Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’daki Tarihi Çeşmeler Yenileniyor

İstanbul’daki 15 önemli Osmanlı çeşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İTO işbirliğiyle restore ediliyor. 43 çeşmeyi restore ettiklerini 23 çeşmenin yenileme çalışmalarının da sürdüğünü belirten Başkan Topbaş, “Kurumsal taassup gözetmeksizin, hep birlikte İstanbul’a ‘ne katabiliriz’, bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi.

ibb.gov.tr
1 İstanbul’daki Tarihi Çeşmeler Yenileniyor

İstanbul’daki 15 önemli Osmanlı çeşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İTO işbirliğiyle restore ediliyor. 43 çeşmeyi restore ettiklerini 23 çeşmenin yenileme çalışmalarının da sürdüğünü belirten Başkan Topbaş, “Kurumsal taassup gözetmeksizin, hep birlikte İstanbul’a ‘ne katabiliriz’, bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi.

İstanbul’daki 15 önemli Osmanlı çeşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İTO (İstanbul Ticaret Odası) işbirliğiyle restore edilecek. Eminönü’ndeki İTO binasında gerçekleşen protokol törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yanı sıra, 2010 Avrupa Kültür Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, KUDEB Başkanı Şimşek Deniz katıldı.

Başkan Topbaş: “Dönemimizde yüzlerce eseri ihya ettik”

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçmişten günümüze gelen tarihi değerlerin geleceğe taşınması adına bir köprü oluşturduklarını belirterek, “Böyle bir köprünün kurulduğu ve kurumlar arası diyalogun en güzel örneklerinden birinin sergilendiği bir imza töreninde birlikteyiz. Su medeniyeti ve çeşmeler bizim geçmişimizde var. Ama bir gerçek daha var. İstanbul’un Fethi’nden sonra Doğu Roma ve Bizans’tan kalan birçok eser ecdat tarafından yok edilmemiş, bilakis ihya edilmiş. Osmanlı özellikle gittiği her yerde eski eserlere yeni abidevi eserler katmıştır. Ve bütün bu abidevi eserlerin en güzellerinin yer aldığı İstanbul, Türk medeniyetinin simgesi haline gelmiştir” diye konuştu.

Anıtsal yapılar ile sivil mimari örneklerinden çeşmelerin, özellikle de mahalle ve meydan çeşmelerinin, bu toplumun kimliğini yansıtan ve yaşayan halkın özelliklerini ortaya koyan tapu kayıtları olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “İşte bu tabu kayıtlarının yaşatılması ve bilinmesi bizim asli görevlerimizdir. Bugüne kadar biz 42 çeşme restore etmişiz. 23 çeşmenin de çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bugün İTO ile birlikte 15 çeşmenin de protokolünü yapıyoruz. İTO Başkanı Sayın Yalçıntaş’a ve İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı Başkanı Sayın Avdagiç’e de bu protokole katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Şehrin bu önemli hafıza kayıtlarını yaşatmak ve ileriye taşımak için  el ele verdik. Kurumsal taassup gözetmeksizin ‘kente ne katabiliriz, geleceğe ne taşıyabiliriz’ diye bunun çalışmasını yapıyoruz.”

İstanbul’da 11 bin 441 tescilli yapı var

İstanbul’da 11441 tescilli yapı bulunduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, “Bizim tescil ettirmek için ilgili kurumlara müracaat ederek tescil ettirdiğimiz 4 bin 758 yapı var. Dönemimizde yapı tescilinde yüzde yüzlük bir artışla ciddi rakamlara ulaşmış oluyoruz. Öte yandan, başkanlık dönemimde belediye olarak çeşmelerin dışında 60 eseri ihya ettik. Buna 80 milyon TL harcadık. 70 milyon TL’ye mal olacak olan 20 eserin restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Mimar olarak bizler, çeşmeleri bulunduğu yöredeki halkın kimliğini yansıtan öğeler olarak görmekteyiz. Bu nedenle asla yok edilmemeli ve geleceğe taşınmalılar. Yaptığımız ihya çalışmalarının, halkımızın hafızasının yenilenmesi yönünde de önemli bir iz bırakacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Restore edilen çeşmeler Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri

Törende konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da bütün kamu ve STK’ların elele vererek gerçekleştirdiği çalışmalarda kazananın hep İstanbul olacağını belirterek, “Neden çeşmeleri seçtik? Çünkü çeşme suyu temsil eder. Su da eskilerin tabiriyle 4 temel unsurdan biridir. Hayatın başlangıcıdır, medeniyetin başlangıcıdır. Su denilince aklımıza çeşmeler gelir. Sebiller gelir. Bizim medeniyetimizde, özellikle eski İstanbul’da çeşme ve sebillerin çok önemli bir yeri vardır. Suyun dağıtılmasında kullanılan en önemli araçtır çeşmeler” diye konuştu.

Çeşmelerin bu önemi dolayısıyla suyla sanatın buluştuğu platformlar olduğunu ifade eden Yalçıntaş, Osmanlı mimarisinin İstanbul’daki en önemli örneklerinden birinin de çeşmeler olduğunu kaydetti. “Çeşme kültürü, bizim kültürümüzün ana direklerinden bir tanesidir” diyen Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu özellikleri barındıran tarihi çeşmeler tespit edildi, keşifleri yapıldı. Projeleri Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Biz de İTO olarak 1 milyon TL’lik bütçe ayırarak 15 çeşmeyi restore ettiriyoruz. 2010 bitmeden inşallah bu 15 çeşmenin restorasyonunu bitireceğiz. Restorasyonun ardından 3 yıl boyunca bakımlarını da biz yapacağız. Başta Başkanımız Kadir Topbaş olmak üzere bu projeyi destekleyen herkese teşekkür ediyorum.”

Törende konuşmaların ardından 15 çeşmenin restorasyonunu kapsayan protokol İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş tarafından imzalandı.

Restorasyonu yapılacak çeşmeler

1. İbn’ül Emin Ahmet Ağa Çeşmesi (Üsküdar)
2. Kassam Çeşmesi (Üsküdar)
3. Şehzade Numan Çeşmesi (Üsküdar)
4. Bekardere Çeşmesi (Üsküdar)
5. Şehzade Seyfettin Çeşmesi (Üsküdar)
6. Mehmet Ağa Çeşmesi (Fatih
7. Kapı Ağası Çeşmesi (Fatih)
8. Arapzade Abdurrahman Efendi Çeşmesi (Fatih)
9. Sıbyan Mektebi Çeşmesi (Fatih)
10. Bekir Ağa Çeşmesi (Fatih)
11. Süleymaniye Su Haznesi –Hesap Çeşmesi (Fatih)
12. El Hac Yakup Efendi Çeşmesi (Fatih)
13. Mesih Paşa Çeşmesi (Fatih)
14. Kaptan-ı Derya Sadrazam Hüseyin Paşa Çeşmesi (Fatih)
15. Poligon Çeşmesi – İttifak Çeşmesi (Kağıthane)
 
 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbuldaki-tarihi-cesmeler-yenileniyor_76560.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • helal olsun. ismi çeşme olan turistik kasaba da duysa da, kaybolmaya yüz tutmuş çeşmeleri bir onarsa.... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!