Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir Kent Arşivi ve Müzesi Açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, tarihi itfaiye binasının restore edilmesiyle oluşturulan İzmir Kent Arşivi ve Müzesi (İKEMA) düzenlenen tör

NTV-MSNBC
İzmir Kent Arşivi ve Müzesi Açıldı

b>İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, tarihi itfaiye binasının restore edilmesiyle oluşturulan İzmir Kent Arşivi ve Müzesi (İKEMA) düzenlenen törenle açıldı.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, törende, İzmir’in belleğinin sabit ve somut bir yerde toplandığını belirtti.

Geçmişini bilmeyen toplumların, geleceğini göremeyeceğini ifade eden Göksu, “Tarihi, kültürü ve ticareti zengin bir milletiz. Bu mirasın korunduğu mekanı korumak, İzmir’de doğan ve doyan herkesin görevidir” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, müzenin, İzmir’in kültür yaşamında önemli bir boşluğu doldurduğuna işaret ederek, kent belleği ve tarihine kentlilik bilinciyle sahip çıkmaya devam edeceklerini bildirdi.
Piriştina, müze bölümünde, Milli Kütüphane’deki süreli yayınların saklanacağını dile getirdi. İKEMA Müdürü Fikret Yılmaz ise İzmir Kent Arşivi ve Müzesi’nin dünyanın teknik altyapısı en yüksek kütüphanesi olduğunu söyledi. Son model cihazların kullanıldığını, dünyada diğer kütüphanelerde kullanılan teknik altyapının eskidiğini belirten Yılmaz, “Dünyada kütüphaneler kurulduktan sonra büyüyor, ancak İKEMA açılmadan önce yaratılıyor. Türkiye’ye ve dünyaya örnek olabilecek bir müze yarattık. Bunun yaşatılması gerekir. Eserlerin arşivlenmesinden sonra 2 yıl içinde, İzmir’in tarihine dünyanın her noktasından bilgisayar sayesinde ulaşılabilecek” diye konuştu.


MÜZEDE NELER BULUNUYOR?
İKEMA’da 5 bin cilt el yazması kitap, Milli Kütüphane arşivindeki 8 bin cilt yeni yazıyla, bin 440 cilt eski yazıyla yazılmış gazete, filme ve CD’ye aktarılıyor. Eski yazılı gazete arşivlerinin CD’ye aktarılması 3 ayda tamamlanacak. Diğer gazete ve kitap arşivlerinin filmlerinin çekimi ve arşivlenmesi de 2 yılda bitirilecek. 80 kişilik bilgisayarlarla donatılmış toplantı salonu sayesinde, dünyayla internet ortamında iletişim sağlanacak ve İzmir’in tarihi, araştırmacılara açılacak.
Müzenin birinci katında ise sergi salonu, küçük drama salonu ve video odaları yer alıyor.
İKEMA’nın açılışına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve sanatçı Metin Akpınar da katıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-kent-arsivi-ve-muzesi-acildi_8551.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!