Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kale Sorunlarına Çözüm Bekliyor

Ankara Kalesi Derneği Başkanı Şevket Bülend Yahnici, kale ve çevresinin yaşadığı sorunların çözümü konusunda yetkililer ile başkentli işadamlarının ilgisizliğinden yakındı. Kalenin otopark, trafik ve güvenlik gibi problemlerinin bulunduğuna dikkat çeken Yahnici, “Bunları çözdüğümüz zaman burasının Suriye’deki Halep Kalesi’nden Paris’teki Monte

Cumhuriyet Ankara
1 Kale Sorunlarına Çözüm Bekliyor

nkara Kalesi Derneği Başkanı Şevket Bülend Yahnici, kale ve çevresinin yaşadığı sorunların çözümü konusunda yetkililer ile başkentli işadamlarının ilgisizliğinden yakındı. Kalenin otopark, trafik ve güvenlik gibi problemlerinin bulunduğuna dikkat çeken Yahnici, “Bunları çözdüğümüz zaman burasının Suriye’deki Halep Kalesi’nden Paris’teki Monte Mario’dan bir eksiği olmaz” dedi. Yahnici, kalenin Monte Mario ile “kardeş kale” ilan edilmesi konusunda teklif aldıklarını ancak, yaşanılan sorunlar nedeniyle “kendilerinin böyle bir teklifi cesaret edip de yöneticilere aktaramadıklarını” açıkladı.

Başkan Yahnici, Ankara Kalesi ve çevresinin yaşadığı sorunları Cumhuriyet Ankara’ya anlatırken, bunların çözülmemesi durumunda kalede turizm faaliyetlerinin yapılmasının söz konusu olamayacağını kaydetti. Kaledeki insanların zor şartlarda yaşadığını söyleyen Yahnici, “150-200 liraya kirada oturan bu insanlardan kültür gayreti beklemek de mümkün değil” diye konuştu. Esnafın beklentisinin alım gücü yüksek insanların buraya gelmesi olduğunu ifade eden Yahnici, “Bunlar Ankara’da görev yapan yabancı misyon temsilcileri, yabancı turistler ve kentte yaşayan belli alım gücüne sahip insanlardır. Bunların ilgisi sağlanırsa buradaki potansiyel artacaktır” dedi. “Burada sıkıntı o kadar çok ki” görüşünü dile getiren Başkan Şevket Yahnici, “10 senedir ilgililere buradaki tuvalet sorununu çözün diyoruz. Bu sorun dahî çözülmemiştir. Turistin iç kaleyi, kale sur dibini gezdiğinde tuvalete girebileceği bir yer yok. Tuvaletin olmadığı yerde turizm olur mu? Çok basit gibi gözüküyor ama bunları söylemekten utanıyorum” eleştirisinde bulundu. Turistlerin ilgisini kaleye çekmeye çalıştıklarını söyleyen Yahnici, “Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne turist otobüsleri gelir, oraya park eder. Turistlere sadece orası gezdirildikten sonra turistler otobüslere bindirilip götürülür. Kaleye çıkarılmazlar. Biz senelerce bas bas bağırıyoruz: Kale gibi yer varken bu imkânı mahvetmeyin” diye konuştu. Otopark ve trafik sorunu da yaşandığını dile getiren Yahnici, şöyle konuştu:

“Saat kulesinin dibine gittiğinizde park etmiş arabalardan geçilmiyor. Dünyanın kalesi olan hiçbir yerinde böylesi bir park alanı göremezsiniz. Suriye’de Halep Kalesi’nin, Paris’te Monte Mario’ya araç girer mi? Belçika’da Brüj diye bir kenti kapatmışlar. Dışarıda arabanızı park ediyorsunuz. İçeride başka araçlarla geziyorsunuz. Kalenin çevresinde otoparklar yapılmalı. Öte yandan kalede muazzam hareket eden bir trafik var. Hele hele insanlara kaleye gelin, burayı gezin dediğinizde herkes arabasına atlayıp geliyor. O zaman bu arabaların seyrettiği bir kale, karmaşaya dönüşüyor. Araç trafiğinin yoğunlaştığı yerlerde turist ‘İllallah’ diyor. İç kalede turist geziyor ancak esnaf araçla mal getiriyor. Bütün sokağı esnafın minibüsü kaplıyor, turistin yürüyeceği yer kalmıyor. Turizm amaçlı bir yerde turistin güvenliği, sağlıklı bulunuşu mu önemlidir yoksa bir minibüsün geçişi mi? Bütün bunları çözdüğümüz zaman burasının bir Halep’ten bir Monte Mario’dan eksiği olmadığı inancındayız.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kale-sorunlarina-cozum-bekliyor_78913.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Turist rehberleri kaleyi gezdirmiyor diyorsunuz. Doğru. Rehberler ticari düşünür ve süreyi kısıtlı tutar. Grubu fazla uzun süre serbest bırakmaz. Ben de bu nedenle bir şehri mümkün olduğunca tursuz, kendi rehberliğimle gezmeye çalışıyorum. Ancak ulaşım sorun olacaksa tur alıyorum. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!