Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''İstanbul'da Depremle İlgili Alınan Önlemler İzmir'de de Alınmalı''

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ortadoğu ülkelerindeki istikrarsızlıkların Türkiye'nin ihracattaki hedef pazarları açısından olumsuz yansımalar yapabileceğini ancak ortaya çıkan fırsatların da iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
''İstanbul'da Depremle İlgili Alınan Önlemler İzmir'de de Alınmalı''

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, işsizlik ve büyüme rakamlarında umut verici gelişmeler bulunduğunu, Türkiye'nin en büyük ihraç pazarlarında da geleceğe yönelik iyi işaretler verildiğini belirterek öte yandan da dış ticaret açığının rekor kırması ve cari açığın GSMH'ye oranının yüzde 6.5'e yükselmesinin riskli olduğunu söyledi.

Küresel piyasalarda gıda, emtia ve petrol fiyatlarındaki artışın da riski artırdığına dikkati çeken Yorgancılar, ''Beklentilerin üstünde gerçekleşecek bir büyüme rakamı ve beklenmeyen cari açık oranının ekonomik dengeleri bozmaması en büyük dileğimizdir. Sayın Ali Babacan'ın, '2011'de ekonomide otomatik pilotluk iş yok. Sürekli kumandada olmamız gerekiyor ve işsizlik oranının tekrar normale dönmesi, yani yüzde 10'lara inmesi biraz zaman alacak' sözleri endişelerimizi teyit etmektedir'' dedi.

Ortadoğu'daki olaylar

Yorgancılar, Tunus, Mısır ve Libya'yı içine alan, Cezayir'den Yemen'e kadar bir çok ülkeyi etkileyen kaos ortamının Türkiye'nin komşu pazarları ile olan dış ticaretini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Sadece şubat ayında Tunus'la olan ihracatın yüzde 38, Mısır ile ise yüzde 24 oranında azaldığını ifade eden Yorgancılar, bu ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarını ve iş adamlarını sıkıntılı bir sürecin beklediğini kaydetti.

Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Petrol ve emtia fiyatlarını artıran olaylar, jeopolitik açıdan da riskler oluşturacaktır. Bu durum batılı ülkeler için özellikle yatırım anlamında Türkiye'ye karşı soru işaretine neden olabilecektir. Bölgedeki diğer ülkelere de sıçraması olası uzun süreli istikrarsızlık durumu, hedef pazarlar açısından Türkiye ekonomisine bir süre olumsuz yansısa da yaratacağı fırsatları da unutmayalım.

Arap dünyasında yaşanan kaos ortamı, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasi ile yönetilmesinin aslında ne büyük bir nimet olduğunu, bireysel özgürlüklerin önemini ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki farkının net olarak görülmesi açısından dikkate değerdir.''

Yorgancılar, İstanbul'da depremle ilgili alınan önlemlerin İzmir'de de alınması gerektiğini söyledi.

İstanbul'da binaların ''oturulabilir'', ''güçlendirilmesi gereken'' ve ''yıkılması gereken'' olarak üçe ayrıldığını ifade eden Yorgancılar, ''Bizde de bu ayrım yapılarak yıkılması gereken binalar acilen yıkılıp inşaat haline getirilmeli. Böyle bir sistem İstanbul gibi İzmir'de de uygulanmalı. İzmir'de depreme dayanıksız binalar mutlaka tespit edilmeli ve çalışmalara başlanmalı'' dedi.

Yorgancılar, oda olarak 2011 yılında Cezayir ve Fas'a yapmayı düzenledikleri inceleme gezilerini bölgedeki kaos ortamından dolayı iptal ederek, Rusya'ya odaklanma kararı aldıklarını sözlerine ekledi.

ETİKETLER: ekonomi kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-depremle-ilgili-alinan-onlemler-izmirde-de-alinmali_86027.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!