Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’un İçme Suyu Birçok Avrupa Ülkesinden daha İyi

Dünya Çevre Günü nedeniyle Haliç Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende Sinema Sanatçısı Ediz Hun, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhri Sarıkaya, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile çok sayıda sivil

ibb.gov.tr
İstanbul’un İçme Suyu Birçok Avrupa Ülkesinden daha İyi

Dünya Çevre Günü nedeniyle Haliç Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende Sinema Sanatçısı Ediz Hun, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhri Sarıkaya, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi ve sanayiciler de yer aldı.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı Kyoto Protokolü ile ilgili kanunun Bakanlar Kurulu’ndan geçerek Birleşmiş Milletler’e gönderildiğini belirterek, Türkiye’nin taraf ülke olarak kabul edilmesi için 90 günlük sürenin bulunduğunu söyledi. Gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakılması için herkesin kendisinin muhasebeden geçirmesi gerektiğini ifade eden Bakan Eroğlu, Türkiye’nin son 15 yılda hava, su, toprak kirliliği ve erozyonla mücadele çok iyi yerlere geldiğinin altını çizdi. Geçmiş dönemlerde Türkiye’de hava kirliliği konusunda sorunlu kentlerin bulunduğunu, hatta zamanında vatandaşlara gazetelerin promosyon olarak maske dağıttığını hatırlatan Eroğlu, şöyle konuştu;

Ormanlarımız artıyor…

“Hükümet olarak ciddi işler yaptık. İstanbul hava kirliliği açısından dünya kentleriyle yarışıyor. İstanbul bugün Paris’ten daha temizdir. 2008 yılında Türkiye genelindeki hava ölçüm istasyonlarını 116’ya çıkararak bu konuda da bir rekora imza attık. Ulusal Hava Kalitesi Ölçüm ve İzleme Ağı’nı kurduk ve şu anda Türkiye’de hava kirliliği açısından hiçbir şehirde tehlike kalmadı. Bunun bir nedeni de doğalgaz kullanımını arttırmamızdır. Katı atık depolama da ise son teknojileri kullanıyoruz. Türkiye’nin 2012 yılının sonuna kadar katı atık eylem planı hazırladık. Bugün İstanbul’da su akıyorsa master planları sayesindedir. Türkiye’nin katı atık sorunu kesinlikle çözülecek. Son 5 yılda bu konuda dönüşüm var. Öte yandan, hedefimiz 2012’ye kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanda orman ıslahı, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışması yapmak. Ormanlarımız bilinenin aksine azalmıyor. Türkiye’de ormanlar hem miktar olarak hem de orman varlığı olarak artmaktadır. Son 30 yılda orman alanları 1 milyon hektar arttı. Orman varlığımız 900 milyondan 1 milyar 200 milyona çıktı. Atıksu tesisleri yapan belediye sayısı da son 5 yılda 5 katına çıktı.”

Başkan Topbaş; “Herkes çevreci olmak zorunda…”

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da teknolojik gelişmelerin ve globalleşmenin kente göçü artırdığını belirterek, dünya nüfusunun yüzde 80’inin kentlerde yaşadığını ve doğal kaynaklarını çoğununu kentlerde tüketildiğini hatırlattı. “Artık insanlar yaşadıkları her noktada çevreci olmak zorunda” diyen Başkan Kadir Topbaş, günümüzde karbondioksit salınımının arttığını ve bunun sıkıntılar oluşturduğunu ifade ederek, Kopenhang’da kendisinin de katıldığı UCLG’nin çevre toplantısına 52 ülkeden 800 civarında katılımcının toplantıya iştirak ettiğini ve çevre sorunlarını kapsayan geniş bir alanda 23 başlıkta sunumların yapıldığını anlattı.

Kadir Topbaş, “Şu anda atmosfere salınan karbonu tamamen durdurabilsek bile 1000 yıl etkisini sürdürecektir. Bu gidişat tarım alanlarını ve doğal hayatı ciddi anlamda etkiliyor. İnsan yaşamı ciddi ölçüde tehlike altında. Sağlıklı gıda ulaşımında sıkıntılar yaşıyoruz. Yerel yönetimler olarak çevreye hassasiyet ve duyarlılığa dikkat çekmemiz gerek. Çevre sorunları konusunda yerel yönetimlerde, ulusal ve uluslararası aktörlerle birlikte hareket etmek zorundayız” diye konuştu.

Belediye olarak kentte günde 14 bin ton katı toplandığını ve bunların büyük bölümünün ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırıldığını dile getiren Başkan Topbaş, geri dönüşümde ciddi aşamalar kaydettiklerini söyledi. Geçen ay açılan tesiste çöp depolama alanlarındaki metan gazından elektrik enerjisi üretildiğinin altını çizen Topbaş, “Tesiste 39 megavat enerji üreteceğiz. Bu günde 600 bin aracın karbon salımını azalttığı anlamına geliyor” dedi.

Metrobüsün devreye girmesiyle günde 80 bin araç ulaşımdan alındığını ifade eden Topbaş, belediye olarak 5 yılda 1 milyon ağaç diktiklerini, 17 milyon metrekare yeşil alan kazandırdıklarını vurguladı. Doğal kaynakların hızla tükenmesi nedeniyle dikkatli kullanma zorunluluğunun olduğunu kaydeden Topbaş, “Doğal kaynaklar tükenmez değil. İnsanlığı çevreyle ilişkisini doğanın verdiği güzellikleri bertaraf etmeden yaşanılır hale getirmek gerek. İstanbul’a inşaat atıklarını geri dönüştüren bir tesis bile kazandırdık. Öte yandan, Haliç gibi ‘Temizlenmesi mümkün değil, toprak doldurularak orman yapılsın’ denilen bir yerde inşa ettiğimiz Haliç Kongre Merkezi’nde böyle bir çevre toplantısının yapılması da ayrıca çok anlamlı” şeklinde konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-icme-suyu-bircok-avrupa-ulkesinden-daha-iyi_69634.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!