Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Isınma Masrafını Düşürmek için Yalıtım Şart

Bursagaz Genel Müdürü Ertuğrul Altın, Türkiye'deki binaların yaklaşık yüzde 90'ının ısı yalıtımının bulunmadığını bu nedenle, konutlarda yüzde 50'lere varan ısı kayıplarının yaşandığını söyledi.

Zaman Gazetesi



b>Bursagaz Genel Müdürü Ertuğrul Altın, Türkiye'deki binaların yaklaşık yüzde 90'ının ısı yalıtımının bulunmadığını bu nedenle, konutlarda yüzde 50'lere varan ısı kayıplarının yaşandığını söyledi.

Altın,"Ucuz ısınabilmenin yolu, konutlara ısı yalıtımı yapılmasından geçiyor. Isı kaybının enerji sarfiyatını artırdığı için aile ve ülke ekonomisine ise zararı büyük" dedi.

Doğru ısı yalıtımının yakıtdan tasarruf sağladığını, özellikle ülkemizde binaların iç veya dış yalıtımının iyi olmaması nedeniyle verimli ısınmanın gerçekleşmediğini vurgulayan Bursagaz Genel Müdürü Ertuğrul Altın, iyi ısınabilmenin ve enerji tasarrufu yapabilmenin yolunun öncelikle konutların ısı yalıtımı yapılmasından geçtiğini vurguladı. Altın, evlerde yapılacak ısı yalıtımının battaniye ile sımsıkı örtünmeye benzeterek şöyle konuştu,

"Yalıtımla dışarıdan içeriye soğuk girmez ve içeriden de ısı dışarıya kaçmaz. Isı yalıtımında; binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler alınır. Yalıtım sayesinde enerjiden yüzde 50'ye varan oranlarda tasarruf sağlanabilir. Isı yalıtımıyla, tüketilen yakıt miktarından Almanya'da yüzde 50, Amerika'da yüzde 60, İsveç'de yüzde 73 tasarruf sağlanıyor. Daha az yakıt tüketilmesini sağladığı için, atık gazların azaltılması adına çevre açısından ısı yalıtımının çok büyük faydası var. Nasıl bir cihaz alırken satıcıdan,"Garanti ve Kalite Belgesi" isteniyorsa, artık bir bina alırken ya da kiralarken, ısı yalıtımının olup olmadığı araştırılmalı ve yakıt tüketiminin azaltılması adına yalıtımlı binalar tercih edilmelidir. Ayrıca bina içerisinde konforlu yaşam koşullarının oluşturulması insan sağlığı için ne kadar önemli ise yapılacak yalıtımla yapının dış etkenlere karşı korunması da, binaların sağlam ve uzun ömürlü olması açısından önemli" diye konuştu.

Evlerde Daha İyi Isınabilmek Adına Alınabilecek Bazı Önlemler ise Şöyle:
- Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en fazla 20°C sıcaklığa ayarlayın. Bu sıcaklıktan sonra 1°C sıcaklık artışı yüzde 5 enerji kaybına neden olur.

- Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50 - 55 nemlendirin. 18°C ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20°C'nin üstünde olacaktır. Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.

- Radyatörler ile duvar arasına aluminyum folyo kaplı yalıtım (taşyünü, camyünü) levhaları koyun. Yüzde 5 ısı tasarrufu sağlarsınız.

- Konutlardaki ısı kaybının yüzde 15'i pencere ve kapılardan olur. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kapatın.

- Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerin kapalı olması enerji tasarrufu sağlar.

- Radyatörlerin üstlerini ve önlerini estetik amaçla kapatmayın, mobilya, perde ve eşyalarla engellemeyin. Isının odaya homojen şekilde dağılmasını engellemeyin. Radyatörler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar.

-Oda da sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısın.

-Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

-Radyatörlerinizde termostatik vanalar kullanın. Bu sayede yakıt tüketiminde tasarruf sağlanır.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/isinma-masrafini-dusurmek-icin-yalitim-sart_51581.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!