Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un 'Altın Boynuz'u Haliç Kültür Vadisi Oluyor

Haliç, görkemli günlerine geri dönüyor. Gün geçmiyor ki burada bir restoran, kafe ya da butik otel açılmasın! Bölge, müzeleri, sanat atölyeleri, restorant ve kafeleriyle İstanbul'un kültür ve eğlence merkezi olmaya hazırlanıyor.

Zaman Gazetesi/Gülizar BAKİ
İstanbul'un 'Altın Boynuz'u Haliç Kültür Vadisi Oluyor

aliç, görkemli günlerine geri dönüyor. Gün geçmiyor ki burada bir restoran, kafe ya da butik otel açılmasın! Bölge, müzeleri, sanat atölyeleri, restorant ve kafeleriyle İstanbul'un kültür ve eğlence merkezi olmaya hazırlanıyor.

Çok değil birkaç yıl öncesine kadar kokudan yanına yaklaşılamayan Haliç, İstanbul'un kültür vadisi olma yolunda ilerliyor. Haliç sahillerinde belediyelerin yaptığı kültür merkezlerinin yanı sıra restoranlar, kafeler, sanat galerileri, özel müzeler ve butik oteller açılıyor. Haliç, tiyatro gösterilerine, konserlere ve fuarlara ev sahipliği yapıyor. Birkaç yıla kalmadan Haliç, eskiden olduğu gibi, insanların eğlenmek ve dinlenmek için gittiği bir kültür ve eğlence merkezi olacak. Meşhur Sadabat gezileri, müzikli, sohbetli, eğlenceli geceleri geri geliyor. "Altın Boynuz", üzerindeki çamuru attıktan sonra parlamaya başlıyor. Daha şimdiden, her pazar Haliç'te kültür turları yapılıyor. Fener ve Balat evleri restore ediliyor. Eyüp'teki restorasyon çalışmaları neredeyse bitirildi.

Önceden fabrikalarla dolu olan Haliç sahilleri yeşil alana dönüştü; yürüyüş yapanlar, dinlenenler ve hattâ balık tutanlarla dolmaya başladı. Haliç sularında küçük balıkçı tekneleri demir atmış, 1 YTL'ye karşıya geçmek isteyenleri bekliyor. Haliç'in serin sularında sadece telaşla dolaşan vapurları ve kayıkları değil, Kadir Has Üniversitesi kayık takımı öğrencilerini de kürek çekerken görebilirsiniz. Eski Cibali Tütün Fabrikası binasında bulunan üniversite, çevre esnafı da hareketlendirmiş. Eyüp sahilinden Boğaz'a açılmayı bekleyen saltanat kayığı ise Haliç'in Lale Devri'ndeki günlerini hatırlatıyor. Pierre Loti Tepesi'ne çıkan teleferik hiç boş kalmıyor. Feshane'de sık sık fuarlar, sergiler, konserler düzenleniyor. Parkta oynayan çocukların sesleri, restore edilen sahabe türbelerinden yükselen ezan seslerine karışıyor.


Eyüpsultan Türbesi’nin yakınına inşa edilen Yunus Gösteri Merkezi tamamlanmak üzere. Kısa bir süre sonra Haliç’te canlı yunus gösterileri başlayacak. Haliç’in bitim noktasında, Alibeyköy eteklerinde bulunan Silahtar Ağa Elektrik Santralı’nda ise hummalı bir çalışma var: Bilgi Üniversitesi bu eski fabrikaya çağdaş sanatlar müzesi kuruyor. Haliç’in diğer yakasında ise Miniatürk ziyaretçi akınına uğruyor. Miniatürk’ün yakınındaki Sütlüce Kültür Sarayı inşaatı da devam ediyor. Bitirildiğinde, Haliç’in deniz trafiği kadar kültür trafiğini de artıracağa benziyor. Sütlüce Kültür Sarayı’yla arasından Haliç Köprüsü geçen Rahmi Koç Sanayi Müzesi’nin denizaltısı Haliç’in artık temiz olan sularından başını çıkarmış, ziyaretçilerini bekliyor. Müzenin biraz ilerisindeki Eski Galata Köprüsü’nde ise hararetli bir hazırlık var; tarihî köprü Tiyatro Festivali için bahar temizliğine başlamış bile. Haliç’te süren bu hummalı hazırlıktan nasibini almayan tek yer Tersane. Ama o da 500 yıllık tarihiyle öyle vakur bir duruşa sahip ki, Kültür Vadisi olmaya hazırlanan Haliç’in güzelliğini tamamlayan siyah bir ben gibi duruyor.

Kısacası, Haliç yarım milyar dolara temizlendikten sonra uyanmaya başladı. Artık Haliç’in Lale Devri’ndeki ihtişamlı günleri değil, kültür-sanat-eğlence vaat eden gelecek günleri konuşulacak. Tarihî, kültürel ve dinî merkezleri bünyesinde barındıran Haliç, muhteşem manzarasıyla da Boğaz’a alternatif bir mekan haline gelecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-altin-boynuzu-halic-kultur-vadisi-oluyor_53594.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!