Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İTO Başkanı Yıldırım: Gebze-Tekirdağ Şeridindeki Binaların Depreme Karşı Acilen Güçlendirilmesi Gerek

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, İstanbul'da beklenen olası depreme karşı hazırlık için acilen gerekli yasal altyapının oluştu

Dünya



b>İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, İstanbul'da beklenen olası depreme karşı hazırlık için acilen gerekli yasal altyapının oluşturulması gereğine dikkat çekerek, Gebze-Tekirdağ şeridindeki binaların depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Marmara Bölgesi'nde beklenen ve İstanbul'u büyük ölçüde etkilemesi muhtemel depreme karşı hazırlıklı olunması için somut adımların derhal atılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Öncelikle gerekli yasal altyapının acilen oluşturulması gerektiğini belirten Yıldırım, başta Marmara Denizi'nin sahil kesimleri olmak üzere, Gebze - Tekirdağ hattındaki binaların önemli bir kısmının ciddi büyüklükteki bir depreme dayanacak sağlamlıkta olmadığını ifade etti. Yıldırım, binalarını depreme dayanıklı olarak yeniden yapmak isteyenlerin önündeki yasal engellerin kaldırılarak, bu alanda teşvik edici düzenlemelerin uygulamaya konmasının şart olduğunu bildirdi.


Bürokrasi engelliyor

Yeni bina yapımında olduğu gibi eski binaların yıkılması için 150'ye yakın imza gerektiğine değinen Yıldırım, binalarını yıkarak depreme dayanıklı bir şekilde yeniden inşa etmek isteyen bina maliklerine devlet tarafından gerekli desteğin sağlanması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:


"Olası depremde daha fazla can ve mal kaybı olmaması için depreme karşı dayanıklı duruma getirilmek üzere yıkılıp yeniden yapılmak istenen binalar için özel bir düzenleme getirilmelidir. Öncelikle deprem bölgesindeki belediyelerde bu amaçla özel birimler kurulmalıdır. Özel amaçla oluşturulan bu birimler sadece ruhsatlı yapılmış evini yıkıp yeniden inşa etmek isteyenlere yönelik olarak çalışmalıdır. Bu kapsama giren bina malikleri yıkım ve inşaat için ödenmesi gereken her türlü harç vb. ödemeden muaf tutulmalıdır.

Diğer yandan Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılacak bir değişiklikle, deprem bölgesindeki binaların yıkım kararı için kat maliklerinin tamamının değil yarıdan bir fazlasının kararı yeterli olmalıdır. Ekonomik durumları uygun olmayan kat malikleri ise düşük faizli ve uzun vadeli kredilerle desteklenmelidir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ito-baskani-yildirim-gebze-tekirdag-seridindeki-binalarin-depreme-karsi-acilen-guclendirilmesi-gerek_4809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!