Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kadınların Kıvrımlarından Esinlenen Mimar: Oscar Niemeyer

Brezilyalı dünyaca meşhur mimar Oscar Niemeyer 103'üncü doğum gününü kendisine adanmış bir müzenin açılışını yaparak kutladı. Rio de Janeiro yakınlarında yer alan Oscar Niemeyer Vakfı adlı müzede mimarın 70 yıllık kariyerini kapsayan çizim ve maketleri sergileniyor. Brezilya'nın başkenti Brasilia'yı sıfırdan yaratıp tasarlayan mimar olan Oscar

BBC Türkçe
Kadınların Kıvrımlarından Esinlenen Mimar: Oscar Niemeyer

Brezilyalı dünyaca meşhur mimar Oscar Niemeyer 103'üncü doğum gününü kendisine adanmış bir müzenin açılışını yaparak kutladı. Rio de Janeiro yakınlarında yer alan Oscar Niemeyer Vakfı adlı müzede mimarın 70 yıllık kariyerini kapsayan çizim ve maketleri sergileniyor. Brezilya'nın başkenti Brasilia'yı sıfırdan yaratıp tasarlayan mimar olan Oscar Niemeyer'in eserleri arasında New York'taki Birleşmiş Milletler merkezi de yer alıyor.

1950'lerin sonlarında yeni bir başkent kurmaya karar veren Brezilyalılar, bu devasa projenin başına Niemeyer'i geçirmişti. Başkent Brasilia günümüzde modern mimarinin köşe taşlarından biri olarak görülüyor. Niemeyer'in en son tasarımı ise İspanya'nın kuzeyinde Aviles kentinde bulunan ve gene bu hafta açılışı yapılan bir kültür merkeziydi.

Brezilyalı mimarın eserlerine adanan müzenin tasarımını da elbette kendisi yaptı. Rio de Janeiro'nun hemen dışında yer alan Niteroi kentinde kurulu vakıf müzesi, mimarın alamet-i farikası haline gelmiş modernist kıvrımlarıyla gözü okşuyor. Niteroi, Niemeyer'in imzasını taşıyan bir dizi kamu binasıyla donatılmış bir kent. Kentin modern sanat müzesi ve tiyatro binalarında da mimarın imzası var.

Niemeyer, eserlerindeki cömert kavis ve kıvrımları Brezilyalı kadınların vücutlarından esinlenerek tasarladığını söylüyor.

Oscar Niemeyer, Fransız mimar Le Corbusier'nin yanında geçirdiği öğrencilik yılları ardından, betona akıcı kavislerle canlılık veren kendine has üslubuyla modern mimarinin baş aktörleri arasında yer aldı. Dünya çapında 600'ü aşkın binada imzası olan Brezilyalı mimar, son bir yıl içinde yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen, 103 yaşında halen çalışmaya devam ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kadinlarin-kivrimlarindan-esinlenen-mimar-oscar-niemeyer_84483.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!