Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"İzmir Bir Patlama Yapabilir Diye Düşünüyorum"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ile 34. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'da; İzmir'in yakın dönem projeleri, İzmir Ticaret Odası'nın gelecek kent vizyonu ve kentin yapı sektörünün durumu üzerine detaylı bir söyleşi gerçekleştirdik.

yapi.com.tr
"İzmir Bir Patlama Yapabilir Diye Düşünüyorum"

STRONG>İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ile 34. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da; İzmir’in yakın dönem projeleri, İzmir Ticaret Odası’nın gelecek kent vizyonu ve kentin yapı sektörünün durumu üzerine detaylı bir söyleşi gerçekleştirdik.

İzmirli yapı sektörü firmalarının yakın dönemde uluslararası faaliyet anlamında attığı adımlar ne oldu? Sizin bu anlamdaki öngörüleriniz nelerdir?


İzmir’de “Liman Arkası” dediğimiz bir proje var. Alsancak’tan Turan’a uzanan geniş bir alanın imara açılması konusunda çalışıyoruz. Orada, şehrin yüzünü değiştirecek bir proje düşlüyoruz. 100 sene öncesinin Barselona’sını, Hamburg’unu düşünün… Bu gibi liman kentlerinde “liman arkası” projeleri ile eski depolar, fabrikalar şekil değiştirdi, yenilendi. Yeni iş merkezleri, konut ve rekreasyon alanları oluşturuldu; kente yeni bir renk verildi ve bir dünya kenti olarak anılmaları sürecini hızlandırdı.

İzmir Ticaret Odası olarak arzumuz, İzmir’de de böylesi projelerin hayata geçirilmesi yönünde… Oda olarak bu sürecin lokomotifiyiz. Eğer bu alan önümüzdeki aylarda imara açılırsa, inanılmaz bir potansiyel teşkil edecek. 20-30 milyar Dolarlık bir yatırım bizi bekliyor olacak.

Tüm bunlar, yalnızca yapı ölçeğinde bir gelişimi müjdelemiyor elbette. Biliyorsunuz İzmir’in yoğun bir gemi trafiği var ve sadece bu yıl İzmir’e gemi ile 400 bine yakın kişi geldi. Üstelik bilhassa Kuzey Afrika’daki olaylar sonrasında rotalar İzmir’e çevrildi. Dolayısıyla bu rakamın 600 bine çıkmasını bekliyoruz. Bu da kentin tanıtımını güçlendirecek, kent ekonomisini canlandıracak.

Sanırım kentsel ölçekten başlayarak firma ölçeğine doğru yayılan bir tür uluslararası açılım politikası öngörüyorsunuz.

Tabi… İzmir’in en büyük hedefi EXPO. 2015’i alamadık ama 2020 konusunda girişimlerimiz olacak. Başbakanımızın geçtiğimiz hafta “İzmir’de EXPO yapacağız” açıklaması, ümit verici. Çünkü bu organizasyon da kente belli bir canlılık ve uluslararası bir boyut getirecek. EXPO, 6 ay sürüyor, milyonlarca insanı ağırlıyor ve bu, büyük bir potansiyel teşkil ediyor. Bunların hepsi de sektöre yansıyacak.

Elbette EXPO, İzmir’in uzunca süredir var olmak istediği bir uluslararası arena…

Geçtiğimiz sene kıl payı kaybettik. Karşımızda güçlü bir kent vardı, Milano… Bir deneyim oldu ama inşallah 2020’yi iyi hazırlanarak ve geçmişte yapmış olduğumuz hatalara düşmeyerek alabiliriz.

“Liman Arkası”ndan söz ettik; Kemeraltı’nı bir süredir konuşuyoruz… Yakın gelecekte İzmir’i bekleyen diğer kentsel ölçekli projeler nelerdir?

İzmir’in fuar alanı, kente dar gelmeye başladı. Şimdi havalimanı yolunda, serbest bölgenin yanında yeni bir fuar alanı geliştirilmesi söz konusu… Bu proje de gerçekleştirilirse, beraberinde getirdiği turizm potansiyeli ve gerektirdiği alt yapı ile kente artı bir canlılık sağlayacak.

