Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir Gerçekten 'Enternasyonal"

Türkiye' ilk ve en büyük genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu yıl ‘Küresel Isınma ve İklim Değişikliği’ ana temasıyla 77'nci kez kapılarını açtı. Fuar açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Vatandaşlar Kültürpark'a girebilmek için uzun kuyruklar oluştururken üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı.

Radikal Gazetesi
İzmir Gerçekten 'Enternasyonal"

Türkiye' ilk ve en büyük genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu yıl ‘Küresel Isınma ve İklim Değişikliği’ ana temasıyla 77'nci kez kapılarını açtı. Toplam 58 ülkenin katıldığı İEF'de Küba ve Karabük onur konuğu ülke ile il olarak yer aldı. Açılışa CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Lozan Kapısındaki açılış töreni nedeniyle, 9 Eylül Meydanı'ndan Refik Saydam Caddesi'ne giriş, Şair Eşref Bulvarı'ndan Montrö Meydanı'ndan Lozan Meydanı'na giriş, 2. Kordon'dan Vasıf Cınar Bulvarı'na giriş ve Vahap Özaltay Meydanı'ndan Lozan Meydanı'na giriş yolları trafiğe kapatıldı. İEF'nin açıldığı Lozan Meydanı'na bakan apartmanlardan birine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzalı, Deniz Baykal'ın fotoğrafı bulunan üzerinde “Sayın Genel Başkanımız Deniz Baykal İzmir'e hoşgeldiniz” yazılı dev poster asıldı.Lozan Kapısı'na üzerinde Atatürk'ün fotoğrafı ve “Bu şehirde fuarlar kurun, sergiler açın” sözü yazılı dev poster dikkat çekti.

Protokole 600 koltuk

Açılışta protokol için 600 koltuk yerleştirildi. Vatandaşlar için ise 200'er kişilik 5 tribün ayrıldı. Tribünlere sığmayan vatandaşlar töreni meydan çevresinden izledi.Yabancı delefasyonlar için simültane tercüme yapıldı. Delegasyona konuşmaları dinleyebilmeleri için kulaklık verildi.Sıcak nedeniyle İZFAŞ tarafından özel olarak yaptırılan yelpazeler protokole dağıtıldı.

Oturma krizi 

Tören öncesi oturma yerleri nedeniyle iki ayrı protokol krizi yaşandı. İlkinde MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, partisinin milletvekillerinin protokolün yan koltuklarına alınmasına tepki gösterdi. CHP İl Başkanı Kemal Karataş, kendisine Deniz Baykal'ın 15 sıra yanında yer ayrılmasına karşın, Baykal'ın iki sıra yanındaki CHP Genel Başkan Yardımcısı Binhun Tamaylıgil'in yerine oturdu. Karataş'ın protokol görevlilerine “Benim Baykal'a yakın oturmak lazım” dediği öğrenildi. Tamaylıgil de Kartaş'ın koltuğuna oturdu. Törende yaptıkları konuşmada Bakan Çağlayan ve Deniz Baykal, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina'yı andı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve beraberindekiler fuar açılışının ardından fuar alanını gezdi. Bu sırada bir vatandaş Baykal'a elindeki mektubu vermek istedi. Bunu gören Bakan Çağlayan vatandaşın elindeki mektubu alıp Baykal'a uzattı. Mektubun yerel seçimlerde kimin aday gösterilmesi gerektiğiyle ilgili olduğu öğrenildi.

Küba'nın standını gezen Baykal ve Bakan Çağlayan bir Kübalıyı puro yaparken izledi. Kübalı, Bakan Çağalayan ve Baykal'a yaptığı purolardan hediye etti. Bakan Çağlayan kendisine hediye edilen puroyu gazetecilere verdi. Baykal ve Bakan Çağalayan onur konuğu il standında kendilerine sunulan Safranbolu lokumlarından tattı.



Yoğun güvenlik önlemleri 

İEF'nin acılış töreni ve fuar süresince hergün 1575 polis görev yapacak. Ayrıca Fuar içerisi 50 kemara ile kontrol edilecek. İZFAŞ, da 340 özel güvenlik görevlisini fuar süresince görevlendirdi. Lozan Meydan çevresindeki binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştirildi. Bakan Çağlayan ve CHP Lideri Baykal'ın konuşması sırasında töreni güvenlik bandının arkasından izleyen kalabalık arasından zaman zaman ıslık sesleri duyuldu.

Tema küresel ısınma ve iklim değişikliği 

77'inci İzmir Enternasyonal Fuarı'nda tema bu yıl Küresel Isınma ve İklim Değişikliği oldu. Fuar'da küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele eden, su ve enerji tasarrufu, yeşil enerji ve yeşil sanayi ürünlerini esas alan firma ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerine öncelik verildi. Toplantı, panel ve forumlarda Küresel Isınmayla mücadele yöntemleri anlatılacak. “Yaşam Yok Mu Oluyor?”, “Dünyaya Ne Yaptık?”, “Tehlikeli İlişkiler” ve “Birlikte Kurtaralım” başlığını taşıyacak etkinliklerde, başta Ediz Hun olmak üzere Küresel Isınma konusunda öncü ve uzman isimler İzmir'e görüşlerini anlatacak. Kamu kurumlarından sanayi tesislerine kuruluşlarda alınacak tedbirlerin yanısıra bireysel mücadele ve koruma yöntemleri üzerinde durulacak; çevre bilinci ve duyarlılığı uygulamalı yöntemlerle artırılacak. Geri dönüşüme uygun, çevreye zarar vermeyen yeni nesil teknoloji ve buluşlar sergilenecek.

