Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'da Ticaret ve Sanayi Kimlere Emanet

Seçimler sonucunda İSO ve İTO başkanları değişmezken, yönetim kurullarında ciddi değişiklikler oldu. Kendilerine muhalif isimlere yeni yönetimde yer vermeyen İSO Başkanı Tanıl Küçük ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, yola "sıfır kilometre" yönetim kurulları ile devam edecek. Önümüzdeki 4 yıl boyunca, ekonomi gündeminin en üst sıralarında yer alacak

Referans Gazetesi
İstanbul'da Ticaret ve Sanayi Kimlere Emanet

İstanbul sanayi ve ticaret hayatı açısından geçtiğimiz hafta sonu çok önemli bir gün yaşandı. Yaklaşık 320 bin üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan İstanbul Sanayi Odası (İSO) seçimleri yapıldı. Seçimler sonucunda İSO ve İTO başkanları değişmezken, yönetim kurullarında ciddi değişiklikler oldu. Kendilerine muhalif isimlere yeni yönetimde yer vermeyen İSO Başkanı Tanıl Küçük ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, yola "sıfır kilometre" yönetim kurulları ile devam edecek. Önümüzdeki 4 yıl boyunca, ekonomi gündeminin en üst sıralarında yer alacak bu isimler, küresel krizin tüm sektörleri etkisi altına aldığı bir dönemde tüccar ve sanayicinin sorunlarına çözüm bulabilmek için çalışacak.
 
İSO yönetiminde devler ile KOBİ'ler yan yana
 
İSO yönetiminde Tanıl Küçük ve Nuri Tuna dışındaki tüm isimler değişti. Yeni yönetimde hem 10 bin çalışanı bulunan ve milyarlarca dolarlık ciroya sahip dev şirketler hem de krizden ağır yara almış 40 kişilik mütevazı firmalar yer aldı.

İşte İSO'nun yeni yönetimindeki isimler:
 
Tanıl Küçük (Başkan):

2001 yılından beri İSO'nun başkanlığını yürüten Tanıl Küçük, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Elit Çikolata'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Küçük, hükümetin sanayii politikalarına ilişkin eleştirileri ile tanınıyor. 1924 yılında beri hizmet veren Elit markası, bugün itibariyle 22 ülkeye ihracat yapıyor. Elit Çikolata'nın piyasaya sunduğu 300 ürünü bulunuyor. Başkanlığı döneminde "İSO etki gücünü kaybetti" yorumlarına maruz kalan Küçük, İstanbullu sanayiciler adına yeni dönemde hükümet ile daha sıcak ilişkiler kurmayı hedefliyor.
 
Baki Kuriş:

Bir aile şirketi olan Kuriş Ağaç Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Baki Kuriş, üçüncü kez İSO yönetim kuruluna seçiliyor. Kuriş Ağaç, kontrplak ve kereste imalatı yapıyor. Şirketinin küresel krizden ağır yara aldığını ve çalışan sayısının son 1,5 yılda 170'den 40'a kadar düştüğünü dile getiren Kuriş, "Krizin yarattığı sıkıntıları en iyi biz biliyoruz. Yeni dönemde sanayiimizin sorunlarını dile getirmeye devam ederken, köklü çözüm önerileri de üreteceğiz" diyor.
 
Kenan Baytaş:

İnşaat ve sanayi boyası üretiminde 127 yıllık tecrübesi bulunan Merbolin Boya'nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Kenan Baytaş, ilk kez İSO yönetimine seçiliyor. Baytaş'ın şirketi Merbolin, 3 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu olan İzmit - Dilovası Tesislerinde inşaat ve Sanayi boyaları üretiyor. Firma geçen yıl Malatya'da bulunan üretim tesisini ise yabancılara sattı. Bu satış sayesinde firma kriz döneminde nakit sıkıntısı yaşamadı.

9 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Baytaş, "Tanıl Küçük'ün başkanlığında kriz döneminde sanayicinin sıkıntılarını doğru tespit edip, çözüm önerileri getirmeyi amaçlıyoruz. Sorunları yetkili mercilere iletmek yetmiyor, çözüm için hükümet ile birlikte hareket etmek, projeler geliştirmek gerekiyor" diye konuşuyor.
 
Fikret Tanrıverdi:

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi'nin abisi olan Fikret Tanrıverdi, 1976'da Güven Fermuar adıyla iş dünyasına giren İnci Grup'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyor. Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği'nin de yönetim kurulu üyelerinden olan Tanrıverdi, İSO yönetiminde "tekstilin ağır topu" olarak görev yapacak gibi gözüküyor.
 