Öte yandan biliyorsunuz İzmir, sınırlı bir coğrafya. Bir gerdanlık gibi yayılmış olan bir körfez var; arkada ise dağlar… Dolayısıyla yerleşim sınırlı… Bizim muhakkak surette yapacağımız şey ise, kenti yenilemek; gecekonduları ve eski yerleşimi daha çağdaş, daha yaşanabilir mekanlar haline getirmek… Yani bu yeni projelerin yanında, insanlarımızın yaşam kalitesini artıracak projeler yürütmemiz ve bunları “hakçılık” ve “habitat” ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirmemiz önemli.

Tüm bunlar, tabi ki İzmir’in nüfusunda belli bir miktarda artış ve hatta patlama getirebilecek girişimler…

Bekleniyor, tabi ki bekleniyor. Aslında üzüldüğümüz, İzmir nüfusunun eski artış ivmesini kaybetmiş, hafif çapta da olsa bu anlamda durağanlık yaşanmış olmasıdır. Dolayısıyla İzmir bir patlama yapabilir diye düşünüyorum.

Kentin göç alması, bir kent aktörü olarak arzuladığınız bir şey midir?

Burada patlama beklentim, göç almak üzerine kurulu değil. Çünkü sadece nüfus artışı değil, yeni yatırımlar ve yeni kazanılan kentsel alanlar da bir “patlama” yaratacaktır. Mesele, yalnızca bina yapmak da değil! Orada yaşayan insanların sosyal yapısını ve yaşama kalitesini artırması da bir “patlama” olarak değerlendirilebilir.

Biliyorsunuz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul için 2023 vizyonunu açıkladı ve çok büyük ölçekli bir kentsel ve coğrafi müdahale önerdi. Siz de bizim için İzmir’in 2023 vizyonuna yönelik bir portre çizebilir misiniz?

Başbakanımızın getirdiği bu projeyi, elbette takdir ile karşılıyoruz. Bizim de İzmir’de Ticaret Odası olarak Üçkuyular ile Bostanlı, Karşıyaka arasında bir alt ve üst geçit yaratma projemiz var. Bu da İzmir için ikinci bir boğaz gibi olacak; kentin iki yakasını birleştirebilecek.


Sonraki sayfa: "Hükümete yeni pazarlar vaat eden bölgelerde barter anlaşmaları yapmalarını önerdim"   >>>>>>>

"Hükümete yeni pazarlar vaat eden bölgelerde barter anlaşmaları yapmalarını önerdim"

2009 ekonomik krizinin üstünden geçen 1,5 senelik dilimin ardından İzmirli yapı sektörü firmalarının güncel durumunu paylaşabilir misiniz? Badireler ne derece atlatılabildi?

Biliyorsunuz bu badireler 2000 yılından bu yana aralıklarla yaşandı. Sektör de çıkıştan inişe geçti. İnanılmaz küçülmeler yaşadık. 1,5 yıldır ise ivme kazanmaya başlamış durumunda. Ancak 2007’ye dönüş anlamında daha zamana ihtiyaç var. 2012-2013’te tekrar eski gücüne kavuşmuş olacağına, sektörün yeniden çıkışa geçeceğine inanıyorum.

Öte yandan Türk inşaat sektörü, dünya sıralamasında Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor! Türkiye’nin dış müteahhitlik hizmetleri bakımından da büyük faaliyetleri var. Bilhassa Kuzey Afrika ülkelerinde ve Türki Cumhuriyetlerde büyük bir potansiyelimiz var. Bu bölgelere, Afrika ülkelerine Bakanımız ile birlikte ziyarete gittik; son olarak da geçtiğimiz günlerde Başbakanımız ile Moskova’daydık. Oralarda da dış müteahhitlik hizmetleri üzerine temaslarda bulunuldu. Amaç, inşaat sektöründe yeni pazarlar bulmak… Sonuçta bir Pazar kapanırsa, bir diğeri açılıyor; ayrıca mevcut olanı da büyütmek gerekiyor. Tek bir coğrafyaya odaklanmamak gerekiyor. Orada –Libya’da ve Mısır’daki son olaylar gibi- bir şey olursa, tüm pazarınızı kaybediyorsunuz.

