Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstimlakta Tek Söz Sahibi Büyükşehir

Bakanlar Kurulu, metro için istimlakta belediyeye 'resen yıkım' yetkisi verdi. Mal sahibi itiraz etse de yıkım durmayacak.

Radikal



akanlar Kurulu, metro için istimlakta belediyeye 'resen yıkım' yetkisi verdi. Mal sahibi itiraz etse de yıkım durmayacak.

Metro inşaatındaki istimlak sorunu Bakanlar Kurulu kararıyla sağlanan 'Acil Kamulaştırma Yetkisi' ile çözüldü. Büyükşehir Belediyesi 'resen yıkımla' yargıya takılmayacak. Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan 'Acil Kamulaştırma Yetkisi'ne göre; İstanbul Metrosu'nun Taksim-Yenikapı'daki ikinci aşama inşaatı için Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu, Eminönü ve Fatih ilçelerinde metro güzergâhının geçtiği ve inşaata engel olarak gördüğü yapıları mal sahipleri itiraz etse bile mahkeme kararı olmaksızın yıkabilecek.

Normal bir kamulaştırmada anlaşma sağlanamaması durumunda yapı sahibinin itirazıyla dava sonuçlanana kadar mahkeme 'yürütmeyi durdurma' kararı alarak yıkım işlemini durdurabiliyor.

İtiraz mümkün ama...

Bu yetkiyle Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırılacak alan için bölge hâkimiyle görüşerek kamulaştırma bedelinin belirlenmesini isteyecek. Bu bedeli hak sahipleri adına bankaya yatıracak. Konut sahipleri bedele itiraz edebilecek ancak istimlak mahkeme kararından önce tamamlanmış olacak.

Bu yetkinin zaman kaybını önleyeceğini ve kararı hemen uygulamaya sokacaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Metro inşaatı hızlandırılacak. Üç yıl içinde Yenikapı'yı Ayazağa ile birleştirmeyi hedefliyoruz. İstimlakları resen gerçekleştireceğimiz için yargı dolayısıyla bir gecikme yaşanmayacak" dedi.

20 yıl süren tartışma

Daha önce mevzuatı devre dışı bırakmak için yine Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan 'Turizm Bölgesi' uygulamaları şehirde 20 yıldır süren bir tartışmaya neden oldu. İmar mevzuatına aykırı oldukları için inşaat ruhsatı iptal edilen beş yıldızlı oteller mevzuatı ve yürütmeyi durdurma sürecini devre dışı bırakan bir Bakanlar Kurulu kararı ile yapıldı. Bugün hâlâ tartışma konusu olan Gökkafes gibi yapıların yapımına bu kararla başlanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istimlakta-tek-soz-sahibi-buyuksehir_31614.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!