Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Nefes Alacak

Kemerburgaz'da bulunan kömür ocaklarından çıkan molozla doldurulan Karadeniz kıyısındaki 4 bin 500 hektarlık alan ağaçlandırılacak. Islah çalış

Akşam



b>Kemerburgaz'da bulunan kömür ocaklarından çıkan molozla doldurulan Karadeniz kıyısındaki 4 bin 500 hektarlık alan ağaçlandırılacak. Islah çalışmalarının ardından start alacak proje, İstanbul'a soluk aldıracak. İstanbul'un akciğerleri olan ormanlar takviye ediliyor. Karadeniz sahillerindeki 4 bin 500 hektarlık dev alan ağaçlandırılıyor.

Yeni ormanlık alan Kemerburgaz'daki kömür ocaklarından çıkan moloz ve toprakla doldurulan Karadeniz kıyılarında oluşturulacak. Proje, İstanbul yüzölçümünün yüzde 45'ini oluşturan 240 bin hektarlık yeşil alanda yüzde 2'lik artış sağlayacak.

Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, İstanbul Valiliği, Çevre Koruma Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü yetkilileri ve yerel idarecilerle konu hakkında görüşmeler yaptıklarını belirterek, önemli mesafe katedildiğini söyledi. Çebi, kaynak bulunduğu takdirde söz konusu alanı bir yılda ağaçla donatacaklarını söyledi.

Önce ıslah edilecek

Kilyos ile Karaburun arasındaki denize 15 ila 30 metre mesafedeki alanın ağaçlandırılması için, öncelikle bölgenin ıslah edilmesi gerektiğini anlatan Faruk Çebi, 'Bölge 10 yıl önce molozla doldurulmuş. O yıllarda kanuni zorunluluk olmadığı için bölgeye ağaç dikilmemiş. Şimdi bu iş bize düşüyor. Ancak, maliyeti yüksek. Buna rağmen mutlaka uygulanması gereken bir proje' şeklinde konuştu.

Orman yangınlarına 10 dakika içinde müdahale edilmeli

Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, kent içindeki orman alanlarında çıkan yangına ilk 10 dakikada müdahalenin şart olduğunu söyledi. Çebi, Bulgaristan sınırına kadar olan bölgedeki 640 bin hektarlık ormanlık alanda bu yıl 146 yangın çıktığını ve 53.4 hektarın kül olduğunu kaydetti. Yangınlara müdahalede geçmişe göre daha hızlı davranıldığını kaydeden Çebi, şunları söyledi:

'Yangınların yüzde 23'ü 100 metrekare büyüklüğe ulaşmadan, yüzde 25'i ise 500 metrekareye ulaşmadan söndürüldü. İstanbul ormanlarındaki çam ağaçlarının hızlı yanması nedeniyle yangına ilk 10 dakikada müdahale edilmesi zorunlu. Aksi takdirde konutlarda yaşayanlar için tehditler oluşturur. Bu nedenle İstanbul'daki orman yangınlarında daha süratli ve hassas olmak durumundayız.'

İstanbul'daki ormanların yerleşim bölgeleriyle iç içe bulunduğunu da vurgulayan Faruk Çebi, çam ve selvi gibi ağaçların daha çabuk yandığını ve söndürülmesinin zor olduğuna da dikkat çekti.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-nefes-alacak_5451.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!