Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir Kent Tarihi Yaşatılacak

Türkiye'nin ilk kent müzesi ve arşivi 3 Ocak'ta İzmir'de hizmete girecek. Müzede ilk planda Osmanlı dönemine ait 1800 mahkeme tutanağı ile eski

Yeni Asır
İzmir Kent Tarihi Yaşatılacak

b>Türkiye'nin ilk kent müzesi ve arşivi 3 Ocak'ta İzmir'de hizmete girecek. Müzede ilk planda Osmanlı dönemine ait 1800 mahkeme tutanağı ile eski İzmir'i anlatan 2 bine yakın fotoğraf sergilenecek. Geçmişle bugünü buluşturacak İKEMA'ya İzmir'in ve Ege'nin asırlık çınarı YENİ ASIR da katkı koyacak. Müze içinde oluşturulan "Cumhuriyetin ilanı ve kutlamalar" adlı bölümde; Cumhuriyet'in kuruluşunun 10. yıldönümünde YENİ ASIR'ın yayınladığı özel Cumhuriyet ekiyle, gazetenin o günkü sayısının birinci sayfası 'poster' olarak ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

5 bin yıllık tarih
İzmir'in simgeleri arasında yer alan eski itfaiye binasında hayata geçirilecek olan İzmir Kent Müzesi ve Arşivi'nde (İKEMA) İzmir'in 5 bin yıllık geçmişi kalıcı sergi ile ziyaretçilere anlatılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, "İzmirliler kentleriyle ilgili aradıkları her türlü detayı burada bulabilecekler. Burada açılacak sergilerle geçmiş günümüze taşınacak. Araştırmacılar İzmir ile ilgili aradıkları her türlü bilgiyi tek bir merkezde bulma imkanına kavuşacaklar. Elinde İzmir ile ilgili bilgi, belge ve resim bulunan herkesi bu müzeye katkı koymaya çağırıyoruz" dedi.

İzmir yemekleri
Restorasyon projesi kapsamında 3 bin 592 metrekare arazi üzerine 1024 metrekare kullanım alanı bulunan 3 katlı binanın zemin katı müze ve sergi alanı olarak kullanılacak. Sergi alanının arkası da depo olarak düzenlenecek. Binanın birinci katında 6 çalışma odası, tuvaletler, toplantı odası ve kitap deposu bulunacak. Binanın arka kısmında bulunan iç bahçe İzmir Yemekleri Lokantası olarak düzenlenecek. Bu bölümde mutfak, depo ve açık servis alanı bulunacak.

MÜZE MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. YETKİN
Kentin tüm değerleri burada
Kent Müzesi Müdürü Yrd. Doç Sabri Yetkin de müzenin, yarının kentlilerinin yetiştirilmesinde büyük önem taşıyacağını belirtirken şunları söyledi:
"Müze kentli kuşağın oluşturulmasında çok önemli bir eğitim merkezi olacak. Kentin en önemli prestij kurumu olurken, yurt içi ve dışında çok önemll bir rol üstlenecek. Her yaştan kentlinin kendinden ya da ailesinden bir şeyler bulabileceği, anılarını tazeleyebileceği ve kentin görsel geçmişini anımsayacağı bir mekan işlevi üstlenecek."
Yrd. Doç. Fikret Yılmaz da müzenin fiilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de arşivi olacağını söyledi.

ONARIM İÇİN BÜYÜKŞEHİR 700 MİLYAR HARCADI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, 1929-1932 yılları arasında dönemin mimari özelliğini taşıyan ilk betonerme yapı olarak inşaa edilen eski İtfaiye binasının, 1975 ve 1985 yıllarında iki kez onarım gördüğünü belirtti. Piriştina, binanın kolon ve kirişlerin güçlendirmesi için 700 milyar lira harcandığını söyledi.

1440 cilt eski yazı, gazete, 5 bin elyazması
Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandıracağı müzede 1930'lardan bugüne mevcut meclis karar defterleri de saklanacak. Milli Kütüphane eserlerinden oluşan 1890'lardan başlayan İzmir'in yerel basınına ait 1440 cilt eski yazı gazete ile 5 bin cilt el yazması eser uygun ortamlarda korunmaya alınacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-kent-tarihi-yasatilacak_7672.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!