Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'da 3 Projede Kentsel Tasarım Çalışması Başlatıldı

İstanbul'da 3 projede kentsel tasarım çalışması başlatıldı. İstanbul'u dünyanın en önemli finans merkezleri arasına sokacak olan Ataşehir'deki İstanbul Finans Merkezi projesinin tasarım çalışması devam ediyor.

yapi.com.tr / AA
İstanbul'da 3 Projede Kentsel Tasarım Çalışması Başlatıldı

İstanbul'da 3 projede kentsel tasarım çalışması başlatıldı. İstanbul'u dünyanın en önemli finans merkezleri arasına sokacak olan Ataşehir'deki İstanbul Finans Merkezi projesinin tasarım çalışması devam ediyor.

Kanun Hükmünde Kararname ile İstanbul Finans Merkezi'ni kurma görevi verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da konuyu yakından takip ediyor. Yerli ve yabancı bir mimarlık grubu tarafından yapılan çalışmalarla ilgili geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a bir sunum yapıldı.

Tarih ve modernitenin bir arada sunulacağı finans merkezinde yükselecek binalar, hem çevre dostu hem de akıllı bina özelliğini taşıyacak. Kısa sürede İstanbul'un sembolü haline gelmesi beklenen Finans merkezinin aynı zamanda bir yaşam merkezi olması planlanıyor.

Proje konsepti, şimdilik bir sır gibi saklanırken Bakan Bayraktar'ın önümüzdeki haftalarda İstanbul'da yapacağı bir basın toplantısı ile Finans Merkezi'ni tanıtacağı öğrenildi. Proje kapsamında kamu bankalarının anı sıra BDDK ve SPK gibi kurumların da İstanbul'a taşınması öngörülüyor.

Hoşdere ve Zekeriyaköy'de başlatılan çalışmalara ilişkin olarak AA muhabirine bilgi veren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte bu çalışmaları yürüttüklerini, çalışmalara başlayalı yaklaşık bir ay olduğunu belirtti.

Kurum, ''Projeler bitmiş gibi siluetlerini yaratarak, onu imar planına yansıtıyoruz. Binanın cephesi, yüksekliği, altyapısı olmak üzere her türlü detayı düşünerek bunu oluşturuyoruz. 3 bölge için yenilenebilir enerjiyi de zorunlu hale getireceğiz. Plan notlarında bunu işleyeceğiz'' dedi.

Bu konuda hem dünyada hem de Türkiye'de önde gelen, dünyada finans merkezleri oluşturmuş tasarımcılarla çalıştıklarını ifade eden Kurum, bu çalışmada binaların yüksekliği, binalar arası mesafe, binaların güneşe olan ilgisi ve göze hoş gelmesi gibi konulara dikkat ettiklerini, her şeyin imar planında net olacağını, imar planında ''senin yerin burası, yüksekliğin bu kadar'' diyeceklerini kaydetti.

Başakşehir ve Esenyurt İlçeleri, Hoşdere Köyü sınırları içerisinde yeralan, TOKİ mülkiyetindeki yaklaşık 1.105.000 metrekare yüzölçümlü taşınmazlardan imar planı ve uygulaması sonucunda oluşacak olan 550.000 metrekare imar parselin 14 Haziran 2011 tarihinde 302 milyon 500 bin lira bedel karşılığında, Sarıyer Zekeriyaköy'deki TOKİ mülkiyetindeki yaklaşık 500.000 metrekare yüzölçümlü 34 adet taşınmazın da 2 Mart 2011 tarihinde 225 milyon 370 bin lira bedel karşılığında satın alındığını anımsatan Kurum, şunları belirtti:

''Bu kentsel tasarım projeleri, the HOK Planning Group, Özgüven Tasarım Danışmanlık Mimarlık İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. ve İmar Planlama Proje Müşavirlik Ltd. Şti. olmak üzere üç grup tarafından ortaklaşa geliştirilmektedir. Bu kentsel tasarım projeleri, şehrin geliştirilmesine alt yapı sağlamak amacıyla arazinin yer aldığı doğal sistemlere duyarlı olarak insan ihtiyacına, çevre hizmetine ve ekonomik fizibiliteye en uygun çözümlerin geliştirilmesi sonucu insan ve doğanın bir harmoni içinde yaşadığı, büyüdüğü ve geliştiği bir global şehircilik modeli çerçevesinde tasarlanmıştır. Karma kullanımları içeren program stratejisi, yoğun şehir yapısını üretken peyzaj mimarisi ve canlı ticari koridor yaratılması gibi katalizörler aracılığı ile aktif hale getirmeyi hedeflemektedir. Hazırlanan bu kentsel tasarımlar kapsamında projeler tamamlanmış gibi siluetler oluşturularak imar planlarına yansıtılacaktır.''

Projeler kapsamında arazinin kalbinde yer alan doğrusal bir merkezi park alanı tasarlanarak, aşamalı yoğunlukları merkez parkın çevresinde toplamak suretiyle, tasarımın üç boyutluluğunu kuvvetlendirdiğini vurgulayan Kurum, ''Çeşitli sosyal yaşam alanları olarak; kültürel alanlar, müzeler, tiyatrolar, spor alanları, sağlık alanları gibi sosyal aktivitelerin yoğun olduğu karışık kullanımlı mekanlar oluşturularak merkezi peyzaj unsurları ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının maksimumda kullanılabilmesi amacıyla merkez park ile bütünleşen bir dizi enerji parkları da tasarlanmıştır'' dedi.

Murat Kurum, tüm bu tasarım çalışmalarının daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacağını ve Bakanlığın onayından geçtikten sonra uygulamaya geçeceğini bildirdi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-3-projede-kentsel-tasarim-calismasi-baslatildi_89469.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!