Ülkü Büyükgönenç:

İSO yönetimindeki tek kadın olan Büyükgönenç, Türkiye'nin en büyük baskı ve ambalaj şirketlerinden biri olan ve yılda 50 milyon TL ciroya sahip Ekol Ofset Matbaacılık'ın da yönetiminde yer alıyor. 30 yıllık bir geçmişe sahip olan firmanın 350 çalışanı bulunuyor.

İSO'daki yeni görevine ilişkin olarak, "Çok zor bir dönemde görevi devraldık, bunun bilincindeyiz" diyen Büyükgönenç, son seçimlerde İSO meclisi'ndeki kadın üye sayısının 2'den 6'ya çıkmasını büyük sevinçle karşılıyor. Gönenç ayrıca, TOBB Kadın Girişimciler Grubu İstanbul Başkan Yardımcılığı'nı da yürütüyor.
 
Nuri Tuna:

İSO'nun eski yönetiminden yeni döneme kalan tek yönetim kurulu üyesi. Tuna Çelik Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor. Tuna Çelik, ofis mobilyasının yanı sıra geçtiğimiz yıllarda ev mobilyası sektörüne de giriş yaptı. Silivri'deki tesislerinde üretim yapıyor.
 
Turgay Durak:

Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı ve Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Turgay Durak, iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim. 1952 doğumlu Turgay Durak, Amerika'da İllinois'de Nort Western Üniversitesi'nde makine mühendisliği eğitimi aldı ve aynı üniversitede yüksek lisans yaparak 1976'da Türkiye'ye döndü. Hükümet ile iyi ilişkileri bulunan Durak'ın yeni dönemde Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden olan otomotiv sektörünün sorunlarını İSO gündemine taşıması bekleniyor.
 
Bülent Savaş:

1976'dan beri Sabancı Holding'te görev yapan Bülent Savaş. 2005 yılından bu yana Brisa Genel Müdürlüğünü yürütüyor. Avrupa'nın altınca büyük lastik üreticisi olan Brisa'nın Türkiye genelinde yaklaşık 700 bayisi bulunuyor.
 
Fahir Gök:

1970 yılında kurulan Fersa Aydınlatma Sistemleri'nin ortağı olan Fahir Gök, Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği'nin de kurucuları arasında bulunuyor. 1970 yılında kurulan Fersa Aydınlatma Sistemleri'nin yurtdışında da mağazaları bulunuyor.
 
Mustafa Aydın Özilhan:

Teknik Plastik Sealed Air Ambalaj Sanayi'nin yönetiminde yer alıyor. 1967 doğumlu olan Özilhan, yönetim kurulunun en genç ismi. Gıda sektörünün ambalaj ihtiyacını karşılayan firma 2007 yılınhda ABD merkezli ambalaj devi Sealed Air Corporation ile ortaklık kurdu. Yapılan ortaklık sonrasında yapılan açıklamada Sealed Air ortaklığı ile Teknik Plastik'in cirosunun 5 yıl içinde 40 milyon dolardan 100 milyon dolara çıkarılacağı belirtilmişti.
Firmanın hedefinde Balkanlar'da fabrika kurmak da vardı.
 
Kadir Efe:

Sanayide 35 yıllık tecrübesi bulunan Efesan Grup'un Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Efesan Grubu, demir çelik, döküm, gayrimenkul değerleme ve yatırım, lojistik ve liman işletmeciliği sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
 

 
Yeni İTO yönetiminde tekstilciler çoğunlukta
 
"İstanbul'un ticaret hayatını rahatlatmak için" geldiklerini söyleyen MÜSİAD'lı üyelerin ağırlık kazandığı İTO'nun yeni yönetim kurulu oldukça renkli. Çoğunluğun tekstil işiyle uğraştığı, aralarında eski bir gazetecinin de olduğu yeni yönetim kurulu üyeleri ambalajdan prodüksiyona farklı alanlarda faaliyet gösteriyor.
 
Murat Yalçıntaş (Başkan):

İTO'da ikinci dönem başkanlığa adaım atan Yalçıntaş, 1965 doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan ve 3 yıl İslam Kalkınma Bankası'nda proje uzmanı olarak çalışan Yalçıntaş, İngilizce ve Fransızca biliyor. Emaş Endüstriyel Ürünler AŞ'nin sahibi olan Yalçıntaş, nazik kişiliği ile tanınıyor.
 
Şekib Avdagiç:

İTO Yönetim Kurulu'nda Abdullah Çınar ile birlikte bir önceki dönemde de yer alan Şekib Avdagiç, aynı zamanda MÜSİAD'ın kurucularından ve üyelerinden biri. Avdagiç, 1969 yılında Eşref Avdagiç tarafından kurulan Avitaş firmasıyla kompozit plastik üretimi yapıyor ve otomotiv sanayine pazarlıyor.
 
