Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İstanbul Surlarında İşbirliğiyle Restorasyon Şart

Yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olan İstanbul’un 1500 yıllık tarihi Kara Surlarında çökme meydana geldi. Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, “İBB ve Fatih Belediyesi’nin koordine hareket etmesi gerekiyor” dedi.

yapi.com.tr
İstanbul Surlarında İşbirliğiyle Restorasyon Şart

Daha önce Fatih Belediyesi tarafından düğün salonu olarak kullanılması ve kulelerinde büyük çatlaklar oluşmasıyla gündeme gelen İstanbul Fatih’teki 1500 yıllık Kara Surları, bu kez de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan çökmenin yaşanmasıyla gündeme geldi.

Önceki gün akşam saatlerinde Silivrikapı Mahallesi Hisaraltı Caddesi'nde meydana gelen ve bir kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan çökme, ‘yapılan uyarılar dikkate alındı mı?’ sorusunu akıllara getirdi.

BirGün’den Asena Tunca’nın haberine göre; İstanbul’daki tarihi miraslar üzerine çalışmalar yapan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, eserin korunmasının önündeki en büyük engelin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi’nin iş birliğiyle hareket etmemeleri olduğunu kaydetti.

“Surlara ciddi anlamda bir restorasyon gerekiyor, aksi halde tahribat kaçınılmaz” diyen Yavaşçay, “Surların bir kısmı İBB’ye bir kısmı Fatih Belediyesi’ne ait. İki belediye restorasyonda işbirliği sağlayamadıkları için bir taraf bir yeri yaparken diğer taraf başka bir kısmı onarıyor. Ancak, büyük bir restorasyon gerekiyor. Baştan sona surların 100’den fazla kulesi var ama şu an sadece birkaç kule restore ediliyor. Bunun için yüksek bir bütçe lazım. İBB ve kültür başkanlıklarına ayrılan bütçe çok az olduğundan surlara da gereken bütçe ayrılmıyor. Zaten surlar yıllardır çok kötü durumdaydı. Son iki senedir gündemde.” dedi.

Tüm kulelerde az çok çatlaklar var
Haliç’e kadar tüm kulelerde az çok çatlakların göründüğünü belirten Yavaşçay şunları söyledi: “İBB ve Fatih Belediyesi’nin bir araya gelmesi ve detaylı bir restorasyon yapılması şart. Fakat karşıt görüşlü oldukları için bu gerçekleşmiyor ve olan surlara oluyor. Uzmanların muhatap alındığını söylemek de maalesef çok güç. Tarihi eserler gündeme gelmiyor ve çok geri planda kalıyor.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-surlarinda-isbirligiyle-restorasyon-sart_197542.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!