Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İTO 1000 Şirkete Sordu, İşadamının Ekonomiye Güveni Kriz Öncesine Döndü

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından ilk kez açıklanan güven endeksine göre, iş dünyasının krizde dip yapan güveni ve gelecek umudu yeni yılla birlikte artışa geçti. İTO’nun İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği ve mevcut durum tespiti olarak gösterilen İstanbul Piyasa Güven endeksi 90.19 olurken, yine ilk kez açıklanan

Radikal Gazetesi
İTO 1000 Şirkete Sordu, İşadamının Ekonomiye Güveni Kriz Öncesine Döndü

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından ilk kez açıklanan güven endeksine göre, iş dünyasının krizde dip yapan güveni ve gelecek umudu yeni yılla birlikte artışa geçti. İTO’nun  İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği ve mevcut durum tespiti olarak gösterilen İstanbul Piyasa Güven endeksi 90.19 olurken, yine ilk kez açıklanan gelecek beklentisini temsil eden İstanbul Piyasa Eğilim endeksi ise 96.48 şeklinde gerçekleşti. Endekslerin 100’den büyük olması iyimserliği, 100’den küçük olması ise kötümserliği gösteriyor. Merkez’in endeksi 102Merkez Bankası tarafından geçen ayın sonunda açıklanan ocak ayı reel kesim güv endeksi ise 13 ay aradan sonra ilk kez 100’ü aşarak 102 seviyesine ulaşmıştı.

Endekslerin üç yılık araştırma sonucu oluştuğunu belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ekonominin lokomotifi gıda, tekstil, inşaat, turizm, taşıt araçları ve yan sanayi, metal eşya-makine ve elektrik sektörlerinden İstanbul’daki 1000 firmanın yöneticisiyle yüz yüze görüşüldüğünü söyledi. Yalçıntaş’a göre, Ekim 2006’da 100.44 olan güven endeksi, krizin en şiddetli dönemi olan Ekim 2008’de 69.56 ile en düşük seviyesine ulaşmıştı. 

Bu en düşük seviyesine göre endeksin ocak ayında yüzde 29’luk bir artışla 90.19’a ulaştığını açıklayan Yalçıntaş, “Piyasa Eğilimi ve Beklentisi ise krizde 70.89’la dibi görmüştü. Buradaki artış da yüzde 36.1. Rakamlar neredeyse kriz öncesine döndü. Yani iş dünyası ‘temkinli iyimserlik’ içinde. İşadamları kriz etkilerinin artık geride kaldığını düşünüyor” dedi. İTO, endeksleri üçer aylık periyotlarla açıklayacak.

Mayısta 100’ü aşar

Verilerin 100’e yakın ancak hâlâ ‘temkinli’ olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, mayıs ayında açıklayacakları rakamların ise 100’ü aşacağını ve eğilimin iyimsere döneceğini söyledi. Endeksin 100’ün üzerine çıkmasının krizden çıkış anlamına geldiğini kaydeden Yalçıntaş, “Böyle bir ortamda doğru kararlar için sağlıklı veriler lazım. Ekonomi psikolojik etkenlerin ağırlıklı olduğu bir dal. Piyasanın beklentileri ve eğilimleri çok önemli” dedi. Dünya ölçeğinde bu tip çalışmaların test süresinin 12 ay olduğunu aktaran Yalçıntaş, sonuçları karşılaştırmak ve yüzde 100 emin olduktan sonra açıklamaya karar verdiklerini vurguladı. Yalçıntaş, İTO’nun Türkiye’nin ilk fiyat endeksini 1927 yılında açıkladığını da hatırlattı.

Siyasi istikrarsızlık vurdu

Türkiye’de piyasa güveni ve beklentilerindeki düşüşün 2006’dan sonra düşmeye başladığını hatırlatan Yalçıntaş, bunun sebebini ise 2007’de Türkiye’nin içine düştüğü siyasi istikrarsızlığa bağladı. Yalçıntaş, rakamların da bu görüşü desteklediğini vurguladı. Türkiye’nin gündemine ekonominin oturmasıyla çıkış trendinin başladığını belirten Murat Yalçıntaş, “İş dünyası 2006 yılında yarından umutluydu, 2007’den itibaren yarın ‘soru işareti’ oldu. 2008’de soru işaretleri en dibe vurdu. Sonra kötümserlik yavaş yavaş azalmaya başladı” diye konuştu.

Piyasa Eğilim ve Beklenti Endeksi’ne göre, iş dünyasının gelecek altı ay için genel ekonomik durum beklentisi 2008 Ekim’de 54.97 ile en düşük seviyeye geriledi. Ancak iç piyasadaki canlanmayla endeks, Ocak 2010’da 86.22’ye yükseldi. Gelecek altı aya ilişkin iş dünyasının genel ekonomik durum beklentisi tüm sektörlerde artarken, özellikle tekstil, gıda ve taşıt sektörlerinde bu oran daha yüksek gerçekleşti.

‘Kriz değil küçülme yaşadık’

Türkiye’nin kriz değil ‘küçülme’ yaşadığını savunan Murat Yalçıntaş, şunları söyledi: “Bunları karıştırmamak lazım, reçeteleri çok farklı. Bizde iflas eden banka ya da finans kuruluşu olmadı, bu kriz değil, kriz bizim 2001’de yaşadığımızdı. Biz bu sefer yüzde 6 ile çok ciddi bir küçülme yaşadık. Krizdeki ülkeler yüzde 2-3 küçülürken biz kriz yaşamamamıza rağmen yüzde 6 küçüldük. Bunun temeli 2007’deki siyasi istikrarsızlık. Çünkü biz siyasete o kadar dalmıştık ki, gelen tehlikeyi farkedemedik, ekonomik tedbirleri alamadık. Dünyada oluşan talep daralması bize doğrudan ekonominin küçülmesi olarak yansıdı. Tedbir alma fırsatımız olmadı. Kriz yaşamadık diyorum ama her şey güllük gülistanlık değil. Özel sektördeki birçok firma küçülme yüzünden kapandı. Ama açıklanan tedbir paketlerinin büyük faydası oldu, piyasalar nefes aldı.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ito-1000-sirkete-sordu-isadaminin-ekonomiye-guveni-kriz-oncesine-dondu_76299.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!