Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'e Süper Bir Devlet Tiyatrosu

Cumhuriyet tarihinin ilk mimarlık örneklerinden biri olan İzmir Devlet Tiyatrosu’nda, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı.

Hürriyet Gazetesi
İzmir'e Süper Bir Devlet Tiyatrosu

Cumhuriyet tarihinin ilk mimarlık örneklerinden biri olan İzmir Devlet Tiyatrosu’nda, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı.

1925 Yılında mimari projesini Necmeddin Emre’nin yaptığı bina kurulduğu ilk yıllarda Türk Ocağı ve Halkevi işlevi görmükten sonra 1957 yılında Devlet Tiyatrosu olarak hizmete başladı. Kubbesi, geniş saçakları, cephe karakteri, kemerli pencereleri olan yapının özgün şekli, zamanla yapılan müdahaleler sonrasında değiştirildi.

İzmir Devlet Tiyatrosu’nun restorasyonunu gerçekleştiren Uslular İnşaat Şirketi’nin restorasyon uzmanı Yüksek Mimar Gözde Uslu, restorasyon projesi doğrultusunda özgün mekansal kurgu ve mekansal kaliteyi tekrar kazandırmak amaçlı çalışmalara başladıklarını belirterek, "İzmir Devlet Tiyatrosu sahnesinde bilimsel bir restorasyon uygulaması yapıyoruz. Sadece formu değil, özgün malzeme ve detayları da korumak ve sağlamlaştırmak ana ilkelerimizden biri. Dış cephede ve iç mekan da yapılan boya raspaları sonrası, dış cephenin özgününde sarı renkte olduğunu saptadık. Fuayede 14 kat boya söktük ve yapıldığı dönemki özgün renklerini ve filetoları yakaladık. Duvarlarda tavandan 15 santim aşağıda çivit mavi ve siyah yatay bordürler, dikey filetolara dış cephede ve iç mekanlarda laboratuvar analizleri sonucu elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanan harç ile sıva imalatlarını yaptık" dedi.

Aralık’ta bitecek

Uslu, yapının bodrum katının kullanılabilir hale getirilmesi için, tavan yüksekliğini artırdıklarını kaydederek, "Döşeme taban kotunu 50 santim aşağı indirdik. Deniz seviyesinin altına indik ve suyun drenajında da başarılı olduk. Kullanılmayan mekanları kullanılabilir, doğal havalandırma ve gün ışığını alan mekanlar haline getirdik. Kulislerde ise mekansal kalite hiç yoktu. Buranın da düzenlenebilmesi için sonradan yapılan sahne ve bu kısım tamamen söküldü. Taşıyıcıları ana yapıdan tamamen bağımsız bir kulis, sahne ve sahne sistemi imalatına başladık. Restorasyon çalışmalarını Aralık sonuna kadar bitirmeyi hedefledik" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmire-super-bir-devlet-tiyatrosu_72259.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!