluşması ve gelişmesinin emek gerektirdiğini kaydederek, siyasetin bedelini dostluğun ödememesi gerektiğini bildirdi. Mayıs ayında Amasya, Tokat, Sivas ve Yozgat’ta Hollanda Büyükelçisi başkanlığında, Büyükelçilik ve TÜHOD Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet ile iş ve yatırım programı planladıklarının altını çizen Aktaş, “Bakalım bu kriz, her iki ülke yararına olan böyle bir programı nasıl etkileyecek? Şu anda bunu öngörmek mümkün değil” dedi. Türkiye’de yaşayan ve çalışan binlerce Hollandalı yanı sıra Hollanda’daki Türk vatandaşlarının sayısının 450 bin olduğunun altını çizen Aktaş, “Bu insanların bulundukları ülkede dostluk içinde yaşaması, çalışması ve üretmesi o ülke yararınadır. Bu siyasi kriz sonrası, ekonomik ilişkileri cezalandırıyor muyuz, hayır! Niçin? Zira her iki ülkenin de bundan çıkarı var."

http://www.yapi.com.tr/haberler/is-dunyasi-normallesme-istiyor_156985.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!