Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İşçi İkramiyelerine 'Devamsızlık' Kesintisi Geliyor

Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinin başında gelen otomotiv, beyaz eşya, dayanıklı tüketim, demir çelik ve makine sektörlerini kapsayan metal sektöründe toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor.

yapi.com.tr
İşçi İkramiyelerine 'Devamsızlık' Kesintisi Geliyor

Hürriyet'in haberine göre, Türk Metal, Birleşik Metal İş ve Çelik İş sendikaları Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 5 kez görüştü. Yeni görüşme 1 Aralık’ta yapılacak. İşçi sendikaları yüzde 30-38 arası zam talep ediyor. MESS ise henüz zam oranı teklifini yapmadı ama toplu sözleşme için kırmızı çizgilerini açıkladı. İşçi sendikalarıyla görüşmeleri yürüten MESS Genel Sekreteri Özgür Barut, üç kırmızı çizgiyi, “Üç yıllık toplu sözleşme süresi, devamsızlığın azaltılması için ikramiyelerin fiili çalışma prensibine göre ödenmesini ve eşit işe eşit ücret zammı” olarak açıkladı.

Ayırt edilemeyecek

En çok dikkati çeken ise ‘devamsızlık’. İşçi sendikalarının da devamsızlık teklifine prensipte ‘bana ne’ dediği bir şey olmadığını savunan Barut, planlarını şöyle anlattı: “Çalışanlarımızın zorunlu haller dışında rapor alarak işe gelmemeleri verimliğimizi önemli ölçüde düşürmektedir. İşlerimizin aksamasına, teslimat sürelerimizin uzamasına yol açmaktadır. Maaşın değil ikramiyenin fiilen çalışılan gün sayısına göre ödenmesini teklif ediyoruz.

Tabii, iş kazası ve meslek kazası nedeniyle istirahat alanlar, doğum ve emzirme gibi konular ile 20 gün ve üzerinde istirahat raporu olanlarda bir kesinti yapılmayacak. Bunun dışında devamsızlık yapılıyorsa ikramiyelerinde devam edilmeyen gün kadar kesinti yapılmasını öneriyoruz.

Bu kesintilerin, bir fonda toplanıp buradan işveren ve işçi sendikasının ortak kararıyla devamsızlık yapmayan işçilere ödenmesini teklif ediyoruz.” Barut, hasta olup iki gün rapor alan işçinin de kesintiye maruz kalacağı soruları üzerine ise “Hasta olmadığı halde rapor alanlar için iyi olacak” diye yanıtladı. Barut işçilerde devamsızlık oranının ise sektörler için önemli bir yer tuttuğunu ileri sürdü. Barut, henüz işçi sendikalarına resmi olarak bildirmedikleri için teklif edecekleri zam oranını açıklamazken, ihracat istihdam dengesinin korunabileceği bir zam oranının uygun olacağını belirtti.

ETİKETLER: işçi ikramiyesi
http://www.yapi.com.tr/haberler/isci-ikramiyelerine-devamsizlik-kesintisi-geliyor_162284.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!