Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kadıköy-Kartal Metrosu Tamam

Kadıköy - Kartal arasında yapımı başlanan 21.7 kilometrelik metro çalışmasında, tünel kazısı tamamlandı. 1 Kasım itirabiyle 3 bin 729 metrenin rayı da döşendi. Toplam 1.5 milyar dolara mal olacak proje 31 Aralık 2011 tarihinde tamamlandığında, Anadolu yakasının toplu taşıma omurgası da bitmiş olacak.

Gazete Vatan
Kadıköy-Kartal Metrosu Tamam

Fotoğraf: Burak Kara

İstanbul Anadolu yakasının ‘toplu taşıma omurgası’ adı verilen ‘Kadıköy - Kartal’ metro hattının kazım işlemi tamamlandı. 1 Kasım 2010 tarihi itibariyle 2.17 kilometrelik güzergah kazısı yapıldı ve ‘ışık’ göründü. Bir başka ifadeyle Türkiye’de bir defada metro için açılan en uzun metro hattı oldu. 120 metro vagonuyla birlikte toplam 1.5 milyar dolara mal olacak projenin kaba inşaatının yüzde 76’sı tamamlanmış oldu. 31 Aralık 2011 yılına kadar tamamlanacak projede ise sıra ray döşemeye, eloktromekanik hatların çekilmesine ve 16 istasyonun inşaasına geldi.

En hızlı tamamlanan proje

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Müdürü Yalçın Eyigün, projeye 25 Mart 2008’de başlandığını ve 45 ayda bitirelerek bu alanda bir dünya rekoru kıracaklarını söyledi: “En hızlı inşaası tamamlanan proje olacak. Bittiğinde günlük yolcu kapasitesi 1 milyon 260 bin olacak. Ortalama günde 1 milyon yolcunun taşınacağını planlıyoruz. Böylece Kadıköy-Kartal arası 29 dakikaya inecek. Ayrılıkçeşme İstasyonu ile de Marmaray ile bağlantı kurulacak ve Avrupa yakasına geçiş sağlanacak.”

Yenikapı’da fırça

Eyigün’e, 'Bu proje 45 ayda bitecek ancak Yenikapı’da tarihi eserler yüzünden hala inşaat başlamadı. Bazen çalışmalar bu kadar hızlı yürümüyor' deyince tepkisi şöyle oldu: “Orada fırçayla çalışılıyor burada TBM’le (tünel açmak için kullanılan özel cihaz) kazılıyor. Ancak Yenikapa’daki gemilerin de çoğun kaldırıldı ve orada da hızla çalışmalara başlanacak. Şimdiye kadar gemilerin kaldırılması için 45 milyon dolar harcandı. Zaten bizim inşaat hızımızı düşüren 3 etken var. Birincisi tarihi eserler, ikincisi istimlak üçüncüsü ise zemin. Kadıköy-Kartal hattı E5 altından yapıldığı için çok fazla sorun yaşanmıyor”.

Laparaskopi yöntemi

Yalçın Eyigün, metro çalışmalarının E5 hattında yapıldığını ve trafik akışının engellenmesesi için farklı inşaat tekniklerinin kullanıldığını söyledi, “Bizim bir istasyonumuz yaklaşık 8 bin 100 metrekareden oluşacak. Bunların sayısı 16 olacak. Bu istasyonları yapmak izin normalde E5’in kapatılması ya da daraltılması gerekiyor. Ancak biz bunu yapmadık. Çapı 10 metre olan delikler açarak yer altına indik. Bu deliklerden ilerleyerek 8 bin 100 metrekareden oluşan istasyonları kurduk. Bir nevi doktorların ameliyatta kulladıkları laparoskopi tekniğine benzeyen bir sistem uygulandı”.

ETİKETLER: kent ulaşım
http://www.yapi.com.tr/haberler/kadikoy-kartal-metrosu-tamam_83577.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!