Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İskan Sorunu 'Piyasa Modeli' ile Çözülecek

Devlet, kamulaştırma nedeniyle yerinden yurdundan edip, 16 yıldır iskan edemediği vatandaşlarının sorununu "piyasa modeli" ile çözecek. Köy

Dünya



b> Devlet, kamulaştırma nedeniyle yerinden yurdundan edip, 16 yıldır iskan edemediği vatandaşlarının sorununu "piyasa modeli" ile çözecek.
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, iskan için bekleyen 3 bine yakın aileyi kısa sürede konut sahibi yapmak amacıyla, Hazine arazilerini kat karşılığı müteahhitlere verme uygulaması başlatacak. İlk uygulama, Gaziantep, Kayseri ve Kocaeli'nde 700 konut için yapılacak.

Köy Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ali Altuntaş'ın verdiği bilgiye göre, 2002 yılı sonu itibariyle, 4 bin 932 aile iskan bekliyordu. Sıkı bütçe politikası nedeniyle yatırım ödeneklerinin kısılması yüzünden bu yıl 2012 ailenin iskanı sağlandı. Halen 2 bin 920 aile iskan için bekliyor. Yatırım ödeneklerinin yeterli olmaması yüzünden, özellikle Atatürk Barajı'nın yapımı nedeniyle 16 yıldır iskan bekleyen 230 ailenin sorununu çözmek amacıyla, bütçe dışı bir model geliştirildi. Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlüğü'nün de uygun görüşü alınarak uygulamaya konulacak model uyarınca, iskan için tahsis edilen Hazine arazileri, kat karşılığı müteahhitlere verilecek. İlk uygulama, Gaziantep, Kayseri ve Kocaeli'nde 700 konut için yapılacak.

Genel Müdür Vekili Altuntaş, söz konusu iskan konutları için yıl sonuna kadar ihaleye çıkacaklarını, gelecek yıl da konutların tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.

Konut kredisi müjdesi

Arazinin rant değerine göre, müteahhitlerden asgari 700 konutu sağlayacak şekilde teklif alınacak. Kat karşılığı konut yapımı için yeterli teklifin gelmemesi halinde, TOKİ'den hazır konut alma, konut yapımı için kredi açma ya da normal ihale ile konut yaptırma modelleri de uygulanacak.

Atatürk Barajı'nın yapımı nedeniyle 16 yıldır iskan edilemeyen 230 aile için de Adıyaman ve Şanlıurfa'da arazi temin edildi. Bu ailelerin konutları da gelecek yıl yapılacak.

Kahramanmaraş Menzelet, Kılavuzlu, Erzurum Kuzgun barajlarının yapımı ile 12-13 yıldır iskan bekleyen toplam 2 bin 438 ailenin iskanı için de Hazine arazisi sağlandı.

İskan bekleyen aileler için verilen kira yardımının 60 milyon liradan bu yıl 90 milyon liraya yükseltildiğini, ayrıca 7 milyar lira işletme kredisi verildiğini hatırlatan Altuntaş, bu tutarların 2004 yılında daha da artırılmasını öngördüklerini kaydetti.

İskan için arazi sorunu da kalmadığını belirten Altuntaş, Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, 37 ilde 1 milyon 25 bin dekar iskan için arazi rezervi belirlendiğini, yıllarca tarımsal iskan için bekleyen 2 bin 220 ailenin kesin iskanının bu sayede sağlanacağını, tarımsal iskan bekleyen aile bırakılmayacağını bildirdi.

Bütçeye yük getirmeyecek

Köy Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ali Altuntaş, kat karşılığı konut yapımının bütçeye yükünün olmayacağını belirtirken, daha önce devlet eliyle yapılan iskan konutlarında, idari ve siyasi müdahaleler nedeniyle yaşanan zararlara dikkati çekti.

Altuntaş, zemin etütlerinin yapılmaması, kaygan arazide yer seçimi, mülkiyet sorununun çözülememesi nedeniyle, Siirt'te 80 metrekarelik bir iskan konutunun devlete 53 milyar liraya mal olduğunu anlatırken, "Bununla vatandaşa Ankara'dan ev alsak, devlet daha karlı çıkardı" dedi. Altuntaş, 2004'te iskan çalışmaları için bütçeye 17 trilyon liralık ödenek konulduğunu kaydetti.

Verilen bilgiye göre, Siirt ve Şırnak'ta yapılarak 1995-200 yıllarında hak sahiplerine teslim edilen 643 konutun arazisinde de mülkiyet sorunu çıktığı için, bu kişiler ile borçlandırma sözleşmesi yapılamadı ve borçların tahsiline başlanamadı. Bu konutların, hem imar durumuna uygun yapılmadığı hem de inşaat alanlarında parsel kaymaları olduğu ortaya çıktı. Hak sahibi kişilerle konut bedellerinin geri ödenmesi için sözleşme imzalanmasına karşın, arsalarda çıkan mülkiyet sorunu nedeniyle banka, konutlara ipotek koyamadığı için geri ödeme de başlayamadı. Haritalardaki kaymalar nedeniyle devlet, iskan konutu yaptığı yeri yeniden kamulaştırmak durumunda kaldı. Bu da maliyetleri artırdı.

İskan konutları nedeniyle, devletin 20 yılda geri alması gereken tutarın, faizler ile birlikte 90 trilyon lira civarında olduğu belirtiliyor. İskan konutlarının bedeli, ilk 5 yılı ödemesiz 20 yılda geri ödeniyor.

Kırsal kesimde yapılan iskanda da, işletmelerde verimi artırmak için her evin altına ahır yapmak yerine, her yerleşim yeri için bir toplu açık besi ahırı yapılması yoluna gidilecek. Böylece daha modern hayvancılık yapılması sağlanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iskan-sorunu-piyasa-modeli-ile-cozulecek_7214.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!