Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbullular, 'Bindiğin Kadar Öde' Sisteminin Hayata Geçmesini Bekliyor

Metrobüste mart ayında uygulamaya konulması beklenen, 'bindiğin kadar öde' sistemi, 2 ay geçmesine rağmen hayata geçirilmedi. Yeni sistemle ilgili, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Başka kentlere ve ülkelere örnek olacak bir sistem" demişti. Belediye yetkilileri, çalışmaların son aşamaya geldiğini kaydetti.

Zaman Gazetesi
İstanbullular, 'Bindiğin Kadar Öde' Sisteminin Hayata Geçmesini Bekliyor

İstanbul'un trafiğine çözüm için geliştirilen metrobüste devreye konmaya çalışılan yeni ücret sistemine 2 aydır geçilemedi. İETT'nin 16 Kasım 2009'da uygulamaya koyduğu yüzde 33'lük zamma vatandaşlar yoğun tepki göstermişti. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların başvurularını değerlendiren İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi'nin metrobüs ücretlerini artıran kararını 15 Ocak'ta iptal etmişti. Zammın iptalinin ardından yeni bir düzenlemeye gideceklerini açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şu bilgileri vermişti: "Bindiğin kadar öde sistemi getiriyoruz. Mart ayı sonuna hedef koyduk. Başka kentlere ve ülkelere örnek olacak bir çalışma bu. Belirli mesafeden sonra her durak için artı bilet ödemek suretiyle ulaşım sağlanacak. Bu adil bir sürecin başlaması anlamına geliyor."

Başkan Topbaş'ın açıklamalarıyla sevinen İstanbullular, metrobüsteki yeni bilet sisteminin mayıs ayının bitmesine yakın bugünlerde bile neden uygulamaya konulmadığını merak ediyor. Belediye yetkilileri sistemin ne zaman devreye gireceği ile ilgili sorulara şu cevabı veriyor: "Mesafeye göre ücretlendirme ile ilgili olarak son aşamaya gelindi. Sonuçlandığında konu kamuoyu ile paylaşılacak."

13 milyona yakın nüfusu ile 21 Avrupa ülkesinden daha kalabalık olan İstanbul'un trafik sorununun çözümü için geliştirilen metrobüs sistemi birçok aksaklığa rağmen vatandaşların beğenisini kazandı. İETT'nin İstanbul'un ana arterlerindeki trafik yoğunluğunu azaltmak, hızlı ve konforlu ulaşım sağlamak amacıyla işletmeye alınan metrobüs sistemi ilk olarak Topkapı-Avcılar hattında hizmete başladı. Yapımına 2007 yılı başında başlanan 18,3 kilometrelik hat, sekiz ay gibi kısa sürede tamamlanarak 17 Eylül 2007'de açıldı. Daha önce 67 dakikada alınan Topkapı-Avcılar arasını sadece 22 dakikaya indiren metrobüs sistemi, Avrupa yakasında Beylikdüzü'ne kadar uzatılacak. Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasındaki 50 kilometrelik mesafeyi 80 dakikaya indirecek projenin Zincirlikuyu ayağı 8 Eylül 2008'de yeni eğitim öğretim yılı başında hizmete alındı. Hattın 77 gün gibi kısa sürede tamamlanmasıyla durak sayısı 25'e yükseldi. Metrobüsün üçüncü etabı olan Söğütlüçeşme hattı 3 Mart 2009'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açılarak İstanbul'un iki yakası en kısa yoldan birbirine bağlandı. 40 kilometrelik hat üzerinde günde 750 bin kişi seyahat ediyor.

'Bindiğin kadar öde' nasıl uygulanacak?

İETT, Büyükşehir ve Belbim AŞ mühendislerinin hazırladığı yeni ücret tarifesinde vatandaş gideceği durak kadar para ödeyecek. Sistemde ilk binişte 33 duraklık hatta tam bilet ücreti alınacak. Yolcular indiği durakta bulunan ankesörlere akbil ya da İstanbul kartını okutarak ücret iadesini alacak. Yetkililer, tek durak ücreti ve 5'er ya da 8'er durak ücreti olmak üzere iki farklı uygulama üzerinde çalışmalarını yürüttü. Ancak hattın fizikî yetersizlikleri sebebiyle sistemin Avrupa'da uygulandığı şekli ile durak başına ücretlendirme uygulaması yerine 5'er ya da 8'er grup ücretlendirmede yoğunlaşıldı. Sistemde kullanılacak ücret ödeme cihazları duraklara yerleştirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbullular-bindigin-kadar-ode-sisteminin-hayata-gecmesini-bekliyor_79791.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!