Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’a Safari Parkı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gaziosmanpaşa’da 250 hektarlık alanda “İstanbul Hayvanat Bahçesi ve Safari Park” kuracak. Saraçhane’deki Baş

AA
2


b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gaziosmanpaşa’da 250 hektarlık alanda “İstanbul Hayvanat Bahçesi ve Safari Park” kuracak.

Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen parkın tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, hayvanat bahçeleri, akvaryumlar, lunaparklar ve spor sahalarının şehir halkına eğlencenin yanı sıra eğitim de sağladığını, ancak bu tür tesislerin sayısının Türkiye’de çok olmadığını söyledi.

Yapılacak hayvanat bahçesinde hem hayvanların doğal ortamlarındaki yaşamlarının gösterileceğini, hem yeşil örtüsüyle doğal dinlenme alanı olacağını ve okullar için canlı laboratuvar örneği oluşturacağını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “250 hektarlık alanda kurulmasına karar verilen parkta, 24 türde toplam 354 vahşi hayvan kendi doğal ortamlarında yaşayacak. Ekvatordan kutuplara kadar her türlü iklim şartı, hayvanlar için tesis edilecek. Timsahlar için bataklık, develer için çöl, penguenler için karlı ve buzlu mekanlar oluşturulacak. Parkta bir sürüngenevi olacak ve burada çocuklar yavru timsahları kucaklarına alıp sevebilecek.”

PARKTA NELER YER ALACAK?
Gürtuna, park içinde alışveriş merkezi, sergi ve konferans salonu, müze, kafeterya, açık ve kapalı otopark, hayvan hastanesi, personel tesisleri, restoran ve hayvan barınaklarının yer alacağını belirterek, “bu proje, İstanbul için önemli dönüşüm projesidir” dedi.

Parkın birinci etabının 135 hektar alandan oluşacağını ve bunun 70 hektarına safari, 65 hektarına da normal hayvanat bahçesi kurulacağını dile getiren Gürtuna, “park, İstanbul’un gerçek anlamda yüzünü ağartacak prestij projelerinden birisi olacak” diye konuştu. Ali Müfit Gürtuna, projeyle kaçak yapılaşmanın hakim olduğu Gaziosmanpaşa’daki 2.5 milyon metrekare alanın kaçak ve yanlış yapılaşmalara dönüşmesine engel olunacağını, ayrıca bu bölge için sağlayacağı artı değerle mevcut kötü yapıların da ortadan kalkarak yerine güzel binaların geleceğini söyledi.

Gürtuna, turizmin gelişmesine de katkı sağlayacak parkta görev alacak personelin ise Avrupa ve Afrika’da eğitim alacağını sözlerine ekledi.

EAZA’YA ÜYELİK BAŞVURUSU
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) Başkanı Koen Brouver de, 1998’de kurulan birliğin 60-70 olan üye sayısının bugün 34 Avrupa ülkesinde 285’e ulaştığını bildirdi. Avrupa’daki hayvanat bahçelerini 1 yılda 125 milyon kişinin ziyaret ettiğini anlatan Brouver, Avrupa’da 1500 hayvanat bahçesi olmasına rağmen hepsini birliğe üye almadıklarını kaydetti. Brouver, İstanbul’a ilişkin projede personel eğitiminin önemine işaret ederek, hayvanat bahçesinin geliştirilmesi ve işletilmesine yardımcı olacaklarını söyledi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı da, park projesinin 4 kişilik yürütme kurulu tarafından hazırlandığını anlatarak, projeyi simülasyon görüntüleri eşliğinde anlattı.

Törende konuşmaların ardından Gürtuna, EAZA’ya üyelik başvuru belgesini imzalayarak Birlik Başkanı Brouver’e verdi. Gürtuna, üyelik talebinin birlikten geldiğini ve bu nedenle kendilerini birliğe kabul edilmiş saydıklarını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, Brouver’in “parkta yer alacak hayvanları ücretsiz sağlama” sözü verdiğini kaydetti. İki etaptan oluşan İstanbul Hayvanat Bahçesi ve Safari Park’ın altyapı ve inşaat faaliyetlerini kapsayan birinci etabının ihalesini, 21 Şubat 2003 tarihinde 15 trilyon liraya Çakır Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş aldı.

Toplam 300 günde tamamlanacak birinci etabın ardından, ikinci etapta hayvanların alımı yapılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbula-safari-parki_4964.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • burada yerleşen insanlar nereye atılacak acaba? YANITLA
  • çok iyi olur. ne zaman acılacak bilgi verir misiniz? kac sene oldu hala yok birşey. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!