Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Kaçak Yapının Verisi Yok'

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'de "kaçak yapı stokunun kayıtlı olduğu bir veri sistemi" ve "DASK poliçe düzenlerken bunu kontrol edebileceği ya da başvurabileceği bir merci" bulunmuyor.

Cumhuriyet Gazetesi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'de "kaçak yapı stokunun kayıtlı olduğu bir veri sistemi" ve "DASK poliçe düzenlerken bunu kontrol edebileceği ya da başvurabileceği bir merci" bulunmuyor.

Serdar, gazetemizde 20 Nisan 2008 tarihinde "Yanlışın faturası yine yurttaşa çıktı" başlığıyla yayımlanan haberin ardından önce yazılı bir açıklama gönderdi. Gazetemizde yayımlanan haber ve Serdar'ın açıklaması; "Hazine arazisi üzerinde oturan yurttaş, olası bir deprem sonrası evinde hasar olduğunda sigortadan para alamayacağını bile bile gidip devlete sigorta parası verir mi" sorusunu gündeme getirdi. Biz de bu konuyla ilgili sorularımızı Serdar'a yönelttik...

- Açıklamanızda diyorsunuz ki "Ülkemizde kaçak yapı stokunun kayıtlı olduğu bir veri sistemi ne yazık ki bulunmamaktadır. Kısacası, DASK olarak poliçe düzenlenirken bunu kontrol edebileceğimiz ve başvurabileceğimiz bir merci de ayrıca bulunmamaktadır..." Peki böyle bir gerçek ortadayken DASK ve aracı sigorta şirketleri neden yurttaştan tapu belgesi istemiyor?

Serdar - Sigortacılığın genel ilkelerine bakıldığında "beyan esasının ve iyi niyet prensiplerinin" tüm dünyada uygulandığını görüyoruz. Bu çerçevede sigortalının kendi mal ve mülkü hakkında en doğru bilgiye sahip olduğu düşünülür ve iyi niyet prensipleri çerçevesinde doğru bilgiyi aktaracağı kabul edilir. Ülke genelinde vatandaşlık numarasının kontrolü gibi, tapu bilgilerinin de kontrol edilebildiği bir veritabanı henüz bulunmadığından (TAKBİS Projesi'nin - Tapu Kadastro Bilgi Sistemi - 2009 yılında devreye alınması bekleniyor) poliçe düzenlenirken alınan tapu bilgilerinin doğruluk kontrolü yapılamamaktadır.

- Ocak 2008 sonu itibarıyla 2 milyon 700 bin konutun zorunlu deprem sigortasının yaptırıldığı biliniyor. Sayın Serdar, insan soramadan edemiyor: Bu rakama ulaşabilmek için mi yurttaştan tapu, belge istenmiyor?

- Ülkemizde konutların yüzde kaçının Hazine arazisi üzerinde olduğu ile ilgili elimizde veri mevcut değildir. Ancak, DASK'ın düzenlemiş olduğu 2. milyon 700 bin adet poliçe içinde bunların çok küçük bir oranda olduğunu tahmin ediyoruz. Bu hususla ilgili şimdiye kadar DASK'a ulaşan talep sayısı 500'ün altındadır. Öte yandan DASK, sağlıklı yapılaşmayı sağlamak amacıyla Hazine arazisi üzerindeki yapıları hariç tutmakta ve hasar ödemelerinde inşaat ruhsatı şartı aramaktadır. Ancak tüm bunlara karşı sizin de sözünü ettiğiniz kaçak yapılaşmanın sorumlusu ve mağduriyetin ana unsurunun DASK primleri olarak ortaya konulması gerçeği yansıtmıyor.

- Sayın Serdar, bundan sonra sigorta şirketleri böyle bir yanlışlığa izin vermemek için "yurttaştan bir kereliğine tapu belgesi isteme" ilkesi getirilemez mi? Böyle bir girişiminiz olamaz mı?

 - Elektronik veri alışverişi olmadan vatandaştan tapu belgesi sorgulamasının yapılması mülk hakkında son durumu yansıtmıyor. Bu durum sigortalı beyanının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkarıyor. Ayrıca ödemeler meydana gelebilecek bir hasar durumunun ardından tapudan tüm kontroller yapılarak gerçekleştiriliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kacak-yapinin-verisi-yok_61300.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!