Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbullular Saatli Bombanın Üzerinde

İstanbul halkı büyük bir tehlike ile karşı karşıya! Başbakan'ın da ofisinin bulunduğu Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi havalandırma boşlukları 2 yıl önce yapılan kanalizasyon hatası nedeni ile tamamen doldu ve metan gazı sızmaları başladı.

Habertürk
İstanbullular Saatli Bombanın Üzerinde

İstanbul halkı büyük bir tehlike ile karşı karşıya! Başbakan’ın da ofisinin bulunduğu Dolmabahçe Sarayı’nın tarihi havalandırma boşlukları 2 yıl önce yapılan kanalizasyon hatası nedeni ile tamamen doldu ve metan gazı sızmaları başladı. Bölgeden yayılan pis kokuların nedenini araştırırken, Türkiye’nin önemli kültürel miraslarından olan Dolmabahçe Sarayı'nın metan gazı patlaması ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Tarihi binanın havalandırma tünelleri Haliç kolektörlerinin iki yıl önce arıza yapması ile lağım ile dolmaya başlamış ve gelinen noktada bu tüneller tamamen tıkanmış. Yerin altında sıkışan binlerce ton lağımdan çıkan metan gazı ise adeta Dolmahçe’nin altında saatli bir bombaya dönüştü.

Dolmabahçe Sarayı ve Beşiktaş sahili olmak üzere, Tophane’den Ortaköy’e uzanan geniş bir alanda yayılan ağır kokunun nedenin metan gazı olduğunu bakanlık, belediye, Saray yönetimi ve İSKİ biliyor. Sadece vatandaşların haberi yok. Ayrıca bu konuda alınan tedbirlerin yetersiz olduğu belirtiliyor. Gaz salınımı sırasında olası bir kıvılcım ya da sıkışma sonrası yaşanabilecek bir patlamanın faciaya dönüşmesinden endişe ediliyor. İstanbul’un göbeğinde binlerce kişinin hayatının tehlikede olduğu vurgulanıyor.

İSKİ müdürü doğruladı

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural olayı doğrulayarak, havalandırma boşluklarının teknik sorunlardan dolayı tıkandığını ve metan gazı patlaması yaşanmaması için belirli saatlerde gaz salımı yapıldığını söyledi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise konunun üzerinde ısrarla durduklarını ve defalarca İSKİ’ye müracaat etmelerine rağmen bir sonuca ulaşamadıklarını belirtti. Konunun kendi yetki alanlarında yer almadığını ifade eden Ünal, sorunun acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Dolmabahçe yönetimi: Kokunun nedeni de metan

Dolmabahçe Sarayı yönetimi ise binanın etrafında yayılan kanalizasyon kokusunun İSKİ'nin açtığı kanallardan kaynaklandığını açıkladı. Kanalizasyon çalışmaları sırasında bu kanallardan bazılarının tıkandığını belirten yönetim, kanallardan doğabilecek metan gibi çeşitli gazların tahliyesinin yapıldığını doğruladı.

Turizm Bakanı da tehlikeye işaret etti

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama da Dolmabahçe Sarayı'nın can damarı sayılan havalandırma boşluklarının tıkalı olduğu yönünde söylentilerin varlığına dikkat çekmişti. Günay, uzmanların bu konuda acilen bilimsel çalışma yapmasını da istemişti. Ayrıca Günay, "Swissotel lahit, Gökkafes mezar taşı" diyerek bu konudaki suçun, sarayın üstündeki otellere ait olabileceğini ima etmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi ve ICOMOS üyesi Prof. Dr. Afife Batur da acilen gereken araştırmaların yapılmasının önemine dikkat çekerek "Havalandırma boşlukları yeni teknikler kullanılarak açılabilir, sadece bu konudaki gerekli adımların acilen atılması gerekiyor" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbullular-saatli-bombanin-uzerinde_62606.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!