Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Tekfur Sarayı Restorasyonu...

''İstanbul'da Tarih Adım Adım Tekrar Kendine Geliyor''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da tarihin adım adım tekrar kendine geldiğini belirterek, ''Bir yandan şehrin ulaşım, altyapı, sosyal donatı alanları sorunlarını çözerek, İstanbul'u daha yaşanabilir hale getirirken, diğer yandan ecdadımızdan miras olarak kalmış böyle tarihi eserleri ileriye taşıma sorumluluğunu

yapi.com.tr / AA
1 ''İstanbul'da Tarih Adım Adım Tekrar Kendine Geliyor''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da tarihin adım adım tekrar kendine geldiğini belirterek, ''Bir yandan şehrin ulaşım, altyapı, sosyal donatı alanları sorunlarını çözerek, İstanbul'u daha yaşanabilir hale getirirken, diğer yandan ecdadımızdan miras olarak kalmış böyle tarihi eserleri ileriye taşıma sorumluluğunu taşıyoruz'' dedi.

Ahi Çelebi Camisi Yakın Çevresi ve Kıyı Düzenleme Projesi'ni yerinde inceleyen Kadir Topbaş, basın mensuplarına konuyla ilgili bilgi verdi. İstanbul'un 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyayı 2 bin 700 yıl yönetmiş bir şehir olduğunu belirterek, şehrin 8 bin 500 yıllık tarihi olduğunu kaydetti.

Altınşehir Mağaraları'nda da 15 bin yıl öncesinden izlerin bulunduğunu söyleyen Topbaş, kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu bir şehirde bu muhteşem tarihi mirasın sorumluluğunu taşıdıklarını dile getirdi.

Başkan Topbaş, bu sorumlulukla tarihi değerleri koruyarak gelecek kuşaklara aktardıklarını anlatarak ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz, ayrıca Hükümetimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz, ilçe belediyelerimiz tarihi eserlerin restorasyonu için İstanbul ağırlıklı olmak üzere Türkiye genelinde hummalı bir çalışma yapıyor'' dedi.

Göreve gelir gelmez yaptıkları en önemli çalışmanın ''Küçük Ayasofya Camisi'nin ihyası ve çevre düzenlemesini yapmak'' olduğunu ifade eden Topbaş, şimdi ise Unkapanı'ndaki Zeyrek Camisi'nde çok ciddi bir restorasyon çalışması yaptıklarını bildirdi.

Topbaş şöyle devam etti:

''Bu yapılar, simgesel değeri olan çok önemli yapılar. Buna benzer kayıp olmuş eserleri gün yüzüne çıkarmak, var olan değerleri düzenleyerek bu şehri yeniden hissettirmek amacındayız. Bu konuda destek veren ekibime ve Tarihi Yarımada'nın sorumluluğunu taşıyan Fatih Belediye Başkanımız Mustafa Demir Bey'e çok teşekkür ediyorum".

Mazisi 1500'lü yıllara dayanan Ahi Çelebi Camisi'nin restorasyonunun bir hayırsever tarafından yapıldığını ve bugünkü haline geldiğini aktaran Topbaş, söz konusu caminin yakın çevresinin düzenlenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Sahil kısmında ise turizm amaçlı çalışan tekneler olduğunu belirten Topbaş, "Yurt dışından gelen insanların görüp geçtiği bu yerlerin bize yakışır hale gelmesi gerekiyor. Bu nedenle sahilde de bir düzenleme çalışması başlattık" dedi.

Topbaş, "zaman içinde dolgular, yolların yükselmesi gibi sebeplerle maalesef Ahi Çelebi Camisi yağmur sularının tehdidi altında kalmış durumda. Zaman zaman seller basmış ve cami onarımlardan sonra bile sular altında kalmış. Şimdi biz böyle güzel bir eserin bir daha böyle bir tehdidi yaşamaması için drenaj çalışması yapmaktayız. Böylece zemindeki yağmursuyu camiye ulaşmadan alınacak ve bu eseri artık seller basmayacak. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Şu anda Ahi Çelebi Camisi'nin yakın çevresindeki 25 bin metrekarelik bir alanın çevre düzenlemesini yapıyoruz. 17 bin metrekaresini yeşil alan, 8 bin metrekaresini sert zeminli yürüme alanları olarak düzenliyoruz. Yüklenici firmaya başarılar diliyorum ve caminin alttan ısıtmasını yapacakları için de teşekkür ediyorum'' dedi.

Çalışmalar kapsamında düzenli bir otoparkın yapılarak İSPARK tarafından işletileceğini de ifade eden Topbaş, vatandaşların ve turistlerin buraya rahatlıkla gelip teknelere binerek İstanbul'u gezebileceğini kaydetti.

Topbaş, İstanbul'un fethinden bu yana 558 yıl geçmesine rağmen birçok Roma ve Bizans eserinin hala ayakta olduğunu dile getirerek, Osmanlı Devleti'nin bu eserleri yok etmediğini söyledi.

Osmanlı'nın tarihi eserlere olan saygısına layık olabilmek için bir taraftan İstanbul Surlarını, Anemas Zindanları'nı restore ederken, diğer taraftan da kendi tarihi eserlerimizi onardıklarını anlatan Topbaş, ''İstanbul'da tarih adım adım tekrar kendine geliyor. Bunları yaptıkça da gurur duyuyoruz. Bir yandan şehrin ulaşım, altyapı, sosyal donatı alanları sorunlarını çözerek, İstanbul'u daha yaşanabilir hale getirirken, diğer yandan ecdadımızdan miras olarak kalmış böyle tarihi eserleri ileriye taşıma sorumluluğunu taşıyoruz'' dedi.

İnceleme gezisine, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak da katıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-tarih-adim-adim-tekrar-kendine-geliyor_87222.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • SAYIN TOPBAŞ, 2. SEÇİMDEN ÖNCE ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİNDEKİ KONUŞMANIZ SONRASINDA, SİZE "DAVUTPAŞA MEDRESESİ" PROJESİNDEN BAHSETMİŞTİM. RESTORASYON PROJESİ, MİMAR CENGİZ BEKTAŞ TARAFINDAN YAPILAN BU PROJE'YE, UNESCO DA BÜYÜK İLGİ GÖSTERMİŞTİ. BU YAPI, FETİHTEN SONRA YAPILAN İLK İNŞAATTIR VE AVLUSUNU, ROMA, BİZANS VE OSMANLI KOLONLARI ÇEVRELEMEKTEDİR... İZNİNİZLE HATIRLATIRIM... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!