Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İşsizin Parasını Yola Seren Yasaya Tepki

İşsizlik Fonu’nun nemasının dörtte üçünün başta yol olmak üzere altyapı yatırımlarına aktarılmasını öngören yasa işçi, işveren ve muhalefetin büyük tepkisiyle karşılaştı. Kamuoyunda kiralık işçi düzenlemesi olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto ettiği için yeniden görüşülecek olan yasanın bir diğer maddesi de İşsizlik

Milliyet Gazetesi



İşsizlik Fonu’nun nemasının dörtte üçünün başta yol olmak üzere altyapı yatırımlarına aktarılmasını öngören yasa işçi, işveren ve muhalefetin büyük tepkisiyle karşılaştı. Kamuoyunda kiralık işçi düzenlemesi olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto ettiği için yeniden görüşülecek olan yasanın bir diğer maddesi de İşsizlik Fonu’nun 2009 ve 2010 yıllarındaki nema gelirlerinin dörtte üçünün bütçeye gelir kaydedilmesini öngörüyor. Yasa, bu gelirin altyapı yatırımlarından kullanılmasını içeriyor.

Bu maddeye göre yapılan hesaplamada kasasında şu anda 42 milyar lirayı aşkın para bulunan ve son 12 ayda yüzde 17 getirisi olan fondan yılda yaklaşık 5 milyar liranın bütçeye aktarılacağı ortaya çıkıyor. Daha önce yapılan bir düzenlemeyle de İşsizlik Fonu’ndan GAP yatırımları için belirli bir miktar para aktarılması sağlanmıştı.

Fonda biriken paranın büyüklüğü özellikle işsizliğin arttığı, ekonomide işlerin iyi gitmediği dönemlerde, “Paranın bir kısmıyla meslek edindirmeye dönük faaliyetler desteklensin”, “İstihdam artıran işverenin ödediği pay düşürülsün” gibi önerilerin dile getirilmesine neden oluyordu. Sendikalar ise bu önerilere, “İşsizlik Fonu, işsizin parasıdır, dokunulmamalı” diyerek karşı çıkıyordu.

Gelinen noktada fonun nema gelirinin dörtte üçünün altyapı yatırımlarına aktarılacak olması hem işçi hem de işveren kesiminin tepkisine neden oldu. Sendikacılar, “Hükümet elini işçinin cebine atıyor” derken işverenler söz konusu maddenin yasadan çıkarılması için milletvekilleriyle görüştüklerini, bu haliyle yasalaşırsa da yargıya gideceklerini söyledi.

Fonların kaderi aynı

Türkiye’de daha önce de çalışanların maaşlarından kesilen çeşitli fonlar, amaçları dışında kullanılmıştı. Konut Edindirme Yardımı (KEY), Tasarrufu Teşvik Fonu bunlardan bazılarıydı.

CHP sordu: Nasıl geri ödenecek?

Hükümetin, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken 42 milyar TL’ye yakın paranın büyük bir kısmını, karayolu ve altyapı yatırımlarında kullanılmasını öngören yasa değişikliği talebi TBMM’de yankı buldu. CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, söz konusu fonun farklı amaçlarla kullanılması sonrasında harcanan miktarın nasıl geri ödeneceğinin açıklanmasını istedi. Önergede şu sorular yer aldı:

“Hükümet, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarını, mevzuatı ve amacı dışında hangi alanlarda, nerelerde ne kadar kaynak kullanıldığını açıklamayı düşünmekte midir? Düşünüyorsa İşsizlik Fonu kaynaklarının amacı dışında nerelerde ve hangi miktarda kullanıldığının son altı yıldaki dağılımı nedir? Farklı alanlarda ve amaçla kullandırılan İşsizlik Sigortası Fonu Kaynaklarının geri ödenmesi ve yerinde kullanılması için hükümetinizce yürütülen bir çalışma var mıdır?”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/issizin-parasini-yola-seren-yasaya-tepki_71351.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!