Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kale Endüstri Holding Onursal Başkanı Sadık Özgür'ün 'Kale'si

59 yıllık bir geçmişe sahip olan ve Türkiye’den dünyaya açılan Kale Kilit markasının kurucusu ve Kale Endüstri Holding’in Onursal Başkanı Sadık Özgür’ün yaşam öyküsü, Rıdvan Akar’ın kaleminden “Benim Kale’m” adıyla kitaplaştırıldı.

yapi.com.tr
Kale Endüstri Holding Onursal Başkanı Sadık Özgür'ün 'Kale'si

Foto (soldan sağa): Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Kızıltan, Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Özgür, Gazeteci-Yazar Rıdvan Akar

59 yıllık bir geçmişe sahip olan ve Türkiye’den dünyaya açılan Kale Kilit markasının kurucusu ve Kale Endüstri Holding’in Onursal Başkanı Sadık Özgür’ün yaşam öyküsü, Rıdvan Akar’ın kaleminden “Benim Kale’m” adıyla kitaplaştırıldı. Bugün (01 Şubat Çarşamba) gerçekleştirilen kitap tanıtım toplantısında konuşan Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Özgür, babası Sadık Özgür’ün 83 yıllık hayatına bir dünya markası ve binlerce başarıyı sığdırdığını belirterek “Kale Endüstri Holding’i geleceğe taşımada aldığım sorumluluk, Sadık Özgür’ün oğlu olarak daha da artmaktadır. Sadık Özgür’ün başlattığı bu yolculukta bugün onun değerlerine tutunarak, onun yolunda ilerliyor olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Toplantıda söz alan Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Kızıltan ise Sadık Özgür’ün Cumhuriyetin ilk yıllarında iğnenin bile ithal edildiği dönemlerde iş hayatına atılarak çok zor koşullarda ayakta kalmayı ve büyümeyi başaran sayılı sanayicilerden biri olduğunu vurguladı. Kızıltan, “1953 yılında Sadık Özgür tarafından temelleri atılan Kale Kilit, 1988 yılında bütün şirketlerini Holding çatısı altında toplamış ve 100'den fazla ülkeye ihracatı ile bir dünya markası olmuştur. 59 yıllık bu başarı dolu yolculukta 1970 yılından bu yana Sadık Özgür beyle omuz omuza yürüyor olmaktan büyük gurur duyuyorum. Bu azim ve başarı dolu hayat mücadelesinin gelecek nesillere örnek ve rehber olmasını diliyorum” dedi.

Sadık Özgür’ün hatıraları, fotoğrafları ve onu tanıyan 50’den fazla isimle görüşülerek, anı ve anekdotlar kaynak alınarak hazırlanan “Benim Kale’m”, 1950’li yıllarda ülkemizin sanayileşmesine önderlik eden girişimcilerden biri olan Sadık Özgür’ün yaşam öyküsüne paralel olarak Türkiye’de sanayinin yapısal dönüşüm hikâyesini de gözler önüne seriyor.

Kale Endüstri Holding

Kale Endüstri Holding 1953 yılında temelleri atılmış, 1979’da Kale Kilit ile atağa kalkmış, 1988 yılında tüm şirketlerini holding çatısı altında toplamış, yeni yatırımlarıyla büyümeye devam eden bir kurum. Bugün, Kale Endüstri Holding çatısı altında Kale Kilit, Kale Kilit Dış Ticaret A.Ş, Kale Çelik Eşya, Kale Kapı Pencere Sistemleri, Kale İnşaat, Kale Yapı ve Ticaret, Kale Sigorta Acenteliği adı altında hizmet veren yedi ayrı firma bulunuyor. 2011 yılını 300 milyon USD ciro ile kapatan Holding, her yıl düzenli olarak dünyanın 4 kıtasında 72 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bin 800 kişiye istihdam sağlayan Kale Endüstri Holding’in 2011 yılı ihracat rakamı ise 60 milyon USD olarak açıklandı.



"Benim Kale'm"den satır başları

Sadık Özgür, Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu, büyüdü. Bugün yarattığı dünya markasının ilk hayallerini buradaki Kale Dağı’nın gölgesinde kurdu. 9 yaşındayken ailesini geçindirmek üzere dana çobanlığı yapmaya başladı. 1991 yılında yaptırdığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na hibe ettiği ilkokulda adının önünde yer alan 'Danacı' lakabı işte bu günlerden gelmektedir. Ardında Divriği Cürek Maden Ocağında tornacı çırağı olarak işe başladı. Bu, hayatının belki de en önemli dönüm noktası oldu. Bir dünya markasını yaratmasına sebep olan zanaatını burada öğrendi. Azmi, çalışkanlığı ve saygısıyla kısa sürede çıraklıktan ustalığa yükseldi.

150 kuruş maaşla başlayan ve 300 milyon dolar ciroluk bir dünya markasına uzanan yolda Sadık Özgür’ün dönüm noktaları

Çocuk yaşta Cürek Madenlerinde çalışan Sadık Özgür, usta olduğunda tam 150 kuruş maaş bağlandı. Diğer ustalar kadar kazanmadığını, emeğinin karşılığını almadığını düşündüğünde genel müdüre bir dilekçe yazdı ve aylığı 3,5 liraya çıktı. İşte bu 3,5 lira Sadık Özgür’e İstanbul’un yolunu açtı. Hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul’a yola çıktığında cebinde tam 52 lira bulunuyordu. Maaşından arta kalanlarla biriktirdiği 52 lira.

