Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstihdam Bu Yıl İlk Kez Arttı

İşsizlik oranı şubat döneminde yüzde 16,1 ile kırdığı tarihi rekordan, temmuz döneminde yüzde 12,8 seviyesine geriledi. Hazirana göre yaşanan 0.2 puanlık iyileşme, mevsimselliğin etkisiyle tarım ve hizmetler sektörlerindeki istihdam artışından kaynaklandı. İstihdam, krizde ilk kez geçen yıla göre temmuzda artış gösterdi. Geçen yıl temmuzda 22

Referans Gazetesi
İstihdam Bu Yıl İlk Kez Arttı

İşsizlik oranı şubat döneminde yüzde 16,1 ile kırdığı tarihi rekordan, temmuz döneminde yüzde 12,8 seviyesine geriledi. Hazirana göre yaşanan 0.2 puanlık iyileşme, mevsimselliğin etkisiyle tarım ve hizmetler sektörlerindeki istihdam artışından kaynaklandı. İstihdam, krizde ilk kez geçen yıla göre temmuzda artış gösterdi. Geçen yıl temmuzda 22 milyon 111 bin kişi istihdam edilirken, bu yıl temmuzda 50 bin kişilik artışla 22 milyon 213 bin kişiye yükseldi. İnşaatta da geçen yıla göre istihdam artışı bir yıl aradan sonra ilk kez temmuzda yaşandı. Sanayide ise son üç aydır bir önceki aya göre yaşanan artış ise hızlandı ve 99 bin yeni istihdam yaratıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı haziran, temmuz, ağustos aylarını kapsayan temmuz dönemi verilerine göre, işsizlik oranı geçen yıla göre 2.9 puanlık artışla yüzde 12,8'e çıktı. Tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 16,3 olarak belirlendi. İşsizlikte yıllık artış nisan döneminde 5 puan ile 2009'un en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Martta ve mayısta 4.8 puan; haziranda 3.6 puan gerileyen işsizlik oranında yıllık değişim, temmuzda da gerilemeyi sürdürdü ve 2.9 puana düştü.

İşsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 842 bin kişi artarak 3 milyon 267 bin kişiye yükseldi. İstihdam edilenlerin sayısı ise 50 bin kişilik artışla 22 milyon 213 bin kişiye çıktı. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 364 bin kişi artarken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 314 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 26,9'u tarım, yüzde 18,6'sı sanayi, yüzde 6,3'ü inşaat, yüzde 48,2'si ise hizmetler sektöründe.
 
Sanayide 99 bin yeni istihdam

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarımın payı 1.6 puan, hizmetlerin payı 0.2 puan artarken, sanayinin payı 1.8 puan azaldı, inşaatın payı ise değişmedi. Ancak inşaatta istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 395 binden 1 milyon 404 bine yükseldi. 9 bin kişilik yükseliş bir yıldır ilk kez inşaatta istihdam artışına işaret ediyor. Hazirana göreyse tarımda 170 bin, sanayide 99 bin, inşaatta 21 bin yeni istihdam yaratıldı. Hizmetler sektöründe ise temmuzda hazirana göre istihdam kaybı 23 bin olarak belirlendi. Sanayide mayıstan beri süren istihdam artışı temmuzda hız kazandı.

TÜİK verilerine göre mevcut işsizlerin yüzde 14,5'ine denk gelen 473 bin kişiyi bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu. Bu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 16,9'u sanayi, yüzde 35,3'ü hizmetler, yüzde 20,3'ü inşaat sektöründe, yüzde 27,5'i ise tarım sektöründe işe başladı.
Geçen yıl temmuz döneminde yüzde 18,9 olan genç nüfusta işsizlik bu yıl aynı dönemde yüzde 23,2'ye yükseldi. İşgücüne katılım oranı da geçen yıla göre 0.9 puan artarak yüzde 49,3 oldu.

Analistlere göre mevsimsel etkiler işsizlik oranını aşağıya çekmeye devam ediyor. Ancak yılın son aylarında işsizlik oranının yeniden artması bekleniyor. Sanayide toparlanmanın bu aylarda hız kazanacağı varsayımıyla analistler yıl sonunda işsizlik oranının yüzde 14,5-15,0 civarında olmasını bekliyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/istihdam-bu-yil-ilk-kez-artti_73378.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!