Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İşte Her Yağmurda Haber Olan Risk Bölgeleri

İstanbul'da uzunluğu 603 kilometreyi bulan irili ufaklı tam 68 dere var. Bu derelerinin yarısının ıslahı tamamlandı. Ancak kalan yarısı kent sakinleri için özellikle de bu derelerin yataklarında oturanlar için ciddi risk oluşturuyor. İstanbul'daki derelerden 36'sı her yağmurda risk oluşturuyor. Bazıları neredeyse her yağmurda taşıyor. Bağcılar

CNN Türk
İşte Her Yağmurda Haber Olan Risk Bölgeleri

İstanbul yarın yeni bir şiddetli yağışla karşı karşıya kalacak ve kentin riskli bazı bölgeleri yine selle karşılaşacak. İstanbul'da sel riski taşıyan tam 36 dere yatağı var. Bu derelerin yarısında ıslah çalışması tamamlanamadı.

İstanbul'da uzunluğu 603 kilometreyi bulan irili ufaklı tam 68 dere var. Bu derelerinin yarısının ıslahı tamamlandı. Ancak kalan yarısı kent sakinleri için özellikle de bu derelerin yataklarında oturanlar için ciddi risk oluşturuyor. İstanbul'daki derelerden 36'sı her yağmurda risk oluşturuyor. Bazıları neredeyse her yağmurda taşıyor. Bağcılar Tavukçu Deresi, Kadıköy Çamaşırcı Deresi ve Zeytinburnu Çırpıcı Deresi gibi. Bazıları ise her zaman taşmıyor ama taştığında hem ölümlere neden oluyor. Hem de ekonomiye ciddi zararlar veriyor.

Ayamama Deresi ıslahı bekliyor

Ayamama Deresi en önemleri arasında. Başakşehir İkitelli, Halkalı, Çobançeşme ve Ataköy yolunu İzli Dere yatağındaki ve çevresindeki fabrika ve konutların pisliğini de taşıyor. Ayamama'nın yılda 200 milyon metreküp kirli suyu Marmara'yla buluşuyor. En son 15 yıl önce de taşan Ayamama, bu kez de 24 can aldı. Milyonlarca liralık zarar neden oldu. Belediye dere ıslahı için 3 defa ihale yaptı. Ama her seferinde ihaleler iptal edildiği gerçeği ve belediyenin ve İSKİ'nin kendi imkanlarıyla yaptığı çalışmaların yetersizliği, 9 Eylül sabahı gözler önüne serildi. Ayamama Deresi'nin ıslah maliyetinin 300 milyon lirayı bulabileceği tahmin ediliyor.

Taşması muhtemel dereler

Cendere Deresi de her zaman taşmıyor. Ama onlarca büyük fabrikanın yer aldığı dere taştığında Ayaağaköyü ve çevresinde can pazarı yaşanıyor. Fabrikalardaki işçileri kurtarmak kimi zaman mümkün olmuyor.

İstanbul'da bir de her an taşma riski taşıyan dereler var. Beykoz Tokatköy Deresi, 3 yıl önce taştı. Deredeki, Akbaba, Tokatköy ve Ortaçeşme'de dere yatağındaki çok sayıda ev, okul ve fabrika sular altında kaldı. Beykoz ormanlarından gelen su her zaman büyük risk oluşturuyor.

Tuzla'yı çevreleyen 2 dere de oturanların korkulu rüyası. Kayış Dağı'ndan başlayıp, Bostancı'ya uzanan Çamaşırcı deresinin ıslahı için çalışmalar sürüyor. Şiddetli yağışlarda her zaman su basan ev ve işyerleri kayda geçiyor.

Uzun zamandır sessiz duran Ümraniye'den Anadolu Hisarı'na doğru akan Göksu Deresi'de ıslah edilen ancak ciddi risk oluşturan bir dere. Özelikle iç kesimlerindeki kaçak yerleşim yerleri dikkat çekiyor.

Ve sel haberlerinin vazgeçilmez deresi Alibeyköy. Islah edildikten sonra hiç taşmadı. İstanbul'u yönetenler ve ıslah çalışmaları için örnek oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iste-her-yagmurda-haber-olan-risk-bolgeleri_72271.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!