Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan “İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu”, 9 Kasım Perşembe günü Nişantaşı The Sofa Hotel’de başladı.

yapi.com.tr



(soldan sağa) Şakir Eczacıbaşı, Sebla Eczacıbaşı, Kadir Topbaş, Tanıl Küçük, Doğan Hızlan





















İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan “İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu”, 9 Kasım Perşembe günü Nişantaşı The Sofa Hotel’de başladı.

11 Kasım Cumartesi gününe kadar sürecek olan sempozyum, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını alacak olan İstanbul’u ve İstanbulluları çok yakından ilgilendiren bir etkinlik olacak. Sempozyumda; bir yandan aldığı göçlerin, öte yandan küreselleşmenin ve Avrupa Birliği’ne uyum sürecinin etkileri altında kalan İstanbul’un sürekli değişen yaşam kültürü tartışılacak.

Sempozyumun açılışında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ve IKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı birer konuşma yaptılar.

Şakir Eczacıbaşı
IKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı konuşmasında: “ İstanbul’daki yaşamın gerçekleri konusunda pek az şey bilmemiz, günlük uğraşılarımızdan ötürü evimizin, işyerimizin, alışveriş yaptığımız merkezlerin bulunduğu yörelerin pek dışına çıkmamızdan iler geliyor. Kaçımız son yıllarda Sinan’ın önde gelen yapıtlarından Mihrimah Camisi’ne, dünyanın en önemli müzelerinden Arkeoloji Müzesi’ne, Bakıcılar Çarşısı’na, Rami’ye, Kocamustafapaşa’ya, hatta Çamlıca’ya gitmiştir?” dedi.

Tanıl Küçük
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ise İstanbul’un yaşam kültürüne üretim cephesinden baktı ve Türkiye’nin toplam ithalat ve ihracatının yarısından fazlasını İstanbul’u7n gerçekleştirdiğini, sanayi istihdamının da %32’sinin İstanbul’dan sağlandığını belirtti. İstanbul’da sanayinin mutlaka bulunması gerektiğini söyleyen Küçük, ancak bu sanayinin “temiz, bilgi içeriği yüksek ürünler üreten, iyi eğitimli ve yüksek nitelikli işgücüne sahip” olmasının gerekliliğini vurguladı.

AB uyum sürecinde tarımda verimliliğin artırılmasının şart olduğunu söyleyen Küçük, tarımdan verim alamayan vasıfsız iş gücünü İstanbul’un mu karşılayacağı ve İstanbul’un bu göçü kabul edip etmeyeceğine dair soruları tartışmaya açtı. Küçük konuşmasına İstanbul’un istihdam yapısındaki değişikliklerin iyi incelenmesi gerektiği ve bu şekilde İstanbul’un ulaşım sorunlarının çözümlenebileceğini ifade etti.


Kadir Topbaş

Sempozyum açılış konuşmalarının sonuncusunu yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, kentliliğin sosyolojik bir evrim olduğunu söyledi. Kentli olmanın, kentte yaşamakla bitmediğini vurgulayan Topbaş, kentliliğin kent ile yakın ilişki içinde olmak, orayı yaşamak ve anlamak anlamına geldiğini belirtti. İstanbul’un geçmişini geride bıraktığını ve yeni bir geleceğe adım atarken herkese çok iş düştüğünü ifade eden Topbaş, aileden başlayan bir eğitim ile kent kültürünün bireylere aşılanmasının önemini vurguladı.

Kentsel dönüşümün sadece yerleşim bölgelerinin yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesi olmadığına dikkat çeken Topbaş, kültürel, sanatsal ve sosyal anlamda da kentsel dönüşüm yörelerini zenginleştirmenin önemini vurguladı. Topbaş ayrıca İstanbul ile ilgili üniversitelerin yüksek lisans programlarından yazılan tezlere maddi destek vermeye başladıklarını ve tez konularının sosyolojiden mimarlığa kadar uzanabileceğini belirtti.

İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu”, 2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için projeler üretilirken son kırk yıldır kentin farklı alanlarına yansıyan İstanbul’un yaşam kültüründeki değişimini anlamaya çalışmak ve sorunlu alanları irdelemek amacıyla düzenleniyor. Sempozyumda ele alınan konular yeni araştırmalara, incelemelere yol açabilmeyi amaçlıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-yasam-kulturu-sempozyumu_49437.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!