Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İZBAN Tren Seti Alım Sözleşmesi Güney Koreli Hyundai Rotem Şirketi ile İmzalandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İZBAN için alınacak 40 yeni tren setinin 2 yıl sonra teslimine başlanacağını, bu süreçte hattın verimli kullanılması için Marmaray için hazırlanan araçlardan bu hatta takviye yapılması konusunda talimat verdiğini belirtti.

yapi.com.tr / AA
İZBAN Tren Seti Alım Sözleşmesi Güney Koreli Hyundai Rotem Şirketi ile İmzalandı

Foto: Murat Kaynak (AA)

İzmir'de kentiçi raylı toplu taşıma sistemi İZBAN'a 40 elektrikli tren seti alımı için Güney Koreli Hyundai Rotem şirketi ile İZBAN Genel Müdürlüğü'nde imza töreni düzenlendi.

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, günde 160 bin İzmirliye hizmet eden İZBAN'ın gerçekleştirilmesinde gösterdikleri uyumlu çalışmadan dolayı İzmirliler adına İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti.

İzmir banliyö sisteminin kuzeyde Bergama, güneyde Selçuk'a kadar devam edeceğini, hattın 150 kilometreyi geçeceğini, Cumovası-Torbalı bölümünde çalışmaların başladığını belirten Yıldırım, hatta taşınan yolcu sayısının günlük 160 bine ulaştığını ancak hedeflenin yolcu sayısının 500 bin olduğunu belirtti.

Yıldırım, hedeflenenin üçte birine dahi ulaşılamadığını, bunun için sefer sayısının mutlaka artırılması gerektiğini, sefer aralıklarının 6 dakikaya düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

Bu hedefe ulaşılması için yeni tren setlerinin gelmesi, TCDD'nin banliyo seferleri ve şehirlerarası tren seferleri ile İZBAN'ın entegre edilmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bu iki şeyi yaptığımız zaman günde 550 bin yolcuya rahatlıkla erişebiliriz. Birinci için adımı atıyoruz. Proje 33 setle başladı, daha sonra biz Marmaray için yaptırdığımız tren setlerinden 10 tane buraya takviye yapmıştık. Şimdi 40 set için sözleşme imzalanıyor. Önümüzde 2 sene var. 2 sene bu setlerden fayda yok. Bu arada yine Marmaray için hazırlanan araçlardan, tren setlerinden takviye yapabilir miyiz diye arkadaşlara talimat verdim, onun çalışmasını yapıyorlar. 2 sene uzun bir süre. Bu kapasitenin atıl tutulmaması için bu zamanı mutlaka iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Arkadaşlarımız elinden geleni yapıp buraya yeni tren seti gelinceye kadar mevcut araçlardan tahsis edilmesi için gayret gösterecekler.''

Tarife ve bilet entegrasyonu sefer sıklığını artıracak

Bakan Yıldırım, TCDD ve İZBAN seferleri arasında bilet ve tarife entegrasyonuna biran önce geçilmesi yönünde talimat verdiğini, bu entegrasyonun sağlanması halinde sefer sıklığının 12 dakikadan 6 dakikaya düşebileceğini kaydetti. Yıldırım, bu sayede sabah ve akşam saatlerinde taşınan yolcu sayısının 2 katına çıkabileceğini, tren setlerinin artmasıyla bu sürenin daha da kısalabileceğini ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine rahatlıkla ulaşmış olacaklarını ifade etti.

İzmir'de toplu taşıma sistemlerinin geliştiğini, bir yandan metro hatlarının da hizmete girdiğini belirten Yıldırım, ''Devam eden raylı sistem ve yeni yapılacaklar, İZBAN ile birleştirildiğinde İzmir'in toplu ulaşım altyapısı çok önemli bir rahatlama sağlamış olacak'' dedi.

Yıldırım, Güney Kore ile Türkiye arasında çok özel ilişkilerin bulunduğunu yarım asır önce başlayan kan kardeşliğinin bugün artarak devam ettiğini, Güney Kore'nin, otomotiv, raylı sistem ve altyapı projelerinde Türkiye'nin stratejik ortağı konumuna geldiğini, bu sözleşmenin de bunun ispatı olduğunu vurguladı.