Ben hükümet yetkililerine, yeni pazarlar vaat eden bölgelerde yine hükümet bazında barter anlaşmaları yapmalarını öneriyorum. Bu nasıl olacak? Siz, diyelim ki Afrika ülkesinde iş yapacaksınız, ama gelişmekte olan bu ülkeye dair bir garantiniz yok! Ve diyelim o ülkede petrol çıkıyor (Örneğin, Ekvator Ginesi’ne gittik; İngilizler ve Amerikalılar inanılmaz bir kaynak bulmuşlar). Bu noktada hükümetimiz, o bölgeden petrol alabilir. Siz de o bölgede inşaat yaparsınız. Dolayısıyla ben, ona ödeyeceğim parayı size öderim. Mal karşılığı hizmet sayesinde yatırımcı rahatlamış olur! Çünkü siz, Türk firma olarak oraya gidiyorsunuz, inşaat karşılığı para alamayınca da sıkıntı çekiyorsunuz. Hükümet de gidip, başka yerden 100 Liraya alacağı petrolü 95 Liraya alacak. Yani hükümet de kazanacak! Üstelik kendi iş adamının önünü açacak. Böyle bir modelin uygulanmasına ihtiyaç olduğuna inanıyorum.


Sonraki sayfa: "İzmir olarak İstanbul’u da biraz kıskanıyoruz"   >>>>>>> 

"İzmir olarak İstanbul’u da biraz kıskanıyoruz"

Uluslararası İzmir Yapı Fuarı, Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’un nasıl bir yansımasını teşkil ediyor?

Türkiye ekonomisinin en büyük lokomotifi elbette İstanbul; ondan sonra gelen ise İzmir… Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul ise her geçen gün hızla büyüyor; geçtiğimiz sene yaklaşık olarak 10 holde gerçekleştirilirken fuar, bu sene 13 holde düzenleniyor. Yani yüzde 30’un üzerinde bir büyüme kaydetmiş. Bizler de, İzmir Ticaret Odası olarak İstanbul Yapı Fuarlarına yıllardır katılıyoruz; hiçbir karşılık almadan, masrafları Oda olarak karşılamak üzere üyelerimizi buraya getiriyoruz. Üstelik bu sene bizim için de rekor bir sayı oldu! Geçtiğimiz yıllarda –yönetmelik gereğince- yalnızca 80 üyemiz ile katılabiliyorduk. Bu sene ise o yönetmeliği özel bir madde ile “deldik” ve 125 civarında, yani bir uçak dolusu üye ile Yapı Fuarı İstanbul’a geldik.

Yani İzmir Ticaret Odası’nın İstanbul Yapı Fuarı katılımında da yüzde 30’un üzerinde bir büyüme gerçekleşti…

Kesinlikle! Hatta yüzde 40’larda… Sonuçta bizim burada olmamız, üyelerimizin teknik görgüsü ve yeni çıkan ürünler hakkında bilgi alabilmeleri açısından son derece önemli. Fuarlar her üyenin kendi vizyonunu geliştirmesi açısından etkin ve verimli buluşmalar. Biz de Oda olarak gerek yurtdışı gerekse yurtiçi fuar katılımlarına destek veriyoruz.

Öte yandan İzmir Ticaret Odası olarak kentimizde ekonominin canlanmasını oldukça önemsiyoruz. Dolayısıyla İzmir Yapı Fuarı’nın da üç hol yerine dört holde gerçekleştirilmesi için çabalıyoruz. Sayın Genel Müdür Barış Onay olsun, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özcan olsun, diğer tüm arkadaşlarımızla ve elbette uzun yıllardır beraber yol kat ettiğimiz değerli büyüğüm Doğan Hasol ile birlikte YEM’i, kardeş kuruluş olarak görüyoruz. Birlikte hizmet üretmekten de mutluluk duyuyoruz.

Biliyorsunuz İzmir’de YEM ile birlikte aktiviteler de gerçekleştiriyoruz. İki sene önce Dante O. Benini’yi getirdik; geçen yıl Tezuka’yı getirdik. İnşallah bu sene de etkinliklerimiz devam edecek. Bizler de Yapı Fuarlarına olan desteğimizi sürdüreceğiz. Ama sadece Ekim ayında İzmir Fuarı ile birlikte değil de, başka dönemlerde de etkinlikler düzenleyebilmeyi diliyoruz. Üyelerimiz bunu bekliyorlar. İstanbul’da YEM senede onlarca aktivite gerçekleştiriyor. Sonuçta İstanbul’u da biraz kıskanıyoruz! (gülüyor)

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-bir-patlama-yapabilir-diye-dusunuyorum_87105.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!