Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzinsiz Yıkıma ‘Kamu Hizmeti’ Gerekçesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Tersanesi’ndeki binaları, 2. No‘lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun karar süreci uzadığı gerekçesiyle yıktırmış. Topbaş, Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Haliç Tersanesi’ndeki bazı binaların yıktırılmasını “kamu hizmetini aksatmama” gerekçesiyle açıkladı.

Milliyet Gazetesi
İzinsiz Yıkıma ‘Kamu Hizmeti’ Gerekçesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Haliç Tersanesi’ndeki bazı binaların yıktırılmasını “kamu hizmetini aksatmama” gerekçesiyle açıkladı. Topbaş, İstanbul 2. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun “yoğunluk nedeniyle karar alma sürecinin uzamasından” yakındı.

Milliyet’in Haliç’teki yıkımı geçen şubat ayında fotoğrafla kanıtlamasından sonra CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’dan, kurul kararını hiçe sayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Haliç Tersanesi’nde yıkım yapmasının nedenlerini açıklamasını talep etti. Bunun üzerine Topbaş  gönderdiği yanıtta, Fatih Sultan Mehmet tarafından 11 Aralık 1455’te kurulan tersanenin tarihi doku bütünlüğü dikkate alınmayarak yüksek katlı betonarme binalar yapıldığını ifade etti.

Sonradan yapılan bu binaların ekonomik ömrünü doldurduğunu, fen ve sağlık şartları açısından uygun yapılar olmadığını savunan Topbaş, İBB Meclisi’nin 2.7.2004 tarihli 72 sayılı kararıyla, tersane bölgesinin “kültür ve rekreasyon alanı” olarak planlanarak, gereği için Koruma Kurulu’na iletildiğini bildirdi.
Topbaş, 2 No’lu Koruma Kurulu’nun “3 yılı aşkın süre sonunda” planın, yönetmeliğe uygun hale getirilmesine karar verdiğini belirtti ve binanın yıkım gerekçesini şöyle açıkladı:

‘Hizmetin aksamaması için...’
“Söz konusu binada statik raporlar neticesinde yıkılma tehlikesi arz eden fen ve insan sağlığı şartları açısından kamu hizmeti aciliyetine binaen rehabilitasyon konusu gündeme alınmış, Koruma Kurulu’nun yoğunluk nedeniyle karar alma sürecinin uzaması dikkate alınarak kamu hizmetini aksatmamak amacıyla rehabilitasyon çalışmasına başlanmıştır...

Yürütülen çalışmayla ilgili olarak Koruma Kurulu durdurma kararı almıştır. Konuyla ilgili bilgi ve belgeler karar alınmak üzere değerlendirilmektedir.”



Kuruldan yıkıma suç duyurusu

Koruma Kurulu, İDO’ya devredilen Haliç Tersanesi’ndeki yıkımlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Haliç Tersanesi, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden İDO’ya 31 Mart’ta devredildi. Kurul’un “izinsiz hiçbir inşaat ve fiziki uygulama yapılamayacağına” karar verdiği tersanede devir işlemleri tamamlanmadan yıkım ve onarımlar başladı. Nisanda tersanede incelemelerde bulunan Prof. Dr. Mete Tapan başkanlığındaki 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Kapıüstü Mescidi’nde yapılan kazı, onarılan yapı ve yıkılan bina için sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 

Fotoğraflarla kanıt
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455’te “Tersane-i amire” adıyla kurulan ve 3 havuz, 3 atölye binası, kapı ve çeşmesiyle 550 yıllık sanayi mirası niteliği taşıyan Haliç Tersanesi, İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Kurulu tarafından 7.7.1993’te “kentsel sit alanı”, 22.03.1995’te ise “tarihi sit alanı” içine alındı. Kurul, “izinsiz hiçbir inşaat ve fiziki uygulama yapılamayacağına” karar vermişti. Milliyet, Haliç Tersanesi’ndeki yıkımı geçen şubat ayında Murat Öztürk’ün gökyüzü fotoğraflarıyla kanıtlamıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izinsiz-yikima-kamu-hizmeti-gerekcesi_62229.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!