58 ülkeden 1043 firma 

Onur konuğu ilin Karabük, temanın “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” olarak belirlendiği fuarda 252’si yabancı, 791’i yerli toplam 1043 firma ve 58 ülke katıldı. Namibya, Etiyopya, Porto Riko bu yıl fuara ilk defa katıldı. Fuarda, alternatif enerji, iklimlendirme, organik ürünler, su endüstrisi gibi fuar temasıyla bağlantılı ürün gruplarının yanı sıra gıda ürünleri, teknolojisi ve yan sanayi, mobilya, dekorasyon ve ev eşyası, otomotiv ve yan sanayi, tarım makineleri ve zirai aletler, tekne, yat teknolojisi ve denizcilik, kitap ve yayıncılık, makine ve yan sanayi, finans ve hizmet sektörü, elektrik, elektronik, bilgisayar, sağlık ve turizm, spor gibi farklı ekonomik gruplarda üretim yapan firma ve kuruluşlar da yer aldı. Toplam 70 bin metrekarede sergileme yapılacak. Geçen yıl 1 milyon 400 bin kişinin ziyaret ettiği İEF'ye u yıl ise 1 milyon 500 bin ziyaretçi bekleniyor. Fuar kapsamında düzenlenen ve 20 Ağustos'ta başlayan Uluslararası Kültürpark festivali de kentin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen etkinliklerle sürüyor. Fuarda yapılacak 7'inci Dünya Mutfakları Festivali’nde de Çin, Meksika, Japon, Hint, İtalyan, Fransız, Yunan, Küba, Etiyopya ve Anadolu mutfağından örnekler sunulacak.



20 YTL'ye nostalji gazinosu 

İEF'de 23-29 Ağustos tarihleri arasında Fuar Göl Gazinosu'nda gerçekleşecek Nostaljik Fuar Gazinosu'nun assolist'i bu yıl Neşe Karaböcek olacak. Yaşamını ABD'de sürdüren şarkıcı yirmi yıl sonra ilk kez sahneye çıkacak. Fatih Mühürdar'ın sunuculuğu üstlendiği Fuar Gazinosu'nda Ümit Besen, Seyyal Taner, Mustafa Keser ve Nurhan Damcıoğlu sahne alacak. Ünlü sanatçılar fuar ziyaretçilerini şarkı, türkü ve eğlenceye doyuracak. Nostaljik Fuar Gazinosu'na giriş ücreti 20 YTL olacak.

Sinema yıldızları fuarda

İEF kapsamındaki sekinci Sinema Burada Festivali'nde bu yıl tema “Başkaldırı İEF”de olacak. 27-31 Ağustos 2008 tarihleri arasında düzenlenecek festival kapsamında, sinemanın isyan filmlerinden oluşturulmuş bir seçki gösterilecek. Yılmaz Güney'in Sürü ve Umut filmleriyle açılışı gerçekleşecek festivalde, Türk ve yabancı filmlerin gösterimi yapılacak. Festivalin bu yılki onur konukları ise 1964'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, ‘Ağaçlar Ayakta Ölür’ filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan İzzet Günay ile 1978'de ‘Maden’, 1984'de ‘Bir Yudum Sevgi’ filmleriyle en iyi kadın oyuncu, 2004'de 'yaşam boyu onur ödülü' ile altın portakalı 3 kez alan Hale Soygazi olacak.

Bayülgen sergisi; plaj voleybolu 

İEF'de ziyaretcilerin ilgisini çeken etkinlerin başında plaj voleybolu turnuvası yeralacak. ABD, Arnavutluk, Estonya, İsveç, Moldova, Romanya, Rusya, Türkiye'den 32 bayan sporcunun katılacağı beach volley (plaj voleybolu) turnuvası renk katacak. Okan Bayülgen'in ‘Çünkü Gördüğüm En Güzel Kız Sensin’ adını taşıyan fotoğraf sergisi de İEF'de açılacak. Çok yönlü kimliğiyle tanınan Okan Bayülgen, 77'nci İzmir Enternasyonal Fuarı'na ünlü-ünsüz kadınların günlük hallerini yansıttığı ‘Çünkü Gördüğüm En Güzel Kız Sensin’ fotoğraf sergisiyle katılacak. Fuar'da ayrıca grafik karikatür anlayışını Türkiye'ye getiren ilk isim, Türk Karikatürü'nün büyük ustalarından Turhan Selçuk, ‘Önce Çizgi Vardı’ karikatür sergisiyle yeralacak. Turhan Selçuk Karikatür Sergisi fuar müddetince Doğaltaş Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

İzmir dans edecek

İEF ve fuar kapsamında düzenlenecek Uluslararası Kültürpark Festivali, 2008 Türkiye Salsa Şampiyonası'na evsahipliği yapacak. Şampiyonaya 300 dansçı katılacak.Türkiye Dans Sporları Federasyonu'nun izni, İzmir Dance Floor- Dans Okulu katkıları ve İZFAŞ sponsorluğunda gerçekleşmesi planlanan şampiyonada 150 çift salsa dansı yapacak.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-gercekten-enternasyonal_63289.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!