Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

"Ben Şu Anla İlgileniyorum"

Jean Nouvel'den "Vision Machine"

"New York’ta böyle bir bina yapılmadı" diyor Jean Nouvel’in basın sözcüsü, Fransız mimarın New York Batı Yakası’ndaki 19. Cadde üzerinde inşaatına başladığı yeni binasından bahsederken. Richard Rogers’ın 2007 Pritzker Ödülü’nü aldığı gün, daha önce birkaç defa aynı ödüle aday gösterilen ama alamayan Jean Nouvel New York'taki yeni apartmanının ilk

yapi.com.tr



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\53212.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>
"New York’ta böyle bir bina yapılmadı" diyor Jean Nouvel’in basın sözcüsü, Fransız mimarın New York Batı Yakası’ndaki 19. Cadde üzerinde inşaatına başladığı yeni binasından bahsederken. Richard Rogers’ın 2007 Pritzker Ödülü’nü aldığı gün, daha önce birkaç defa aynı ödüle aday gösterilen ama alamayan Jean Nouvel, New York'taki yeni apartmanının ilk illüstrasyonunlarını basına dağıttı. Nouvel, şehir ve Hudson Nehri manzarasına sahip bu apartmana "Vision Machine" adını vermiş.




"Kırılganlık, titreşimler, ışık, şeffaflık ve doku üzerinde oynamayı çok seviyorum. Genellikle, eleştirmenler benim binamı hiç görmeseler bile tanırlar" diyen Jean Nouvel'in Manhattan'ın batı yakasında tasarladığı bina, tasarım tutkusunun buram buram hissedildiği Batı Chelsea’deki kentsel dönüşüm projesiyle şehre kazandırılan High Line bölgesinde yer alıyor.













Nouvel , 23 katlı gökdelenin ön cephesini kaplamak için 1700 adet değişik boyuttaki cam parçasından oluşan bir perde yaratmış. Soyut sanatın öncülerinden kübist ressam Mondrian'ın tablolarını andıran bu cam mozaik görüntüsü, nehir kenarında yer alan binanın ilk bakışta en çarpıcı gelen yönü olarak göze çarpıyor. Şeffaflığı ve değişik açılardan gelen yansımalarla sarmaşık izlenimi veren panel gün ışığının değişimine uygun olarak sayısız ışık oyunu sunuyor. İç mekanlarda ise, tasarımı yine Jean Nouvel tarafından yapılan mekanik gölgelikler ile ev sahiplerinin doğal ışığı istedikleri gibi kontrol etmeleri sağlanıyor.





Sokağın dönemecine uyum sağlayarak köşenin şeklini alan bina 72 dairesiyle güney ve batı cephelere hakim bir görüşe sahip. Binanın kuzey cephesinde yer alan transparan ve ışıklı asansörler ile içeridekilere inip çıkarken şehri seyretme, dışarıdakilere ise asansör hareket ettikçe yanıp sönen ışıklarını görebilme imkanı veriyor.






İç mekanlarda, renk kullanımına önem verilmiş, katlarda Venedik mozaiği ve plaster duvarlar kullanılmış. Geniş kapılı dairelerde esnek kullanım amaçlanmış. Stüdyo, iki veya üç odalı dairelerin dışına 5 adet de çatı katı dairesi bulunuyor. Binanın en üst katında teraslı bir müstakil alan mevcut.


Nouvel'in bu aynalı, bol ışıklı, manzara makinesi aynı zamanda Batı Chelsea'nın yaşadığı dönüşüm sürecine de ayna tutacağa benziyor.


Kaynak: http://www.nymag.com

http://www.yapi.com.tr/haberler/jean-nouvelden-vision-machine_53212.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!