Mehmet Develioğlu:

Aynı zamanda MÜSİAD Başkan Yardımcısı olan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Develioğlu, 25 yıl önce kendi kurduğu Burak Ambalaj'da oluklu mukavva, ofset baskılı karton kutu gibi üretimler yapıyor. İşlerini eşi ve yeğeni ile birlikte yürüten Develioğlu, tekstil, züccaciye, beyaz eşya gibi sektörlere üretim yapıyor. Develioğlu, "Üretimin tamamı iç piyasaya yapılıyor ama satışlarımızın yüzde 40'ı, müşterilerimiz tarafından ihracatta kullanılıyor" dedi. Develioğlu, Güneşli'deki üretim tesisinde toplam 50 kişiye istihdam yaratıyor.
 
Abdullah Çınar:

İTO'da yeni yönetime giren eski iki üyeden biri olan MÜSİAD üyesi Abdullah Çınar ise Çınarlı Tekstil'in sahibi. Babası da konfeksiyoncu olan Çınar, 1990'da kendi işini kurdu. Çınarlı Tekstil'de iç giyim, gecelik ve tişört üretimi yapan Çınar'ın, Çınarlı, Red Belle ve High Set markaları bulunuyor. Yunanistan'ın Makis Tsellios ve Vero by Aslanis markalarına üretim yapan Çınar, aylık 50 bin adetlik imalatının yüzde 70'ini ihraç ediyor. Çınar'ın Giyimkent'teki üretim tesisinde 36 kişi çalışıyor.
 
Murat Sungurlu:

Murat Sungurlu ise hazır giyim başta olmak üzere kuyumculuk, züccaciye ve inşaat alanında faaliyet gösteriyor. 13 yıl önce kurduğu Perlina ve Selis bayan triko markası ile 12 milyon dolar cirosu bulunan Sungurlu, yurt genelinde 16 mağazaya sahip. Kuyumculuk'ta Gördes, züccaciyede Çerçi firmaları bulunan Sungurlu, ortağı olduğu Mega Türk ile de Ankara'da yapımı devam eden Kent Park Alışveriş Merkezi'ne inşa ediyor. Sungurlu, 100'ün üstünde kişiye istihdam sağlıyor.
 
İsrafil Kuralay:

İTO yönetiminin yeni üyelerinden biri ise eski bir gazeteci olan İsrafil Kuralay. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve sürekli sarı basın kartı sahibi Kuralay, 1996'da iki ortağı ile kurduğu Yedirenk Prodüksiyon ile belgesel programlar hazırlıyor. Kuralay'ın altı bölümden oluşan Almanya'da Türk İzleri isimli belgeseli, halen TRT 1'de yayınlanıyor. İTO üyesinin Anadolu'da Başkentler ve El Cezire'de yayınlanan Balkanlar Belgeseli de bulunuyor. Kuralay, şu sıralar 13 bölümden oluşan ve El Cezirede gösterilecek olan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri belgeselini hazırlıyor. Kuralay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bazı organizasyonları için tanıtım afişleri de hazırladı.
 
Muhammet Yenel:

Önceki dönemde İTO Meclis Üyesi olan Muhammet Yenel de tekstil işiyle uğraşıyor. 1950'lerde büyükbabasının kurduğu Yenel Tekstil'in başkanı olan Muhammet Yenel, pamuklu, viskon gibi kumaş üretimi gerçekleştiriyor. Üretiminin yüzde 40'ını Rusya, Ukrayna, İran, Suriye gibi ülkelere ihraç eden Yenel, imalatı ise İstanbul ve Bursa'daki fabrikalarda fason olarak gerçekleştiriyor. Şirket, 20 kişiye istihdam sağlıyor.
 
Ertuğrul Yavuz Pala:

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu. ASKON Sosyal İşler ve Müesseseleşme İhtisas Komitesi Başkanlığı görevini yürütüyor. 7 yıl Sabancı Holding'te çalışan Pala, şu anda konut ve taahüt işleri yapan Cihan İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor.
 
Dursun Topçu:

Reis Makina Yönetim Kurulu Başkanı olan Topçu, MÜSİAD Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığını da yürütüyor. Topçu, İngilizce ve Almanca biliyor.
 
Hasan Demir:

Unsan Ekmek Sanayi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Demir, aynı zamanda İstanbul Ekmek İşverenleri Sendikası Başkan Yardımcısı. Demir, Üsküdar Belediyesi Spor Kulubü'nün de asbaşkanlığını yapıyor.
 
Yakup Köç:

Yönetim Kurulu'nun en genç üyesi. 1973 doğumlu Yakup Köç, Erzurum doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini bitiren Köç, Mostar Yapı İnşaat'ın ortaklarından.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-ticaret-ve-sanayi-kimlere-emanet_67113.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!