Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’un Tarihi Camilerine Kameralı Denetim

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son günlerde meydana gelen yangı ve hırsızlık gibi olaylar nedeniyle camileri güvenlik kamerasıyla 24 saat koruma altına alıyor. İstanbul’un 50 tarihi camisine yerleştirilen teknolojik kameralar 365 gün 24 saat boyunca kayıtta kalarak tarihi camilerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak.

ibb.gov.tr
İstanbul’un Tarihi Camilerine Kameralı Denetim

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son günlerde meydana gelen yangı ve hırsızlık gibi olaylar nedeniyle camileri güvenlik kamerasıyla 24 saat koruma altına alıyor. İstanbul’un 50 tarihi camisine yerleştirilen teknolojik kameralar 365 gün 24 saat boyunca kayıtta kalarak tarihi camilerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak.

Kameralarla sit alanlarının merkezi sistem ile etkin bir şekilde kontrolü ve gerektiğinde hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi imkanı da olacak. Bu sayede, izinsiz inşaat faaliyetleri, bölgedeki yangınlar ve benzeri nedenlerle tarihi eserlere verilebilecek zararlara karşı hızlı bir şekilde müdahale edilebilecek, zararlar tespit edilebilecek. Bu tür olayların oluşmaması için caydırıcı bir etken oluşturacak kamera sistemi, ilk etapta Tarihi Yarımada, Beyoğlu ve yakın çevresine kuruluyor. Proje kapsamında İstanbul’un kültürel ve tarihi yapılarının yoğun olarak bulunduğu Tarihi Yarımada ve Beyoğlu bölgesinde 23 noktaya 50 adet kamera kurularak çevre güvenliği sağlanacak, izinsiz yapılaşmalar engellenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü’nün (KUDEB) cami minarelerine yerleştirdiği hareketli ve uzun mesafeden görüntü elde edebilen kameralar sayesinde camilere yönelik olaylar tespit edilecek. Sistem bölgedeki tüm adli olayların aydınlatılmasına da hizmet edecek. KUDEB bünyesinde oluşturulan takip merkezi hareketli kameralarla tespit edilen vakaları anında polise iletiliyor.

İstanbul’un denetleyecek kameralar son teknolojiye sahip. Büyük bir alanı izleyebilme ve çok uzak mesafeleri bile fotoğraflayabiliyor. Kamera operatörleri sistemin başında 24 saat nöbet tutuyor ve bölgeyi karış karış tarıyor. Kameralar ile tarihî eserlerdeki en ufak ayrıntılar bile görülebiliyor. Kameralar ile Süleymaniye'deki inşaat çalışmaları en ufak ayrıntısına kadar denetleniyor. Süleymaniye’de bulunan KUDEB, ilk iki kamerayla bu bölgeleri denetlemeye başladı. Fatih ve çevresini izleyebilme yeteneğine sahip hareketli tepe kamerasıyla Fatih 24 saat denetleniyor. Kameralarla tarihî eser kaçakçıları anında tespit edildiği gibi bölgede bulunan ahşap evlerde çıkan yangınlar da tespit edilerek yetkili birimlere ihbar ediliyor. KUDEB içinde kurulan kontrol ünitesinde elde edilen görüntüler 24 saat kaydedilerek polisle paylaşılıyor.

Şu an iki kamera ile yürütülen projede İstanbul’un Sultanahmet, Fatih gibi camileri olmak kentin 50 cami minaresine sistem kurulacak. Bulundukları yükseklikten geniş bir alanı gösterebilen kameralar sayesinde sadece kuruldukları cami değil çevresindeki tüm olaylarda kaydedebilecek. Kamera sisteminin temel amacının tarihi eserlere zarar verenleri tespit etmek olduğunu söyleyen KUDEB Müdürü Mehmet Şimşek Deniz, “Şu anda Süleymaniye ve Zeyrek bölgelerini gözetliyoruz. Bu çalışma ile izinsiz inşaat faaliyetlerini görebiliyor, bölgedeki yangınlara anında müdahale edebiliyor ve çoğunluğu tarihî eser olan evlere zarar verenleri tespit edebiliyoruz” dedi.

Kamera sisteminin caydırıcı özelliği sayesinde son günlerdeki cami yakma olaylarının azalacağını dile getiren Deniz, “Zeyrek ve Süleymaniye bölgelerinden tarihî yapılara zarar verenleri anında tespit etmeye başladık. Tarihî bir eserin tahrip edildiğini tespit ettiğimizde savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Sistem devreye girdiğinden bu yana birkaç yangına ve adi olaya anında müdahale edildi bile. Sistem cami yakanların korkulu rüyası olacak” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-tarihi-camilerine-kamerali-denetim_65954.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!