Tren setlerinin yapımında yerli katkı oranının yüzde 25 olduğunu, bunun giderek artacağını, son tren setlerinin tamamının Türkiye'de yapılmış olacağını ifade eden Yıldırım, Hyundai Rotem firmasından İzmir milletvekilleri olarak tren setlerine yerli katkının İzmir'deki firmalardan sağlanmasını da istediklerini sözlerine ekledi.

''Serbest ticaret anlaşması imzalanması için çaba gösteriliyor''

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Sangkyu Lee, iki ülke arasında tarihi işbirliği anlayışının son yıllarda imzalanan anlaşmalarla katlanarak arttığını söyledi. Büyükelçi Sangkyu Lee, Cumhurbaşkanları Lee Myung-Bak'ın şubat ayında Ankara'da yaptığı temaslara dikkati çekerek, iki ülke arasındaki kan kardeşliğinin, stratejik ortaklığa dönüştürülmesi anlamında görüş birliğine varıldığının altını çizdi.

Bu kapsamda bir süre önce kesilen nükleer işbirliği görüşmelerinin tekrar yapıldığını ve Türkiye'de nükleer enerji santrali kurulması konusunun görüşüldüğünü belirten Sangkyu Lee, Ankara'daki görüşmelerde iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasına da hız verilmesinin ele alındığını ifade etti.

Büyükelçi Sangkyu Lee, şunları kaydetti:

''Seul'den bir haber aldım. Görüşmelerin başarıyla sonuçlandığını müjdeliyorlar. Başbakan Erdoğan'ın, Seul'de bu ay sonu düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katıldığında, bu anlaşmanın (serbest ticaret anlaşması) imzalanması için çaba gösteriliyor. Önümüzdeki yıl bu anlaşmanı yürürlüğe girmesini bekliyoruz.''

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise Egeray ve sistemin işleticisi İZBAN'ın bakanlık, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin örnek işbirliğiyle hayata geçirildiğini belirterek, kaliteden, konfordan ödün vermeden hizmeti genişletme çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Sözleşmesi yapılan yeni tren setleriyle İZBAN'ın taşıma kapasitesinin iki katına çıkacağını, böylelikle sistemin Türkiye'nin en büyük raylı sistemlerinden biri haline geleceğini kaydeden Karaman, bundan sonraki süreçte sistem için yerli sanayide de üretime geçileceğini bildirdi.

Tren set alımı için 340 milyon lirayla en uygun teklifi veren Hyundai Rotem'in ihaleyi kazandığını, trenlerin ilk 3 tanesinin 20 ayda, 17 adedinin takip eden 7 ayda, kalan 20'sinin ise diğer 7 ayda teslim edileceğini belirten Karaman, her treninin yüzde 25'inin ise Türkiye'de üretileceğini, bununla yerli sanayiye 85 milyon tutarında kaynak aktarılacağını söyledi.

Karaman, projede yüzde 25 yerlilik oranına ilave olarak Ulaştırma Denizilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım'ın direktifiyle firma ile görüşmeler yapılarak son parti setlerin gövdesinin de Türkiye'de yapılacağının teyit edildiğini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da merkezi hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesi ile Bakan Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Karaman ve kendilerinin gerçekleştirdiği banliyö sisteminin birçok ilkleri bünyesinde barındırdığını vurguladı.

İZBAN Genel Müdürü İsmet Duman, İZBAN seferlerinin 18 ayda 50 milyon yolcuya ulaştığını, günlük 75 seferle 150 bin yolcunun taşındığını belirterek, seyir sıklığını da 8 dakikadan 6 dakikaya indireceklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından İZBAN'a 40 elektrikli tren seti alımı için Güney koreli Hyundai Rotem şirketi ile sözleşme imzalandı.

Saatte 140 kilometre hız yapabilecek

İZBAN'ın 10 Ekim 2011 tarihinde yaptığı ihalede 40 tren seti alımı için 340 milyon lira ile en düşük teklifi Hyundai Rotem firması vermişti. Yeni tren setleriyle hatta çalışan tren sayısı 73'e çıkacak. 70 metre uzunluğunda olan ve 3 vagondan oluşan tren setlerinin 2 bin 300 beygir gücünde olacağı ve maksimum saatte 140 kilometre hız yapabilecek şekilde tasarlandığı belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izban-tren-seti-alim-sozlesmesi-guney-koreli-hyundai-rotem-sirketi-ile-imzalandi_91175.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!