Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir'in Sanat Mabedi

İzmir'in yıllardır özlemle beklediği Ahmed Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi önceki gün kapılarını açtı. Gündüz ve gece iki farklı görüntüsüyle İzmirliler'i büyüleyen merkez, mimarisi, akustiği ve konforuyla ülkenin en önemli sanat merkezlerinden oldu. İngiltere ve Avusturya'daki opera binalarından esinlenerek tüm alt yapısı benzersiz bir biçimde

Yeni Asır Gazetesi
1 İzmir'in Sanat Mabedi

İzmir'in yıllardır özlemle beklediği Ahmed Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi önceki gün kapılarını açtı. Gündüz ve gece iki farklı görüntüsüyle İzmirliler'i büyüleyen merkez, mimarisi, akustiği ve konforuyla ülkenin en önemli sanat merkezlerinden oldu. İngiltere ve Avusturya'daki opera binalarından esinlenerek tüm alt yapısı benzersiz bir biçimde hazırlanan merkezde, birbirinden önemli konserlerin takvimleri de hazırlanmaya başladı.

6 yıl gecikmeyle

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın İzmir'e yakışır kültür merkezi oluşturmak için 2001 yılında düzenlediği Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi uygulama projesi Yarışmasını Tevfik Tozkoparan'ın hazırladığı proje kazanmıştı. Merkezin yapımına geçmek için 3 kez ihaleye çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği ihaleyi Kamu İhale Kurumu iptal edince inşaat 6 yıl gecikmeli başladı. 2007 yılının başında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın katıldığı törenle temeli atılan merkez, 1.5 yılda 37 milyon YTL'ye tamamlandı.

'Kent Meydanı' ve 'Kültür Platformu' da bulunuyor

Güzelyalı'da mezbelelik halde bulunan eski troleybüs garajının 29 bin metrekarelik alanında inşaa edilen sanat merkezi, bu alanda Türkiye'nin örnek projelerinden biri oldu. Sanat merkezinin yapılacağı alanı iki etap halinde ele alıp ilk etapta SİT kapsamındaki 19. yüzyıldan kalma tescilli yapıları ve tarihi duvarları aslına uygun olarak restore eden büyükşehir belediyesi, ardından da sanat merkezinin yer alacağı asıl inşaatları tamamladı. Sanat etkinliğine gelenlerin sıkıntı yaşamaması için yer altına 300 araçlık otopark kurulan Ahmed Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi, 'Kent Meydanı', 'Kültür Platformu' ve 'Sanat Merkezi' olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Mithatpaşa Caddesi'nden girilen geniş bir geçit mekanı ile girilen alan Kent meydanı olarak adlandırıldı.

3 ayrı bölüm, 3 ayrı aktivite

Kent Meydanı'nda sanat merkezindeki etkinliklerin duyuru ve afişlerinin yer aldığı estetik ögelerle zenginleştirilmiş canlı aktivite merkezi bulunuyor. Müzik kütüphanesi olarak kullanılacak olan bahçedeki tarihi binada, aynı zamanda kitap, CD ve bilet satışı da yapılacak. Kültür Platformu bölümünde ise 120 kişilik açık hava sineması, 100 kişilik açık hava tiyatrosu, açık sergi alanları ve yeşil alanlar bulunuyor. Sanat merkezinde ise çeşitli konser ve konferansların düzenenebileceği 1200 kişilik bir salon yer alıyor.

Asansörle sahneye gelen orkestra

Sahnede özel olarak oluşturulan asansör sistemi sayesinde orkestra aşağıda yerlerine yerleştikten sonra asansörlü sistemle sahneye çıkıyor. Binada ayrıca 250 kişilik resital ve oda müziğine uygun ikinci bir salon, geniş sergi alanları ve 50'şer kişilik 4 toplantı salonu yer alıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-sanat-mabedi_65416.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • İzmirin çağdaş insanlarına yakışır sanat merkezi için Teşekkurler Piriştina. huzur içinde yat. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!