Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İZKA’da Kriter Bilmecesi

İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA), projelere hangi kriterlere göre destek verdiği, kuruluşunun üzerinden 4 yıl geçmesine karşın halâ sorgulanıyor. Geçen yıl 18 milyon lira kaynak ayrılarak açılan ve “kırsalda ekonomik çeşitlilik” ile “turizmde rekabet edilebilirlik ve yenilik” başlıkları altında başvuru kabul edilen 46 projede, kamu yararı

Cumhuriyet Ege
İZKA’da Kriter Bilmecesi

İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA), projelere hangi kriterlere göre destek verdiği, kuruluşunun üzerinden 4 yıl geçmesine karşın halâ sorgulanıyor. Geçen yıl 18 milyon lira kaynak ayrılarak açılan ve “kırsalda ekonomik çeşitlilik” ile “turizmde rekabet edilebilirlik ve yenilik” başlıkları altında başvuru kabul edilen 46 projede, kamu yararı sorgulanıyor. Projeleri inceleyen ve kimlikleri gizli tutulan “uzman” kişilerin nasıl bir değerlendirme yaptığı, hangi kriterleri kullandığı 4 yıl önce kurulan İZKA'nın en tartışmalı konusunu oluşturuyor.

İZKA'ya Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 2008 ve 2009 yılları için toplam 54 milyon 690 bin lira aktarıldı. 2010 için de bu rakam 18 milyon lira olarak belirlendi. Başvurusu incelenen projelerden 46'sı mali destek kazanma şansı yakaladı. Ancak projelerin içerikleri ortaya çıktıkça, “kimin parasını kime hibe ediyorsunuz?” sorusu yüksek sesle sorulmaya başlandı.

İZKA tarafından yapılan açıklamada, “projelerin mali ve teknik incelemesini, bağımsız, kimlikleri gizli iki değerlendirmeci yapmaktadır. Mali kapasite, ilgililik, yöntem, sürdürebilirlik, bütçe ve maliyet etkinliği adı altında beş konuya bakılmaktadır. Projelerin iyi olması yeterli değildir. Bu yönden incelenmesi ve ayrı ayrı puanlanması gerekmektedir” deniliyor.

Ancak bugüne dek “bayatlamayan ekmek”, “pet şişeden şeffaf levha üretimi”, “kuruyemiş altyapısını geliştirme”, “sızma yağ için yeni şişe”, “marul ambalajı”, “bebek odasında kullanılacak su bazlı boya” gibi farklı başlıklı başvurulara hibeler verildi. Bu yıl başvurusu tamamlanan ve kaynak alma hakkı kazanan projeler arasında da bina ruhsatında “konut” olarak görülen ve ev pansiyonculuğu yapılan otele, “yineleme” adı altında, Alaçatı'da sadece su basması bulunan “butik otel” inşaatına da “turizmde rekabet edilebilirlik ve yenilik” kapsamında mali destek verilmesi kararlaştırıldı. Öte yandan Urla'da zeytinyağı müzesi kurmak ve ilçenin turizm potansiyelini artırmak amacıyla destek isteminde bulanan Levent Köstem'in projesiyse, “desteğe değer bulunmadı” ifadesiyle reddedildi.

Temele yüksek puan!..

Köstem, Urla'ya en büyük zeytinyağı müzesi ve atölyesi kurmak için çalışmalar yaptığını belirterek, “Ben zaten kendi olanaklarımla çalışmaları sürdürüyorum. Malımı mülkümü satarak müzeyi ve atölyeyi oluşturuyorum. Destek verirlerse de olurdu. Proje değerlendirmesine itiraz ettim. Projem 54.5 puan alırken daha inşaatı bitmemiş, sadece temeli olan otele 65 puan veriyorlar. Ben bu müzemi ve atölyemi kendi olanaklarımla tamamlayacağım. Bu alanda bölge köylülerimiz ürünlerini satacak. Atölye çalışmalarında gençlerimiz, köylülerimiz yeni beceriler kazanacak” dedi.

İZKA Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Mutlu, projelerin değerlendirilmesi aşamasında yönetim kurulunun daha etkili olması gerektiğine inandığını belirterek, “Projeleri inceleyen uzmanlar var. Projeler incelenirken de kime ait olduğu bilinmeden, belirlenen temaya göre inceleme yapılır. Projeler de kentin stratejik planlanmasına göre yapılıyor. Projelerin değerlendirilmesinde yönetim kurulunun daha etkili olması gerektiğini düşünüyor ve savunuyorum. Bunun yanı sıra proje değerlendirme uzmanlarının özel sektörden odalara dek geniş bir alandan oluşması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İZKA Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Porsuk ise, inceleme kurulunun işini titizlilikle yaptığına inandığını söyledi. Porsuk, tartışmaların her proje döneminde yaşandığını, kalkınma ajanslarının arayış içinde olduğuna değinerek, “200'ün üzerinde proje başvurusu yapılıyor. Bunların ancak yüzde 25'i desteklenebiliyor. Projelerin yazımında, oluşturulmasında prosedür yanlışları var. Bu nedenle projeler elenebiliyor. Ancak incelemeler titizlilikle yapılıyor ve kalkınma ajansları içerisinde İzmir en iyisi” diye konuştu. İZKA Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar da, kalkınma ajanslarının yönetmelikler çerçevesinde hareket ettiğini, bu değişikliklerin de Ankara'yla görüşülerek yapılabileceğini söyledi.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/izkada-kriter-bilmecesi_88181.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!