Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“İstanbul’un Tarihini Yeniden Yazıyoruz”

Dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul’un ulaşım sorunlarına çözüm oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Marmaray ve Yenikapı Metrosu, büyük bir ulaşım kompleksinde buluşuyor. Yer altı ve yer üstü raylı sistemini deniz ulaşımıyla birleştiren ‘Yenikapı Transfer Merkezi’ inşaatında gün yüzüne çıkan 8.500 yıl öncesine ait arkeolojik

yapi.com.tr
1 “İstanbul’un Tarihini Yeniden Yazıyoruz”

Dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul’un ulaşım sorunlarına çözüm oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Marmaray ve Yenikapı Metrosu, büyük bir ulaşım kompleksinde buluşuyor. Yer altı ve yer üstü raylı sistemini deniz ulaşımıyla birleştiren ‘Yenikapı Transfer Merkezi’ inşaatında gün yüzüne çıkan 8.500 yıl öncesine ait arkeolojik bulguları sergilemek üzere hayata geçirilecek olan Arkeopark projesi için uluslararası platformda bir ‘Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı Uluslararası Proje Daveti’ gerçekleştirildi. Söz konusu davetin basın toplantısı bugün (30 Haziran 2011), Yenikapı Arkeolojik Kazı Alanı’nda gerçekleştirildi.



Konuyla ilgili açıklamada bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Her geçen gün İstanbul’un kimliği ve tarihi konusunda yeni bulgular elde ediyoruz ve bu bulgular ışığında tarihini bir defa daha yazıyoruz” sözleriyle başladığı konuşmasında İstanbul’un sahip olduğu özellikleriyle kendini dünyaya kabul ettirme şansının var olduğuna dikkat çekti.

Dünyada çapında ilk defa bir yerel yönetimin bu denli büyük bir arkeolojik kazıya katkı sağladığını vurgulayan Topbaş, söz konusu alanın “farklı bir destinasyon alanı ve bir algı odağı” olarak ortaya çıkacağını ifade etti. “Bu noktada bizler, bir kırılma noktasında birlikteyiz” diyen Topbaş, dünyada artık kentlerin yarıştığına dikkat çekerek, kent olgusunun ve kentlerin gücünün ön planda olduğunu belirtti. “Artık bu bölge bir arkeolojik park” diyen Topbaş, bu noktanın dünyada adeta yeni bir merkez olacağını ve bu noktada yeni bir destinasyon projesinin başladığını anlattı.





30 hektarlık proje alanı için bir takım kriterlerin belirlendiğini ifade eden Topbaş, Marmaray projesinin 2013 senesinin sonlarına biteceğini bu bağlamda söz konusu Arkeopark projesinin de 2013 senesinde tamamlanmasını istediklerini ifade etti.

Alanda 35 bini aşkın bulgunun elde edildiğini söyleyen Topbaş, söz konusu değerlerin büyük bir bölümünün alanda sergileneceğine dikkat çekti.



İstanbul’u “ülke özelliği gösteren bir şehir” olarak tanımlayan Topbaş, İstanbul’un kentlilerine karşı ama aynı zamanda bütün dünyaya karşı sorumlulukları olduğunu ifade etti. İstanbul’un bir model şehir olarak nitelendirilebileceğini anlatan Topbaş, her eserde her adımda İstanbul’un kendine has özelliklerinin ortaya çıkmasının önemine değindi. Söz konusu alanın İstanbul’un diğer dünya kentleri ile yarışında farklılığını ortaya koyacağını aktaran Topbaş, proje ile birlikte projenin yakın çevresinin değişeceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Toplantı, soru cevap kısmıyla sona erdi.





Yenikapı İstasyonu teknik bilgiler

  • 5,2 km’lik Taksim-Yenikapı metro hattının en büyük istasyonu,
  • 2013 sonunda Marmaray’la beraber hizmete girmesi planlanıyor,
  • Metro sisteminin en büyük ve merkezi entegrasyon istasyonu,
  • Marmaray, Hafif Metro (Havalimanı-Yenikapı), Taksim- Yenikapı Hattı (Şişhane’den) olmak üzere 3 farklı sistemin entegrasyon noktası
  • Bu 3 sistem, Yenikapı’da yeraltından birbirine entegre edilecek. 3 sistemin maksimum taşıma kapasiteleri toplamı saatte tek yönde 185 bini bulacak.
  • Yenikapı istasyonu, hafif metro istasyonu ve 600 araçlık otoparkla beraber toplam 59 bin m2’lik bir inşaat alanından oluşuyor. Entegrasyonun maliyeti 106 milyon TL. Bu meblağın yüzde 29’u arkeolojik kazı ve ilişkili işlere harcanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-tarihini-yeniden-yaziyoruz_88137.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Tebrikler ve teşekkürler. Böyle güzel, ses getirecek ve özellikle de tarihe ve arkeolojiye büyük katkıları dolayısı ile İstanbul'umuzun değer ve önemini arttıracak projeden gurur duydum. Bütün emeği geçen ve geçecek olanları kutluyor ve tebrik ediyorum. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!