Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir Bölge Planı Aliağa'da Tanıtıldı

Kalkınma Ajansları tarafından hazırlanan ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)tarafından onaylanan ilk bölge planı olma özelliğini taşıyan İzmir Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı İzmir Bölge Planı, Aliağa’da düzenlenen “2010-2013 İzmir Bölge Planı, Aliağa İlçe Bilgilendirme” toplantısıyla kurum ve kuruluşlara tanıtıldı.

yapi.com.tr
İzmir Bölge Planı Aliağa'da Tanıtıldı

Kalkınma Ajansları tarafından hazırlanan ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylanan ilk bölge planı olma özelliğini taşıyan İzmir Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı İzmir Bölge Planı, Aliağa’da düzenlenen “2010-2013 İzmir Bölge Planı, Aliağa İlçe Bilgilendirme” toplantısıyla kurum ve kuruluşlara tanıtıldı. Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda düzenlenen toplantıya Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Meclis Başkanı M. Ender Özer, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, Ticaret Odası, Belediye meclis üyeleri, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) planlama programlama ve koordinasyon birimi uzmanı Güvenç Küçüktok, 2010-2013 Bölge Planının hazırlanma süreçlerini aktardı. Küçüktok, İzmir Bölge Planı’nın, İzmir ve Ege Bölgesi’nde, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilen, farklı işlevlere sahip stratejik planlama çalışmalarının, kurumsal ve sektörel strateji belgelerinin aynı öncelikler ve hedeflere yönelmesini sağlayarak, İzmir’in potansiyelinin etkin ve verimli kullanımına zemin oluşturmayı amaçladığını ifade etti.

Toplantıda katılımcılara İzmir Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ilçenin ekonomik- sosyal ve demografik yönlerini rakamlar ve istatistiki verilerle açıklayan 'Aliağa İlçe Özet Raporu' dağıtıldı. İlçenin mevcut ekonomik ve sosyal durumunu anlatan İZKA Uzmanı Küçüktok; “Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Aliağa’nın 2009 nüfusu 63 binin üzerindedir. SGK verilerine göre Aliağa’da 27 bin 225 kişi sigortalı olarak çalışmaktadır. Bu verilere göre en çok istihdam ana metal sanayinde (% 26,30). Ardından İnşaat grubu (% 17,65) ve kimyasal madde ve ürünleri imalatı sektörü (% 12,22 ) geliyor.” Dedi.  Küçüktok, Aliağa’da nüfus artış hızının İzmir ortalamasından fazla olduğunu da dile getirerek, “Nüfus artış hızı İzmir’de binde 18 iken, Aliağa’da binde 20. Bunda sanayinin etkisiyle oluşan göçün etkisi var” dedi.

Aliağa'da 1719 firma faaliyet gösteriyor

Aliağa’nın, DPT’nin ilçelerin gelişmişlik sıralaması araştırmasına göre 872 ilçe içinde sosyo ekonomik olarak en gelişmiş 5. ilçe olduğunu kaydeden Küçüktok, “Aliağa, İzmir’in de en gelişmiş ilçesidir. Bunun sebebi de çok güçlü sanayinin Aliağa’da konuşlanmasındandır. İzmir ili sınırları içindeki Gümrük Müsteşarlığına bağlı 116 antreponun 37’si Aliağa sınırları içindedir. Aliağa’da 43 farklı sektörde 1719 firma faaliyet gösteriyor. Sanayi, Tarım ve Hizmetler sektörleri Aliağa’da yaygın olarak faaliyette. Ençok faaliyet inşaat, karayolu taşımacılığı sektörlerinde ağırlık var” diye konuştu. 

M. Ender Özer: Planın mekansal hedeflerinde sorunlar var

Toplantıya katılan Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı M. Ender Özer, İzmir Bölge planında 'tersane' ve 'denizcilik' sektörlerine yeterince vurgu yapılmadığını dile getirerek, planın revizyonlarında bunun giderilmesi gerektiğini söyledi.  İzmir Bölge Planının hiçbir yerinde 'tersane' konusunun geçmediğini ifade eden Özer, “İzmir’i, Ege’yi, Aliağa’yı bilenler, bu bölgelerin tersaneye ihtiyacı olduğunu bilir. Buraya denizcilik sektörünün ne kadar hakim olduğu da bilinir. Aliağa’da, Alsancak limanının dört katı kapasiteyle çalışan bir denizcilik faaliyeti var. Ancak ne gariptir ki denizcilik, tersanecilik sektörü planda yok. Onun yerine kümes hayvancılığı sektörü konulmuş. 2013 sonrası plan hazırlanırken buradaki potansiyele ve mevcut ekonomik sosyal duruma göre, ayağı yere basan konular ve hedefler planda yer bulmalı. Bölgesel planın mekânsal hedeflerinde sorunlar var, çok açık görünüyor. Denizcilik ve tersane sektörleri bu planda yer almadıkça bu plan topal kalır. Planda denizcilik sektörü gözardı ve ihmal edilmiştir. Deniz olmasaydı Aliağa’da ne Petkim ne Tüpraş, hiçbir sanayi kuruluşu olmayacaktı. Umarız 2013’den önce burada bir araya gelerek yeni planda Aliağa ile ilgili bölümün eksikliklerini gideririz” dedi.

Adnan Saka: Türkiye'de ilk kez bir bölgesel plan hazırlanıyor

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İZKA Kalkınma Kurulu Üyesi Adnan Saka, Planın İZKA uzmanları tarafından yoğun ve özverili çalışmalar sonucunda kurum ve kuruluşlardan görüşler alınarak hazırlandığını dile getirerek eksikliklerin revizyon ve yeni planlarda giderilebileceğini kaydetti. Saka, “Türkiye’de ilk kez bir bölgesel plan hazırlanıyor. Bu plan İZKA’dan sonra kurulan diğer kalkınma ajansları tarafından model olarak kullanılıyor. Dolayısıyla eksiklikleri hep birlikte tespit edeceğiz. Planda birçok eksik olabilir. Bunlar revize planlarda, güncellemelerde tespit edilerek giderilecektir. Aliağa’nın denizcilikteki önemini, tersaneye ihtiyacını her platformda anlatıyoruz. Ancak bu düşüncelerimizin bu tür planlama çalışmalarının içinde yer alması gerekir. Bu tür toplantıların büyük faydası var. Aliağa olarak kentteki kurum ve kuruluşlarımızla birlikte burada yaşayanlar olarak kentin geleceğine dönük vizyonu ve hedefleri belirlemeliyiz. Bunların da bu tür planların içinde yer almasını sağlamalıyız” dedi.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-bolge-plani-aliagada-tanitildi_84898.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!