İstanbul’da iş bulması kolay olmadı. Hamallıkla başlayan İstanbul macerası Devlet Deniz Yolları’nda müdürün odacısı olan bir hemşerisinin Sadık Özgür’ü müdüre tavsiye etmesiyle hayallerine giden yolda ilk önemli adım haline geldi. Sadık Özgür, bu fırsatı iyi değerlendirdi. Artık Haliç Tersanesi’nde tornacı ustasıydı. Yeteneği, azmi ve çalışkanlığı takdir topladı. İstanbul’daki ilk maaşı günlüğü 120 kuruş oldu.

20 yaşında askere gitti. Zanaatıyla burada da çok çalışmaya devam etti. Karyola borularını, muslukları tamir ediyor, subayların evlerine tamirata gidiyordu.  Askerliğini tamamladığında komutanlarının sivil işçi kadrosuna almak istediği Sadık Özgür şansını sivil hayatta deneyeceğini söyledi.  Tersanedeki işine geri döndü. Mesai bittiğinde ise hamallık, garsonluk yaptı. Ekmeğini taştan çıkarmayı bildi.

Kilit Fabrikası ile ilk tanışma

O dönem DP iktidarı dönemiydi, özel sektörün yıldızı parlıyordu. İstanbul’da hızla yeni fabrikalar açılıyor ancak bu fabrikalarda çalışacak yetişmiş eleman bulunamıyordu. Sanatkâr kolay yetişmiyordu. Meslek okullarının sayısı da azdı. Sadık Özgür özel sektördeki gelişimi görerek bu alanda iş aramaya başladı. Gazetede gördüğü bir ilan üzerine Faruk Demirbağ’ın kilit fabrikasındaki işe başvurdu ve torna tesviye ustası olarak işe başladı. Sadık Özgür kazandığı her kuruşu özenle harcadı, para biriktirdi. Artık yepyeni bir hedefi vardı. Kendi işinin patronu olacaktı. Saadet hanımla kendisine bir yuva kurdu. 4 evladı oldu. Sıra iş kurmaya gelmişti. 2500 lira sermayeyle Mercan’da 40 metrekarelik bir bodrum katında sadece tek torna tezgâhı ile artık işinin sahibiydi.

Patronluk hayatına 2 çırakla başladı, bugün 1800 kişiye istihdam sağlıyor

Sadık özgür Mercan’daki atölyesinde işe karyola borusu yaparak başladı. Demire, çeliğe şekil vermek onun işiydi.  Sonra gaz ocağı ızgarası ve sessiz kafes imal etti. Ürettiği ocak ızgaralarını kardeşleriyle pazarda sattı. 1956 yılıydı. Ülkede yaşanan döviz krizi ithalatı vurmuş, pek çok ithal mal karaborsaya düşmüştü. Sadık Özgür piyasanın en çok muhtaç olduğu ürünü anlamaya çalışıyordu. Sonunda asma kilit üretmeye karar verdi. Türkiye’de kilit sanayinin miladı işte o gün başladı. Ürettiği ilk yerli kilit olan asma kilit piyasada yok sattı. 

Sadık Özgür, sektöre kalıcı biçimde damgasını vurmaya karar verdi. Markalaşması gerekiyordu.  Sonra ürettiği bütün kilitlerin adını o belirledi. “ Kale”. Kale sağlamlık demekti. Kale kolay kolay geçit vermeyendi. Kale ele geçirilmesi en zor olandı. Kale dağındaki o düşlerini gerçekleştirmiş ama o dağı ve yaşadıklarını hiç unutmamıştı.
Piyasanın nabzını piyasada tutarak, gömme kilitten, kasa emniyet kilidi ve daireler için gömme kilitle ürünlerini çeşitlendirdi.  Bugün Kale Endüstri Holding bünyesindeki şirketler, 350 den fazla çeşit kilit üretiminin yanı sıra çelik kapı, çelik kasa, pencere sistemleri de üretiyor.

Davetsiz gidilen İran yolculuğu 11 milyon dolarlık iş getirdi

1983’te Türkiye’de ihracata dayalı, serbest piyasa ekonomisi benimsendiğinde Sadık Özgür de şansını İran’da denedi.  Savaş döneminde ihracatçılar için en cazip ülkelerden biri İran’dı. 1982 yılında Turgut Özal ve işadamlarının İran’a gideceğini öğrenen Özgür, hayatını değiştirecek bir girişimcilikte bulundu. Kafileye kaçak olarak karışarak biletsiz pasaportsuz İran’a uçtu. Oraya götürdüğü numuneler büyük ilgi gördü ve devlet kuruşu olan İranlı alıcı ile tam 11 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. O zaman kadar Kale Kilit’in yaptığı toplam ihracat rakamı ise sadece 1 milyon dolardı. Davetsiz İran ziyaretiyle açılan ihracat yolunda Kale Endüstri Holding bugün her yıl 60 milyon dolar ihracatla, 100’den fazla ülkeye kalite ve yüksek standartları getiriyor.

Devlet Üstün Hizmet Madalyası

Sadık Özgür’ün memleketine, ülkesine yaptığı yatırımlar ve yarattığı değerler sadece hemşerileri tarafından değil devlet tarafından da saygı gördü. Sadık Özgür 2009 yılında “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” aldı.

ETİKETLER: ekonomi firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/kale-endustri-holding-onursal-baskani-sadik-ozgurun-kalesi_90633.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!