Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Tarihî Surları Mercek Altında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, sadece 2005 ve 2006 yıllarında restorasyona 150 milyon dolar ayrıldığını belirterek rakamın daha da artırılacağını kaydetti.

Zaman Gazetesi
İstanbul'un Tarihî Surları Mercek Altında

b>Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul'daki restorasyon çalışmalarına son 12 yılda 400 milyon dolar harcandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, sadece 2005 ve 2006 yıllarında restorasyona 150 milyon dolar ayrıldığını belirterek rakamın daha da artırılacağını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından ikincisi gerçekleştirilen 'İstanbul Uluslararası Karasurları Sempozyumu' Feshane'de başladı. Yurtiçinden ve dışından gelen çok sayıda akademisyen, tarihi surların ve kalelerin korunmasına yönelik yapılabilecek çalışmaları ele almak üzere bir araya geldi. Sempozyumun açış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, İstanbul'un birçok yerinde tarihî yapıların korunmasına yönelik restorasyon çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti.

Cami, saray, sarnıç, sur ve diğer tarihi yapılarda çalışma yapıldığını belirten Erden, son on iki yılda restorasyona 400 milyon dolar ayrıldığını bildirdi. Erden şöyle konuştu: "1994-2004 yılları arasında öz kaynaklardan olmak üzere restorasyon projelerine 250 milyon dolar harcandı. Bu rakam 2005-2006 yıllarında 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılı hedefine doğru giden İstanbul'da bu kaynak aynı oranda artırılıyor." Tarihî surlarda yapılan çalışmalara da değinen Erden, birçok noktada taş işçiliği ve restorasyonun devam ettiğini ifade etti. Erden, Anemas Zindanları ile ilgili projenin de kısa zamanda hayata geçirileceğini kaydetti.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ise Dünya Kültür Mirası listesine alınan dokuz yerden birinin İstanbul olduğunu hatırlattı. Listeye girmenin çok zor olduğunu anlatan Taşbaşı, "İstanbul, dünya mirasını koruyamaması gerekçesi ile listeden çıkarılma durumu ile karşı karşıya kalmıştı. UNESCO üç yıl önce bu yönde bir mektup göndermişti. Bunun üzerine yetkilileri İstanbul'a davet ettik. Beş kişilik heyet burada incelemelerde bulundu. Bazı eksiklikleri bildirerek, 'Bu mirası birlikte koruyalım' dediler." ifadelerini kullandı. Yanlış restorasyonun geriye dönüşü olmadığını vurgulayan Taşbaşı, surlarda yapılacak çalışmalarda titiz olunması gerektiğinin altını çizdi. Taşbaşı, sempozyumun İstanbul'un tarihî varlığına büyük fayda sağlayacağını belirtti.

Sempozyumun ilk gününde yurtdışından gelen uzmanlardan Mimar Adli Kutsi 'Halep Kalesi'nin Restorasyonu' ve Prof. Dr. Ioanna Papayianni 'Selanik'teki Bizans Yapılarının Onarım Malzemeleri' konusunda konuşma yaptı. Prof. Dr. Doğan Kuban ise Anemas Zindanları'nın restorasyonu hakkında bilgi verdi. Sempozyumun ikinci gününde de altı akademisyen bildiri sunacak. Daha sonraki dört gün boyunca ise uzmanlar başta Yedikule-Ayvansaray Karasurları olmak üzere birçok tarihî yapıda incelemelerde bulunacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-tarihi-surlari-mercek-altinda_53766.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!