Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmirli, Heykelleri Rahat Bırakmıyor

Kente kimlik kazandıran heykellere zarar veren kimliği belirsiz kişiler, bir kısmını da yerinden söküp çalıyor. Sokak sakini Doç. Bircan, "Paris'te de insanlar eğleniyor, alkol alıyor, ancak vandalizm yaşanmıyor" diyor.

Milliyet Gazetesi/Mustafa OĞUZ
İzmirli, Heykelleri Rahat Bırakmıyor

ültür ve sanat kenti olmaya aday İzmir'de heykellere yönelik saldırıların artması, bu hedefe ulaşmanın zor olduğunu da ortaya koydu. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında dışişleri bakanı olan daha sonra da başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Prof. Dr. Turan Güneş'in Alsancak Talatpaşa Caddesi'nde, polis noktasına sadece 30 metre uzaklıktaki bronz büstü geçen hafta çalındı.

Buca'da da Erdem Caddesi üzerinde bulunan ve bir zamanlar ilçenin geçimini üzüm bağlarından sağladığını omzunda üzüm sepeti taşıyarak simgeleyen kadın heykeli, yılbaşı gecesi parçalandı. Alçıdan yapılan heykelin kolunu ve sepetini kıran kişi ya da kişiler, heykeli aydınlatan projektöre de zarar verdi.

Kentin simgesi
Heykelin karşısındaki Yamanlar Kahvehanesi'ni işleten Hasan Elibol, "Erdem Caddesi dediğimizde kimse anlamıyor, ancak kadın heykeli diye tarif ettiğimizde herkes eliyle koymuş gibi buluyordu. Bu heykeller artık kentin simgesi oldu. Bunu parçalayanlar vatan haini. Kınıyorum, ayıplıyorum" dedi.
Buca'da sepet içinde üzümlerin taşındığını gösteren eşek heykeli de kuyruğu koparılarak üzerindeki heybeler çalınınca belediye tarafından kaldırıldı.
Sokak sakinlerinden Doç. Dr. Bülent Bircan, bu saldırının sahipsizlikten kaynaklandığını savunarak şunları söyledi:

Güvenlik sorunu var
"Konak Belediyesi'ne güvenlik sorunumuzu defalarca ilettik, ancak sonuç alamadık. Bu bölgede barlar var. Alkol sınırını aşan bazı kişiler, içindeki öfkeyi heykellere zarar vererek dindirmeye çalışıyor. Kimileri bronz heykelleri çalıp hurdacıya satarak para kazanıyor. Sadece heykeller değil, bu sokağın rögar kapakları bile çalınıyor.
Paris'te de insanlar eğleniyor, sokakta alkol alıyor, ancak vandalizm yaşanmıyor. Sokağın güvenliğini kendi olanaklarımızla sağlamak için özel güvenlik şirketiyle anlaştık. Aksi takdirde burada yaşamak ve çocuk yetiştirmek imkânsız."

Mozart'a rujlu işkence!
Cumbalı taş evleriyle kentin tarihi dokusunu yansıtan Alsancak'taki Muzaffer İzgü Sokak'ta Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, enstrüman çalan ünlü müzisyenlerin bronz heykellerini yaptı. Ancak 200 metre uzunluktaki sokağa konan üç heykelden biri yerinden sökülüp çalınırken, keman çalan Mozart heykelinin de kolu ve kemanı kesildi. Heykele saldıranlar dudaklarına da kırmızı ruj sürüp boyayla figürler yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirli-heykelleri-rahat-birakmiyor_50728.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!