Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İş Dünyasından Orta Vadeli Programa Destek

Dün (13 Ekim Perşembe) Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan ve temel amacı, Türkiye'nin büyümesini sürdürmek, cari işlemler açığını azaltmak ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak olarak belirlenen Orta Vadeli Program, iş dünyası tarafından olumlu bir gelişme olarak karşılandı.

yapi.com.tr / AA
İş Dünyasından Orta Vadeli Programa Destek

Dün (13 Ekim Perşembe) Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan ve temel amacı, Türkiye'nin büyümesini sürdürmek, cari işlemler açığını azaltmak ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak olarak belirlenen Orta Vadeli Program, iş dünyası tarafından olumlu bir gelişme olarak karşılandı.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: Program, kendi içinde tutarlı bir görüntü vermekte

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Orta Vadeli Program'ın büyüme, işsizlik ve cari açık hedefleri açısından değerlendirildiğinde kendi içinde tutarlı bir görüntü verdiğini belirtti. Vardan, Orta Vadeli Programa ilişkin yazılı açıklamasında, programın ana hedefinin cari açığın düşürülmesi olduğunun net bir şekilde anlaşıldığı ifade etti. Cari açıkla mücadele adına, programda yer alan üretimde ithalata bağımlılığı azaltıcı politikalara ağırlık verilecek olmasının, iş dünyasına yol haritası oluşturması bakımından önemli olduğun altını çizen Vardan, şunları kaydetti:
    
''Bugün açıklanan Orta Vadeli Program büyüme, işsizlik ve cari açık hedefleri açısından değerlendirildiğinde kendi içinde tutarlı bir görüntü vermektedir. Aynı zamanda, Türkiye'nin planlanandan çok daha iyi giden ekonomik performansına yönelik beklentilerin iyileştirildiğini göstermektedir. Zira, büyüme hızı daha önce revize edilmiş haliyle bile 2011 yılı için yüzde 4,5 olarak gösterilirken, yeni programda yüzde 7,5 olarak tahmin edilmiştir. Bu rakam da MÜSİAD'ın daha önce belirtmiş olduğu tahmin olan yüzde 7-8 bandı tahmini doğrultusundadır.

Program dönemi sonunda yüzde 7'lik bir büyüme oranına sahip olacağımız da ekonominin hızlı ve sağlam performansı dikkate alındığında, makul bir beklentidir. Bunun yanı sıra işsizlikteki düşüş, büyümenin getirdiği olumlu etkiyle birlikte daha da hız kazanacaktır. Bu yüzden de işsizlik oranında yüzde 12 olarak belirlenen 2011 hedefi yüzde 10,5'e çekilmiştir. Zaten açıklanan ilk 6 aylık işsizlik oranları da aşağı yönlü trendi ve tek hanelere ulaşan rakamlarıyla bunu göstermektedir. Nitekim, haziran ayı işsizlik oranı yüzde 9,2 olarak açıklanmıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda, beklenen hızlı büyümeyle birlikte, 2014 yılında işsizliğin yüzde 10'un altına inmesi gerçekçi bir tahmindir.''
    
Bütçe dengesinin GSYH'ya oranının da diğer birçok makroekonomik gösterge gibi beklenenden iyi bir gidişat gösterdiğine işaret eden Vardan, yılın 8 aylık döneminde bütçenin 2,1 milyar lira fazla verdiğini, son 12 aylık rakamlara bakıldığında ise GSYH'ya oranının yüzde 2 civarlarında olduğunun görüldüğünü anımsattı.
Ömer Cihad Vardan, ''Dolayısıyla daha önceki Orta Vadeli Programda yüzde 2,8 olarak belirlenen bütçe dengesi/GSYH oranının, yeni programda yüzde 1,7 olarak belirlenmiş olması oldukça makul ve sevindiricidir. Kamu maliyesinin bu şekilde disiplinli gideceği aşikardır ve bu yüzden de 2014 yılında bu oranın yüzde 1 olarak belirlenen hedefine ulaşacağına inanıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

ÖTV vergilerinin bazı kalemlerde artırılmış olmasının, büyümenin motor gücü olan iç talepte daralma oluşturacağı, bunun da büyümeyi yavaşlatıcı etkisinin olabileceğinin görüldüğünü belirten Vardan, ''ÖTV artışının bir diğer etkisi de maliyet enflasyonunu artıracak olması ve bunun enflasyon hedefini yakalama noktasında belki bir sorun oluşturabileceğidir. Ancak, artış hızı azalmış dahi olsa, sonuçta son zamanlarda artan dış ticaret açığını azaltıcı olumlu etkisi olacağı da net bir şekilde görülmektedir'' yorumunu yaptı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: Programın, kamu maliyesindeki disiplini devam ettirirken, büyüme ve istihdamı artırıcı çerçeve çizmesi memnuniyet verici

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Orta Vadeli Planın kamu maliyesindeki disiplini devam ettirirken, büyüme ve istihdamı artırıcı çerçeve çizmesinin memnuniyet verici olduğunu bildirdi. Meral, Hükümetin bugün açıkladığı Orta Vadeli Mali Plana ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, mali planda vergi sisteminin gözden geçirileceğini duymanın kayıt dışının azalarak vergilerin tabana yayılacağı yönündeki iş dünyasının beklentilerini artırdığını belirtti. Rızanur Meral, şunları kaydetti:
    
''Hükümetin açıkladığı 2012-2014 dönemini kapsayan Orta Vadeli Planın kamu maliyesindeki disiplini devam ettirirken, büyüme ve istihdamı artırıcı çerçeve çizmesi memnuniyet verici bulundu. Geneli itibariyle önceki program gibi temkinle hazırlanmış ve yakalanması muhtemel hedefleri içeriyor. Kamu borç stokunun GSYH'ye oranının 2014 sonu itibariyle yüzde 32'ye çekilmesinin hedeflenmesi, henüz açıklanmayan 2012 bütçesinde yatırımlar dışındaki kamu harcamalarının kısılması beklentisini beraberinde getirdi. TUSKON iş dünyamızın önünü görmesini ve dünyada ekonomimize duyulan güvenin artması sonucunu doğuran planlı ekonomi yönetimini takdir etmekte ve desteklemektedir.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/is-dunyasindan-orta-vadeli-programa-destek_89425.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!