Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'e Barcelona ve Hamburg Modeli

İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Üyesi Akın Kazançoğlu, İzmir'in kent yenileme projeleri yaparak fark yaratan İspanya'nın Barcelona ve Almanya'nın Hamburg kentlerini model alması gerektiğini söyledi. Kazançoğlu, "Bu iki kent 100 yıl sırtını döndüğü liman bölgesine kucak açıp, ölü kent merkezini

Yeni Asır Gazetesi
İzmir'e Barcelona ve Hamburg Modeli

İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Üyesi Akın Kazançoğlu, İzmir'in kent yenileme projeleri yaparak fark yaratan İspanya'nın Barcelona ve Almanya'nın Hamburg kentlerini model alması gerektiğini söyledi. Kazançoğlu, "Bu iki kent 100 yıl sırtını döndüğü liman bölgesine kucak açıp, ölü kent merkezini canlandırdı. İzmir de liman arkası projesiyle bir an önce kucaklaşarak, kentsel dönüşüm projelerini uygulamak zorunda" dedi.

Kamusal alan

Bu bölgede kamusal açık alanlar yaratılarak İzmirlilerin kullanımına açılmasını öneren Kazançoğlu, işlevini yitirmiş depo ve fabrika alanlarının işyeri, büro, konut, kültür, eğlence, turizm ve ticari işlevleri kapsayan ekonomik aktivite alanları haline dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Kazançoğlu, "Günümüzde kentler bir tür yarış içine girdi. Bu yenileme ve canlanma, kentleri ön plana çıkartıyor. Yeniden dönüşüm, yeni kentsel projelerle bu hareketi yaratarak, işlevini yitirmiş ve dönüşmesi gereken mekanlara yöneldi. Kentte planlama ve projelendirme ilişkileri aşamasında yeni mimari projeler yaşama geçirilmeye başlandı" diye konuştu.

Dönüşüm projesi

Kent yenileme projelerine bakıldığında, Avrupa'da Barcelona ve Hamburg'un öne çıktığını ifade eden Kazançoğlu, şöyle konuştu: "Barcelona ve Hamburg, 100 yıldır sırtını döndüğü liman bölgesine kucak açıp, ölü kent merkezlerini canlandırdı. İzmir'de de buna paralel olarak örneğin liman arkası projesiyle bir an önce kucaklaşılarak, kentsel dönüşüm projelerini uygulamak zorundayız. Buradaki uygulamalarla ülkemizin ve İzmir'in başarılı mimarları ile dünya çapındaki yıldız mimarlar bir araya getirilerek, yarışılan projeler üretilmeli. Şehrimizin genç ve yetenekli mimarları burada uygulama olanağı bulabilir. Bu fırsatlar verildiğinde kendilerini yarattığı eserlerle dünya platformuna taşıyabilirler. Bu yeni kentsel projelerin arka planları da çok güçlü bir sosyal dokuyu öne çıkartacak. Mekan değiştiği gibi kentsel yaşamda da kalite artmalı. Kenti sağlıklaştırma yanında, dokuya ruhunu ve kimliğini veren sosyal çevre, yeni oluşumlarla dışlanmamalı. Dönüşüm alanları, global dünyanın yeni yarış alanları olmalı".

Birbirimizi engellemeyelim

İTO Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, İzmir'in Barcelona, Hamburg gibi kentlerle yarışmak için kaliteli, kullanışlı, insanca, paylaşmacı, korumacı ve çevre dostu yerleşimleri yaratmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Kazançoğlu, "İzmirliler olarak bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte tüm yeteneklerimizi ortaya koymak, birbirimizi engellememek zorundayız. Bu yarışta öne geçen kentler sadece kentlerine nitelikli yaşam alanları kazandırmayacak, aynı zamanda ekonomik alanda da kalkınmayı sağlayacaktır" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmire-barcelona-ve-hamburg-modeli-_74746.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!