Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaçak Yapıda Ayrımcılık

İBB'nin kaçak olduğu iddiasıyla eğitim yılının başlamasına kısa bir süre kala sabaha karşı bir operasyonla Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları’nı yıkması, gözleri İstanbul’daki kaçak binalara çevirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kemer Okulları’yla benzer durumdaki tüm binaların yıkılacağını açıklamasına karşın Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB)

Cumhuriyet Gazetesi
Kaçak Yapıda Ayrımcılık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kaçak olduğu iddiasıyla eğitim yılının başlamasına kısa bir süre kala sabaha karşı bir operasyonla Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları’nı yıkması, gözleri İstanbul’daki kaçak binalara çevirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kemer Okulları’yla benzer durumdaki tüm binaların yıkılacağını açıklamasına karşın Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı 1665 kaçak okul, binlerce kaçak Kuran kursu, öğrenci yurdu ve konut hakkında hiçbir girişimde bulunmadı.

Kamu binalarının dahi kaçak olduğu bilinen Samandıra ve Sultanbeyli ilçeleri görmezden gelinirken, mahkeme kararlarıyla kaçak oldukları tespit edilen lüks konutlar ile cemaatlere ait kaçak Kuran kurslarına altyapı hizmeti götürülmesi dikkat çekiyor. Yeni açılan okulların dışında MEB’e bağlı okulların neredeyse tamamı plansız yerlere yapıldığı için kaçak durumda bulunuyor. İstanbul’da MEB’e bağlı 1850 okuldan yalnızca 185’i yasal. Okulların yarısı ise depreme dayanıklı değil. İBB Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü’nün verilerine göre ihbar edilmiş gecekondu ve kaçak sayısı 278 bin 462 iken kayda alınmamış gecekondu sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Gecekondulaşmanın ilk başladığı Zeytinburnu ilçesinde yaklaşık 90 bin gecekondu bulunuyor. Kayıtlı gecekondu sayısının 10 binin üzerinde olduğu diğer ilçeler arasında Kâğıthane, Gaziosmanpaşa, Beykoz, Maltepe, Sarıyer, Eyüp ve Ümraniye bulunuyor.

İzne gerek bile yok

İhbar ya da yerel belediyelerin incelemeleri sonucu kaçak olduğu tespit edilen yapılar yeni İmar Kanunu’na göre yerel belediyelerce hiçbir izne gerek duyulmadan yıkılabiliyor. Şehir Plancıları Odası ve ilçe belediyelerince 2005’te ortaklaşa yürütülen çalışma verilerine göre ise İstanbul’da yaklaşık 1.2 milyon yapı bulunuyor. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın açıklamalarına göre de kentteki binaların yüzde 70’i kısmen ya da tamamen kaçak sınıfında yer alıyor.

İstanbul’un kaçak bina sıralamasında en üst sırayı, yaklaşık 30 bin bina ile Sultanbeyli alıyor. İlçe ilçe kaçak bina envanterinin çıkarıldığı çalışmaya göre, Esenler’de 11 bin, Gaziosmanpaşa’da 7 bin, Zeytinburnu’nda 2 bin bina kaçak veya ruhsatına aykırı olarak inşa edilirken, Güngören’deki kaçak bina oranı yüzde 70’leri buluyor. Kâğıthane’nin yüzde 70’ini oluşturan kaçak binalar ise imar affı ile yasal hale getirilmişti. Bağcılar’daki kaçak sayısı bilinmezken, Beykoz son yıllarda artan kaçak inşaatlarla sık sık gündeme geliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kacak-yapida-ayrimcilik_72077.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!