Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Japonya’da Tsunami Korkusu

Bilim adamaları ülkenin güneydoğu kıyısında dev tsunami dalgalarına yol açabilecek yeni bir fay hattı tespit etiler. Japonya’nın güneydoğu kıy

NTV-MSNBC



b>Bilim adamaları ülkenin güneydoğu kıyısında dev tsunami dalgalarına yol açabilecek yeni bir fay hattı tespit etiler.
Japonya’nın güneydoğu kıyısında yeni keşfedilen fay hattının 1944 yılında ülkeyi 8.1 şiddetinde sarsan depreme neden olan fay olduğu tahmin ediliyor.
Japonya Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Merkezi’nde görevli Jin - Oh Park ve meslektaşları fay hattında meydana gelecek bir depremin Japonya kıyılarında kurulu kentleri tehdit edeceğini belirtiyorlar.
Fay hattının Japon kıyılarına oldukça yakın olması, olası bir depremde tsunami dalgalarının karaya dakikalar içerisinde ulşacağı anlamına geliyor.

DENİZ TABAKALARI KARŞILAŞIYOR
Fay hattı Filipin Denizi platosunun Avrasya platosunun altına girdiği noktaya rastlıyor ve Japonya kıyılarından sadece onlarca kilometre uzakta. Fay hattının kıyıya çok yakın olmasının ve Japon halkının pek çoğunun kıyı kentlerinde yaşıyor olması, olası bir tsunami tehdidi durumunda tahliye işlemlerinin bir kaç dakika içinde gerçekleştirilmesini gerektiriyor.
Fayın yapısı daha önce gerçekleştirilen sismik araştırmalarda bulunmasına engel olurken, uzmanlar deniz altı faylarının tespit edilmesinin oldukça zor olduğunu ve bilim dünyasının halen okyanus dibi araştırmalarında yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtiyorlar.

FELAKET BİLANÇOLARI
Jin - Oh Park ve meslektaşları buldukları fay hattının 1944 yılında ülkeyi 8.1 şiddetinde sarsan deprem ve bundan 2 yıl sonra meydana gelen 8.3 şiddetindeki diğer bir depremin de nedeni olmuş olabileceğini savunuyorlar. Bilim adamaları bulunan fayın özelliklerini taşıyan bölgelerde her 100 ila 200 yıl arasında çok büyük depremlerin meydana geldiği uyarısında bulunuyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/japonyada-tsunami-korkusu_1440.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!