Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kadıköy’de Son Salı Pazarı

Müşteri: “Pazar kalkacakmış haftaya?” Pazarcı: “Her söylenene inanmayın siz” Bu diyalog, dün son kez açılan Kadıköy’ün tarihi sembolü Salı Pazarı’nda sıkça duyuldu. Salı Pazarı’nın kaldırılacağı sözünü yıllardır duyduklarını, yeni yer ayarlanmış olsa bile ne Anadolu Yakası Pazarcılar Derneği ne de zabıtanın bir bilgi vermediğini söyleyen

Radikal Gazetesi
Kadıköy’de Son Salı Pazarı

Müşteri: “Pazar kalkacakmış haftaya?” Pazarcı: “Her söylenene inanmayın siz”

Bu diyalog, dün son kez açılan Kadıköy’ün tarihi sembolü Salı Pazarı’nda sıkça duyuldu. Salı Pazarı’nın kaldırılacağı sözünü yıllardır duyduklarını, yeni yer ayarlanmış olsa bile ne Anadolu Yakası Pazarcılar Derneği ne de zabıtanın bir bilgi vermediğini söyleyen pazarcılar, her zamanki gibi tezgâhlarını açtı. Çoğu son dönemde müşterinin azalmasını da, ‘pazar var mı yok mu’ karışıklığına bağladı. Müşterilerden bazıları Fikirtepe’ye taşınacak pazarın evlerine yakınlaşmasından memnundu ama ‘rant’ amaçlı ve gereksiz buldukları taşınmaya kızanlar da çoktu.

Küçük tezgâhına boncuk dizmekle meşgul olan 10 yıllık Salı Pazarı esnafı Semih Haşar, taşınmadan çok şikâyetçiydi. ‘Kör yerde’ dediği yeni pazara gitmeyeceğini söyleyen Haşar, “Bu pazarı çocukluğumdan beri bilirim” diye başladı söze. “Ailemle Adapazarı’ndan trenle gelirdik buraya, bütün İstanbul burada olurdu. Zamanla halk değişti, müşteri değişti, azaldı. Beşiktaş’a, Etiler’e sosyete pazarları açtılar, oranın insanları buraya gelmez oldu. Bir de, sınav var, maç var, şu var, pazar kalkacak diye insanlar tedirgin edildi. Amaç, insanlar pazardan alışveriş yapmasın, alışveriş merkezine gitsin. Küçük esnaf da açlığa mahkûm olsun ki oyunu bir torba kömüre satsın.”

Yeni yer 3 bin YTL

Kuruyemişçi İzamettin Boğlu ise derneğe kızgındı. “Daha 2009’a girmeden insanlardan yerine göre 3 bin YTL’ye kadar para istiyorlar. Para vermeyen numara alamayacakmış. Yine gücü yeten en kral yeri alacak, gariban ortada kalacak” diyen Boğlu, yeni yerleriyle ilgili daha ne zabıtanın ne de derneğin gelip bilgi vermediğini söyledi: “Orada ne direk var, ne çizim, ne yer. Buradaki müşteri de yok, çoğu burada pazar yok diye biliyor. Halbuki hâlâ var işte, buradayız.”

15 senelik pazarcı Emrah Kuru, çocuk giysisi tezgâhına malları dizerken, “Her hafta son gün diyorlar, bitmiyor” diye söyleniyordu: “Taşınan pazar randımanlı olmaz. Oturması için iki yıl gerekecek. Küçük esnaf diye bir şey kalmadı. Oradan oraya taşınıyoruz, bir yandan her gün alışveriş merkezi açılıyor.”

Hemen karşıda, dernek yöneticisi eşinin pazardaki ayakkabıcı dükkânına bakmakta olan Zümrüt Oymak da daha önce pazarın taşınmaması için eylem de yapanlardandı ama artık duruma olumlu bakıyordu: “Bence daha iyi olacak. Biz bayanlar kalkıp Fatih’teki pazara bile gidiyorsak oraya da gideriz. Hatta oradaki dükkânımızdan aradılar, bugün Salı Pazarı taşındı sanan bir sürü müşteri oraya gitmiş alışverişe.”

Pazarı son gününde ziyaret eden pek çok müdavim müşteri, trafik rahatlayacak olsa da, taşınmayla buranın tarihinin ve özgün renkli ortamının yok olacağı görüşünde. Kadıköylü mühendis Özlem Ersaran, pazarın müdavimlerinden: “Burası bir semboldü, benim için de vazgeçilmezdi. Yeni yeri bana ters olduğu için gidemem. Amaç trafiği rahatlatmak da değil, sadece  rant için yapılıyor. Yapacakları yine alışveriş merkezi, yine otopark. Halkın yararına bir şey değil.” Kadıköy’de bir mağazada çalışan Nurşah Eymur ise her fırsatta gittiği pazarda dün son gezintisini yaparken, “O kadar insan ekmek yiyor, uygun fiyata yiyecek giyecek buluyor” diyordu.

Göztepe’de oturan Nesrin Gültekin ile gelini Meral Gültekin de semtlerinde pazar olmasına rağmen özellikle giysi bakmak için Salı Pazarı’nı tercih edenlerden: “Kararın hem artıları hem eksileri var. Trafik rahatlayacak. Aslında bizim eve daha yakın olacak ama buranın hareketliliği orada olmayacak.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/kadikoyde-son-sali-pazari_65163.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!