Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İyi Senaryo FELAKET! 7.2

TBMM Araştırma Komisyonu’na konuşan Prof. Naci Görür beklenen İstanbul depreminin 7.2’den küçük olmayacağını vurgulayarak, “Marmara’da tsunami riski var”, “Marmara Denizi’nin altındaki kabuk çatırdıyor. Deprem bekliyoruz, bunun kaçarı yok” dedi.

Milliyet Gazetesi
İyi Senaryo FELAKET! 7.2

STRONG>İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depreminin büyüklüğünün 7.2’den küçük olmayacağı uyarısında bulundu. Görür, Marmara Denizi’nde tsunami riski olduğuna da dikkati çekti.

Deprem riskini araştırmak amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu önceki gün Görür’ü dinledi. 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremle Marmara Denizi’nin altındaki kabuğun 220 yılda birikebilecek tektonik enerjiyi 55 saniyede yüklendiğini belirten Görür, “Alttaki kabuk çatırdıyor. Deprem bekliyoruz. Bunun kaçarı yok, ancak zamanını söylemek doğru olmaz” dedi.

Depremin şiddetini belirleyecek bir etmenin bölgedeki Tekirdağ Çukuru’ndaki fay hattının 1912 depreminde kırılıp kırılmadığı olacağını söyleyen Görür, “Bazı emareler bu bölümün kırıldığını gösteriyor. Eğer öyleyse deprem daha az şiddetli olacak. Ancak kırıldığını kesin olarak söylememiz mümkün değil” diye konuştu. Görür, şunları kaydetti:

Beklenen deprem 7.2’den az olmayacak. 70 kilometrelik hat bir kerede kırılacak. Kumburgaz çukuru, Büyükçekmece’ye 10 kilometre mesafeden geçiyor ve bu nedenle çok tehlikeli olacak. Adalar’ın güneyinden geçen Çınarcık çukuru kırılırsa bu da 7.0 büyüklüğünde bir deprem üretecektir. En olumsuz senaryo ise tamamının tek bir seferde kırılması. Bu da tahmini olarak 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaratacaktır.”

Tsunami uyarısı

Çınarcık yakınındaki küçük fayların kırılması durumunda 6.0 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini, ancak bu bölgenin tsunami yaratma riski bulunduğunu anlatan Görür, Tuzla’nın güneyinin risk altında olduğunu ifade etti.
Daha önce Kartal, Maltepe ve Pendik belediye başkanlarını uyardığını ancak başkanlardan bir tepki almadığını ifade eden Görür, “Buradaki faylar tek başına büyük deprem yaratmaz. Ama büyük bir depremle birleştiğinde bölgeyi hallaç pamuğu gibi atar” dedi. Görür, olası bir depremde İGDAŞ’ın borularının patlaması durumunda çok kötü manzaralarla da karşılaşılabileceğini sözlerine ekledi.

“Bomba” gibi bir ülkedeyiz

Komisyon, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu’yu da dinledi. Ege Bölgesi için, özellikle Girit ve Rodos adaları yakınlarında büyük bir tsunami olabileceği uyarısında bulunan Gündoğdu şöyle konuştu:

“Dünyanın bilinen en büyük tsunamisi 9.3’lük Sumatra depreminde oldu. 9.3 burada olursa ne olur sorusunu aklıma bile getirmek istemiyorum. Herhalde her yer yerle bir olur.”

Deprem olduğu zaman asla merdivenlerin kullanılmaması gerektiğini ve hedef küçültülmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Cenin pozisyonundan bahsediyorlar. Cenin falan uyduruk şeyler... Hâlâ ne yazık ki sivil savunma ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın cd’lerinde yer veriyorlar buna” şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iyi-senaryo-felaket-7-2_77545.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!