Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'i Kültürle Dönüştürmek

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz haftasonu bir “Kültür Çalıştayı” düzenleyerek, “İzmir’i uluslararası bir kültür, sanat ve tasarım metropolü hâline getirmeyi amaçlayan, katılımı ve yönetişimi gözeten” bir projenin ilk adımını attığını ilan etti. Bu amaçla İzmir’den ve İzmir dışından 100’den fazla kültür yöneticisi, tasarımcı, sanatçı

Radikal İKİ
İzmir'i Kültürle Dönüştürmek

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz haftasonu bir “Kültür Çalıştayı” düzenleyerek, “İzmir’i uluslararası bir kültür, sanat ve tasarım metropolü hâline getirmeyi amaçlayan, katılımı ve yönetişimi gözeten” bir projenin ilk adımını attığını ilan etti. Bu amaçla İzmir’den ve İzmir dışından 100’den fazla kültür yöneticisi, tasarımcı, sanatçı çalıştaya davet edilerek İzmir’in Akdeniz’de Barselona, Marsilya, Venedik, Roma, Atina, Selanik, İskenderiye, Beyrut gibi kentlerle nasıl işbirliği yapabileceği, nasıl ortak projeler geliştirebileceği tartışıldı.
İzmir’in bir metropol olarak gelişmeye yönelik birçok avantajı olsa da son zamanlarda İstanbul ve Ankara karşısında bu özellikleri arka planda kalmış durumda. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibi, bu durumun farkında. Özellikle siyasetin kentler üzerinden yeniden yapılanmakta olduğunun ve kültürün günümüzde eskisinden farklı bir rol oynadığının bilincinde.

Toplantı, İstanbul’da koruyamadığımız gaz fabrikalarının bir eşi olan, restore edilerek, bir kültür ve sanatsal etkinlik merkezine dönüştürülmüş Gazhane binasında yapıldı. Toplantıyı Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte İlhan Tekeli ve Serhan Ada yönettiler. Toplantıda ilk dikkatimi çekenler şunlardı: Benzerini İstanbul’da görmediğim ölçekte bir katılım vardı. Toplantı öncesinde İzmir’in kent yönetiminin yapılanması, kültür kurumları, üniversiteleri ve halkın sanatsal etkinliklere erişimini de irdeleyen, çoğu yerde eksikliklerin ve nelere ihtiyaç duyulduğunu da özetleyen bir rapor dağıtılarak, katılımcılar bilgilendirildi. Doğrusu ilk defa bir kent yönetiminin kuşe kağıda basılmış “çalıştık, yaptık, verdik” diyen basmakalıp böbürlenme broşürlerinden farklı, kentin durumunu, gelişmeleri analiz eden bir rapor gördüm.

Başarılı ve güleryüzlü bir buluşma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bizim bildiğimiz politikacılara benzemiyor. Toplantının açılışını yapıp sonra alışılageldiği biçimde “çok yoğun gündemi nedeniyle” başka programlara koşmadı. İlk dakikasından son dakikasına kadar bütün konuşmaları, tartışmaları izledi. Her fırsatta mikrofonu alıp kendisini öne çıkarmadı. Gene “neler neler yaptık” diyen bir beylik açılış konuşması yapmak yerine kendisini katılımcılar konumuna yerleştiren bir biçimde fikirlerini sergiledi. Üstelik de toplantıda alışageldiğimiz lacivert elbiseli, yalnızca erkeklerden oluşan ağır bürokratlar da yoktu. Gözüm onları bir yerlerde ararken belediyenin bu çalıştayını düzenleyen üst düzey yöneticilerinin iki kadın olduğunu fark ettim. Onlar da bildiğimiz kadın bürokratlara benzemiyorlardı. Ayrıca bu devasa çalışmada -nasıl İstanbul Bienali’ni İKSV’de genç bir kadro düzenliyorsa aynen öyle- gönüllü gençler görev almıştı. Öyle olduğu için de mükemmel bir organizasyon yapılmıştı. Neredeyse katılımcıların her biri ayrı ayrı yerlerden gelmelerine rağmen, 100’den fazla kişiyle ayrı ayrı temas kurulmuştu, büyük bir rahatlık içinde toplantı mekânlarına ulaştırılmışlardı. Yoğun bir gündem olmasına rağmen, başarılı bir organizasyon ve renkli aralıklarla bütün katılımcılar keyifle toplantıları izlediler.

Çalıştaydan ne çıktı?

Çalıştay gruplarında çok ayrıntılı tartışmalar yaşandı. Farklı görüşlerden, uğraş alanlarından kişiler biraraya getirildi. Birkaç ortak konuya değineyim: Önemli meselelerinden biri kamusal bir işlev olarak kültürün günümüzdeki yeni rolüne yapılan atıflardı. Tasarlama, biçimlendirme düşlerinin itirazlarla karşılaştığı günümüzde, kamunun kültüre bakışının da değiştiği gözlemlendi. Kamunun neredeyse kültürü özel alana havale ettiği ancak bu gelişmenin nasıl sorunlar yarattığına dikkat çekildi. Bu gelişmenin hem de çok tehlikeli olabileceği söylendi, kamunun kültür ve sanat alanından çekilmesi ve bu alanın özel aktörler tarafından doldurulması açısından. Çünkü bu durumda sanatın seçkinlerin, zenginlerin bir ayrıcalığı haline geleceği veya kitleleri de pespaye ürünleri tüketmeye yönlendireceği, ayrıca kamunun rolünü yeniden değerlendirmek için bir fırsat sunduğuna işaret edildi. İzmirliler durumun farkındaydılar. İzmir Fuarı’nın geçirdiği dönüşüm örnek gösterildi. Fuar alanının yeniden biçimlenmesinde kültür eskisinden farklı bir rol oynayabilir mi, kampüsleşme projesi nasıl sakıncalar yaratabilir, bunlar tartışıldı.

Sorunu tartışmak için iyi bir karışım

Çalıştay, kültürün özel alana sıkışmasına karşı neler yapılabileceğini ele aldı. Yerel yönetimin bütünlük sağlayarak, yani katılımla konuya ilişkin bir politika geliştirerek, merkezi ve yerel otoriteler ile birlikte hareket etmesinin yolları tartışıldı. Çalıştayın katılımcıları arasında çok farklı gruplar vardı: Sanatçılar, işadamları, sponsorlar, kültür yöneticileri... Doğrusu bu sorunu tartışmak için çok iyi bir karışımdı.

Kültür insanları ile kamunun ilişkisi irdelendi. Kültür insanlarının yalnızca çalışmaları planlarken, danışmanlık yaparak değil, kamu yönetimlerinin uygulamalarda kültür aktörleri ile işbirliği yapması, alıştığımız gibi organizasyon şirketlerine, kâr amaçlı hizmet üreticilerine değil, uzman kuruluşlara iş devretmesi gerektiği söylendi. Neyin iyi sonuç verdiği, neyin çalışmadığı gözler önüne serildi. Belediye yöneticileri yaptıkları kültür merkezleri ile böbürlenmek yerine, icraatlarının kültür insanları ile birlikte sorgulanmasını istediler. Eleştirileri ilgiyle dinlediler. Sanatın ne sunulursa tüketmek zorundasınız mantığı ile üretilmesini değil, katılımla geliştirilmesi ele alındı. Kamunun çoğulculuğu gözetmek için arayüzler oluşturmasına işaret edildi. Çalıştay’ı düzenleyen bu gönüllü genç ekibi kutluyorum. Darısı başka kentlerin başına.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmiri-kulturle-donusturmek_73962.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!